Nové desky 36/2017

12.09.2017 22:16 - Tomáš Parkan a Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Týden, který se nese ve znamení vydání patnáctého alba Tori Amos, bude dále okořeněný debutem Anny Of The North, posmrtnou deskou Gregga Allmana, novinkou Jacka Johnsona či druhým počinem kanadských Alvvays. Domácí scénu pak zastupuje debutující Poetika. Pro metalisty tu máme novinku Arch Enemy a rockeři by si neměli nechat utéct album Nothing But Thieves.
Pokud se v pondělí 11. září vydáte do obchodů s hudebními nosiči, najdete tam následující novinky:

Tori Amos - Native Invader (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: indie pop / alternativní pop

Tori Amos - Native Invader
Více jak tři roky po vydání čtrnáctého alba "Unrepentant Geraldines" přichází americká hudebnice a kreativní umělkyně Tori Amos s jeho následovníkem "Native Invader". Poprvé se o něm rozpovídala na konci loňského roku v interview, když na svět uvedla singl "Flicker" ze seriálu "Audrie & Daisy". Později se o třináctce písniček rozhovořila o něco konkrétněji: "Písně na albu jsou tlačené múzami k nalezení jiného způsobu, jak čelit nepředvídaným výzvám a v některých případech nebezpečným konfliktům. Nahrávka poukazuje na přírodu a jak se díky vlastní odolnosti sama léčí. Písně se pak potýkají s otázkou: Jaká je naše účast na ničení naší země, stejně jako v našich vztazích?". Nahrávalo se v Martian Engineering Studios v anglickém Cornwall a není náhodou, že album vydává label Decca obvykle spojovaný s klasickou hudbou. V prvních ukázkách, které jsou k dispozici na stránkách britského Amazonu, je zřejmá inspirace vážnou hudbou. Pokud se vám zalíbí, seženete album také na vinylu.


Jack Johnson - All The Light Above It Too (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: indie pop / art pop

Jack Johnson - All The Light Above It Too
Poměrně dlouho - čtyři roky - trvalo americkému písničkáři Jacku Johnsonovi, než připravil své sedmé studiové album "All The Light Above It Too". "Album je výsledkem toho, na co jsem myslel v loňském roce," říká Johnson a dodává: "V roce, kdy jsem se plavil po Severním Atlantiku, abych natočil dokument o znečištění oceánu plastem. V roce, kdy byl prezidentem USA zvolen Trump. V roce, kdy jsem tábořil, surfoval, kdy mně zašívali mé zranění, kdy jsem průzkumničil, snil, sdílel dny a donekonečna mluvil se svou rodinou a přáteli, tohle všechno inspirovalo mé písničky. Obvykle si své písničky nahrubo připravím a pak si stanovím čas na nahrávání. Tentokrát ty hrubé verze byly vlastně už ty konečné. Nechtěl jsem, aby se z nich vytratila ta syrovost." Finální nahrávání proběhlo během loňského roku v Johnsonově havajském studiu Mango Tree, kam si přizval producenta Robbieho Lackritze (Feist, Bahamas) a muzikanty, jako jsou Adam Topol, Zach Gill a Merlo Podlewski. První ochutnávky servíruje na svém YouTube.com profilu.


Gregg Allman - Southern Blood (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: jižanský rock / blues / soul

Gregg Allman - Southern Blood
Je to teprve několik měsíců, co na zdravotní komplikace spojené s rakovinou jater zemřel člen The Allman Brothers Band Gregg Allman. Ještě před svoji smrtí připravoval tento průkopník jižanského rocku své deváté sólové album "Southern Blood", které nyní vychází. Nahrával ho v alabamském FAME Studio věhlasného producenta Dona Wase, jehož služeb využívají Bonnie Raitt, The Rolling Stones, Kris Kristofferson, nebo třeba Kurt Elling. Mezi deseti písničkami najdete jak vlastní Allmanovy skladby, tak i předělávky písní Boba Dylana, Grateful Dead, Tima Buckleyho, Willieho Dixona a Jacksona Brownea. Poslední jmenovaný si pak v jedné z nich také zahostoval. Prvním singlem desky se stala píseň "My Only True Friend", jejíž videoklip uvidíte na Allmanově YouTube.com profilu.


Tip týdne

Alvvays - Antisocialites (Transgressive Records)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: indie pop / dream pop

Alvvays - Antisocialites
Kanadský indie popový kvintet Alvvays sice u nás není prakticky vůbec známý, ovšem v zahraničních médiích jejich eponymní debutové album z roku 2014 zanechalo řádný dojem. Rolling Stone, NME, či Paste jej zařadili do svých výročních žebříčků, a tak je jeho následovník náležitě očekáván. Dostal jméno "Antisocialites" a kapela na něm spolupracovala s producentem Johnem Congletonem, který má ve svém životopisu interprety jako Laurie Anderson, Brian Wilson, St. Vincent, nebo Franz Ferdinand. Společnými silami pro něj připravili deset skladeb a několik ukázek z nich umístili na svůj YouTube.com profil.


Arch Enemy - Will To Power (Sony Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: extrémní metal

Arch Enemy - Will To Power
Extrémní metalová formace Erch Enemy vydává své desáté studiové album "Will To Power". "Po tolika měsících strávených ve studiu jsme na vzniklý materiál patřičně hrdí. A těšíme se i na prezentaci naživo, protože je v plánu turné," prozradil kytarista Michael Amott. Zvuk alba má být velice melodický a otevřený, jak se ostatně můžete převědčit sami poslechem jedné z nových písní "The Eagle Flies Alone". Vznikl k ní i videoklip, který najdete na YouTube.com.


Instinct - Na inzerát (Warner Music)
web / facebook.com / Bandzone / psali jsme
žánr: pop / reggae

Instinct - Na inzerát
Možná na vás z rádia už vykoukla předělávka "Zlodej slnečníc" (původně od kapely Elán), kterou má na svědomí skupina Instinct. Singl představili chvilku před vydáním debutu "Na inzerát". Posluchači budou překvapení, ale už singl předznamenává lehké letní reggae. "Myšlenka předělat tuto píseň vznikla úplně náhodou. Zalíbila sa nám na společném turné s kapelou Elán. Lukáš mi na jednom z koncertů pověděl, že toto by mohlo znít dobře i se současným zvukem. Hned na druhý den jsem vytvořil klavírní demoverzi a zkusili jsme to nazpívat. Lukášovi skladba hlasově sedla a víc jsme nepotřebovali. Požádali jsme autory o souhlas, přidali jsme ješte pár našich hudebních nápadů a dokončili jsme to s producentem Randym Gnepem ve studiu, odkud jsme odcházeli nadšení," popisuje situaci kytarista Miro. Oficiální videoklip najdete na YouTube.com.


Nothing But Thieves - Broken Machine (Sony Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: rock

Nothing But Thieves - Broken Machine
Britská rocková formace vydává velmi očekávané studiové album. Nahrávka dostala titul "Broken Machine" a čítá jedenáct písní, na kterých hudebníci pracovali s producentem Mikem Crosseym. "Tato nahrávka vám přiblíží, kam se jako muzikanti můžete během krátké doby dostat. Naším cílem bylo vytvořit rockovou nahrávku, která je jednoduše vzrušující. Trošku jsme si zaexperimentovali a nemůžeme se dočkat, až si desku poslechnou naši fanoušci," uvedli muzikanti v oficiálním prohlášení. Ukázku najdete na YouTube.com.


Anna Of The North - Lovers (Mystic Production)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: electropop / dream pop

Anna Of The North - Lovers
Anna Lotterud pochází z norského Osla a už i české publikum ji bude znát spíše pod jménem Anna Of The North. Před více jak rokem se mu ukázala v pražském Foru Karlín coby předkokanka Kyga. Nyní ji konečně vychází její debutové album, které nazvala "Lovers", a ve svém lehkém, soulově laděném electro popu pro něj přichystala desítku skladeb. Nahrávalo se v Oslu a Kodani, kde ji pomáhal také Luke Smith, známý ze spolupráce s Foals, Petite Noir a Depeche Mode. Seznámit se s jejich částí, můžete na soundcloud.com profilu Anny.


Francesco Tristano - Piano Circle Songs (Sony Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: klasická hudba

Francesco Tristano - Piano Circle Songs
Lucemburský klavírista a skladatel Francesco Tristano skládá jak klasickou hudbu, tak i tu elektronickou. V případě aktuálního alba "Piano Circle Songs" se opět vrátil právě k vážné hudbě, a to v její intimní formě. Za přispění kanadského klavíristy Chillyho Gonzalese natočil celkem patnáct kompozic, jejichž tématem jsou stále se opakující procesy v přírodě. Klavírní party pak nahrával tak, že mikrofon umístil, co nejblíže strunoví, aby posluchač získal pocit, že má ucho prakticky v samotném nástroji. Zda, se mu to povedlo, zjistíte z prvních ukázek na Tristanově VEVU.


Poetika - Trinity (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: pop rap

Poetika - Trinity
České trio Poetika už nějaký čas svým pop rapem rozviřuje hladinu českého hudebního éteru a nyní bude jejich víření opět o něco intenzivnější. Eduard Rovenský alias Packet, Dan Hrdlička aka Dan Aerah a Ondřej Brejška totiž vydávají své debutové album nazvané po jedné ze skladeb "Trinity". K titulní skladbě přidali dalších devět kusů včetně již osvědčených "Zkouším žít" a "Každou vteřinou", jejichž videoklipy uvidíte na VEVU formace.


Threshold - Legends Of The Shires (Mystic Production)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: progresivní metal

Threshold -  Legends Of The Shires
Britská progresivně metalová formace Threshod vydává své nové album "Legends Of The Shires". Jako první ochutnávku vybrali kousek "Lost In Translation", která dosahuje úctyhodné desetiminutové stopáže. "Vytvořili jsme mostrózní album, ke kterému musí být i monstrózní singl. Díky tomuto epickému dílu si můžete vychutnat každý aspekt naší tvorby a skvěle uvozuje celé nové album," uvedli muzikanti. Zmiňovanou skladbu si můžete poslechnout na YouTube.com.


V krátkosti - Frank Sinatra

Hned tři tituly vychází v rámci reedice "The Frank Sinatra Collection" na DVD a v digitálních formátech.
Prvním z nich je záznam dvou koncertů v jedněch z nejslavnějších sálů té doby. Jedná se o záznam z roku 1962 v londýnské The Royal Festival Hall, kde vystupoval s Bill Miller Sextetem, a pak "Live At Carnegie Hall" pořízený v roce 1980, kde zpíval s kompletním orchestrem krátce po vydání alba "Trilogy".
Druhý titul "Live From Caesars Palace & The First 40 Years" kombinuje záznam Sinatrových koncertů z konce sedmdesátých let v Las Vegas a speciální poctu oslavující čtyřicet let jeho kariéry, o níž se postarali mimo jiné Sammy Davis Jr, Cary Grant, Dean Martin, Tony Bennett, Gene Kelly, Harry James, Jimmy Van Heusen a Sammy Cahn.
Posledním titulem je "Portrait Of An Album & Sinatra Sings", zahrnující dokument natočený v roce v roce 1984, kdy společně s Quincy Jonesem natáčel album "L.A. Is My Lady". Jeho součástí jsou i záznamy ze studia, rozhovory s Jonesem, Lionelem Hamptonem, Alanem a Marilyn Bergmanovými, či inženýrem Philem Ramonem a také setkání s Michaelem Jacksonem.


Dále vychází:

Alex Cameron - Forced Witness (Mystic Production)
Alter Bridge - Live At The O2 Arena + Rarities (Mystic Production)
Atrox - Monocle (Mystic Production)
Cannabis Corpse - Left Hand Pass (Mystic Production)
Dianne Reeves - Light Up The Night (bootleg) (Universal)
Divadlo Sklep - Sklep Naposlech 2012-2014 (Warner Music)
Fantasy - Bonnie & Clyde Live - In Dieser Sommernacht (Sony Music)
Karel Ešpandr - Coming Through (Sumo Records)
Raphaela Gromes - Serenata Italiana (Sony Music)
Regula Mühlemann - Cleopatra - Baroque Arias (Sony Music)
Rogers - Augen Auf (Sony Music)
Různí - Greenleaf Soundtrack - Season 2 (Sony Music)
Sequentia - Hildegard Von Bingen Edition (Sony Music)
The Boys Of St. Paul's Choir School - Ave Maria (Sony Music)
The Wave Quartet - Bach Concertos (Sony Music)

Vychází na vinylu:
Alex Cameron - Forced Witness (Mystic Production)
Alvvays - Antisocialites ()
Anna of the North - Lovers (Mystic Production)
Arch Enemy - Will To Power (Sony Music)
Cannabis Corpse - Left Hand Pass (Mystic Production)
Depeche Mode - The Best Of Depeche Mode Volume One (Sony Music)
Free - Fire And Water (Universal)
Free - Free (Universal)
Free - Free At Last (Universal)
Free - Free Live! (Universal)
Free - Heartbreaker (Universal)
Free - Highway (Universal)
Free - Tons Of Sobs (Universal)
Helena Vondráčková - Platinová Helena (Universal)
Helena Vondráčková - Zlatá Helena (Universal)
Jack Johnson - All The Light Above It Too (Universal)
Joep Beving - Solipsism (Universal)
Katy Perry - Witness (Universal)
Mazzy Star - So Tonight That I Might (Universal)
Michael Patrick Kelly - Id (Sony Music)
Nothing But Thieves - Broken Machine (Sony Music)
Papa Roach - Infest (Universal)
Papa Roach - Lovehatetragedy (Universal)
Paradise Lost - Faith Divides Us - Death Unites Us (Sony Music)
Paradise Lost - Tragic Idol (Sony Music)
Rogers - Augen Auf (Sony Music)
Stevie Wonder - Original Musiquarium I (Universal)
The Jimi Hendrix Experience - Experience Hendrix: The Best Of Jimi Hendrix (Sony Music)
Threshold - Legends Of The Shires (Mystic Production)
Tori Amos - Native Invader (Universal)

Reedice:
Alice Cooper - Welcome To My Nightmare (DVD) (Universal)
Andy Williams - It's The Most Wonderful Time Of The Year (Sony Music)
Joep Beving - Solipsism (Universal)
Marta Elefteriadu - Kresby tuší (Supraphon)
Mirek Černý - Balíček karet (Reedice) (Supraphon)
Různí - Ultimate... Christmas Hits (Sony Music)
The Cathedrals - Alive! Deep In The Heart Of Texas (DVD) (Sony Music)
The Cathedrals - Radio Days (Sony Music)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY