Je to tady: "Despacito" v USA vyrovnalo letitý rekord Mariah Carey

31.08.2017 12:00 - Petr Doupal | foto: facebook interpreta

16 vítězných týdnů má nově na kontě "Despacito" a stává se tak jedním ze dvou nejúspěšnějších singlů americké historie. Přidá ale ještě jeden týden? Hned příště určitě ne, přichází totiž Taylor Swift. Justin Bieber zklamal. V albech zvítězila rocková kapela Brand New před rapperem Kodakem Blackem.
Luis Fonsi & Daddy Yankee feat. Justin Bieber - Despacito Remix
© facebook interpreta
SINGLY - Tak je to tady. To, co už měsíc zpátky bylo velmi reálné, vzhledem k číslům konkurence, se doopravdy podařilo: singl "Despacito" Luise Fonsiho & Daddyho Yankeeho, výrazně podpořený remixem s Justinem Bieberem, získal 16. vítězný týden v Billboard Hot 100 a vyrovnal tak rekord, který stanovili v roce 1995 Mariah Carey a Boyz II Men s "One Sweet Day".

Portorikánský hit mimo to prodloužil s 80 tisíci staženími dominanci Digital Songs na bezprecedentních 17 týdnů, a s 44,6 miliony přehráními vládu Streaming Songs na 16 týdnů. V rádiích opadl o nemalých 11 % na 105 milionů impresí.

"Wild Thoughts" DJe Khaleda v rádiích naopak vede, se 137 miliony, ale downloadů má jen 38 tisíc. Případné překonání "Despacita" v budoucnu se tak nejeví jako reálné. Co rapperka Cardi B? "Bodak Yellow (Money Moves)" má už jen o dva miliony streamů méně, v digitálu je v první desítce a v rádiích už v první dvacítce. Ke zlatu je to ale také ještě daleko.

Přesto příští týden se 100 % jistotou "Despacito" 17. vítězný týden nepřidá. Taylor Swift totiž vydala očekávanou novinku "Look What You Made Me Do". Ta již tento týden debutovala na 77. místě, neboť ji vydala ještě ve čtvrtek, a tak se započítalo pár hodin digitálu a přes 3 dny výkonu v rádiích (46 miliónů). Očekává se, že tento týden bude mít k půl miliónů stažení a ve streamech na Spotify a YouTube už překonala veškeré rekordy...

Zpátky do klidné první desítky. Máme tam ještě jeden rekord: Eda Sheerana s "Shape Of You" najdeme na devítce, se 33 týdny tak překonává nejdelší pobyt v Top 10. Do minulého týdne bylo maximum 32 týdnů, kterého ještě dosáhli The Chainsmokers s "Closer" a LeAnn Rimes s "How Do I Live".

Číslo deset má nově Yo Gotti, "Rake It Up" s Nicki Minaj si polepšilo po vydání videa. Pro rappera to je první Top 10, pro rapperku již čtrnácté.

Nejvyšší novinku najdeme až na čísle dvacet, přitom mohla být mnohem výš. "Friends" Justina Biebera a BloodPop je ale veskrze průměrný počin a i když 39 tisíc stažení stačilo na Top 5 v Digital Songs, ambice singlu nebudou nejvyšší.

    Top 10 - singly:
  1. Luis Fonsi & Daddy Yankee feat. Justin Bieber - Despacito
  2. DJ Khaled feat. Rihanna & Bryson Tiller - Wild Thoughts
  3. Cardi B - Bodak Yellow (Money Moves)
  4. Imagine Dragons - Believer
  5. Charlie Puth - Attention
  6. French Montana feat. Swae Lee - Unforgettable
  7. Shawn Mendes - There's Nothing Holdin' Me Back
  8. Bruno Mars - That's What I Like
  9. Ed Sheeran - Shape Of You
  10. Sam Hunt - Body Like A Back Road

=> CELÝ ŽEBŘÍČEK BILLBOARD HOT 100


brand new - science fiction
© facebook interpreta
DESKY - Poslední album altrockerů Brand New vyšlo v září 2009, měsíc před tím, než jsem začal psát americké žebříčky, s kapelou se tak setkávám úplně poprvé. Po osmileté odmlce vydali svou pátou studiovku "Science Fiction" a hned z toho bylo zlato.

Jen na digitálu jim napočítali 58 tisíc jednotek, z čehož bylo 55 v čistém prodeji. Fyzicky novinka totiž ještě nevyšla. Desku si vydali sami, je to tak letos první nezávislý počin na vrcholu žebříčku.

Na stříbru odstartoval rapper Kodak Black, "Project Baby Two" mělo 50 tisíc jednotek, ale jen 8 tisíc v klasickém prodeji. Debut "Painting Pictures" měl čísla lepší, ale byl nejlépe bronzový.

Na čtyřce se vracíme k rocku, velšská pop-punková skupina Neck Deep umístěním třetí řadovky "The Peace And The Panic" získala své první americké Top 10. Stejného úspěchu dosáhl i Dave East, rapper se s "Paranoia: A True Story" umístil devátý. A$AP Ferg se tam už nevlezl, komerční mixtape "Still Striving" skončil dvanáctý.

Příští týden by měl zvítězit Lil Uzi Vert, "Luv is Rage 2" by mělo jít přes 100 tisíc jednotek. Debutovat budou XXXTentacion s "17", Queens Of The Stone Age s "Villains" či eponymní Fifth Harmony.

    Top 10 - alba:
  1.  N Brand New - Science Fiction (58 tisíc jednotek)
  2.  N Kodak Black - Project Baby Two (50)
  3. Kendrick Lamar - DAMN. (41, -5 %)
  4.  N Neck Deep - The Peace And The Panic (32)
  5. Kesha - Rainbow (31, -74 %)
  6. Khalid - American Teen (29, -8 %)
  7. DJ Khaled - Grateful (27, -20 %)
  8. Ed Sheeran - ÷ (Divide) (26, -7 %)
  9.  N Dave East - Paranoia: A True Story (26)
  10. Imagine Dragons - Evolve (25, -2 %)

=> CELÝ ŽEBŘÍČEK BILLBOARD 200 + TOP ALBUM SALES


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY