Americké desky ovládla Kesha s "Rainbow", v singlech se dramatizuje souboj "Despacita" o rekord

24.08.2017 21:21 - Petr Doupal | foto: facebook interpreta

Letní hit "Despacito" jako teprve druhý singl v historii americké hitparády dosáhl patnácti vítězných týdnů. Dorovnání nebo překonání rekordu ale ještě bude mít těžké. Justin Bieber může sám sobě vrazit dýku do zad. Když to nevyjde, je tu ještě Taylor Swift. V albech byla zlatá duhová Kesha.
Luis Fonsi & Daddy Yankee feat. Justin Bieber - Despacito Remix
© facebook interpreta
SINGLY - Zatímco minule se "Despacito" stal sedmým singlem, který v Billboard Hot 100 dosáhl alespoň 14 vítězných týdnů, se zlatem uplynulého týdne je jediný, který jich má na kontě 15. Už tak je nejúspěšnější skladbou tohoto století nebo nezpívanou primárně v angličtině ("Macarena" měla 14 týdnů).

Vyrovná nebo překoná ale 16 týdnů Mariah Carey a Boyz II Men?Hit Luise Fonsiho & Daddyho Yankeeho to bude mít v následujících týdnech těžké.

Pojďme se podívat na čísla: s 83 tisíci stažení dominoval Digital Songs a 16 vítěznými týdny tak dále posunul vlastní rekord, 46,4 milionů pak zajistilo nově překonání rekordu "Pandy" Desiignera. V rádiích ale píseň ztratila 11 % výkonu a skončila pátá se 120 miliony impresí.

DJ Khaled správně vsadil vše na tento týden, protože do zbytku srpna budou jeho šance na vítězství nižší. S iTunes slevou více než zdvojnásobil downloady na 70 tisíc, streamů měl 33,4 milionů a v rádiích vyhrál se 138 miliony, ani tak to ale nestačilo. Poměr bodů v jeho neprospěch se však snížil z 1,46x na 1,19x.

Co teda s tím příštím týdnem? Určitou šanci vyhrát má Justin Bieber s novým singlem "Friends", který by tak paradoxně sám sobě překazil rekord, neboť úspěch "Despacita" je výrazně zásluhou jeho hostovačky. Nový singl s BloodPop je však překvapivě průměrný. Vyšel už ve čtvrtek, a máme ho tak už v Digital Songs, za pár hodin se ho prodalo 16 tisíc. Pokud by příští týden "Despacito" nepřekonal, další týden to může být Taylor Swift s jejím novým singlem.

A pak tu je takový černý kůň... nebo klisna. Rapperka Cardi B se totiž s "Bodak Yellow (Money Moves)" posunula na bronz, zejména díky 36,2 milionům streamů. Naposledy jsme debutující rapperku na pódiu měli v roce 2014, kdy vedla Iggy Azalea s "Fancy". Zajímavostí je, že Cardi si nepomohla žádnými hosty, loni to v Top 3 dokázaly pouze Adele a Meghan Trainor.

Následujících pět interpretů kvůli ní ztratili po jednom místě. Ed Sheeran zůstal devátý a vyrovnal tak rekord v pobytu v první desítce: 32 týdnů zvládli ještě The Chainsmokers s "Closer" a LeAnn Rimes s "How Do I Live". Top 10 uzavřel Sam Hunt, zatímco z ní vypadl Khaled s "I'm The One".

Nejvyšší novinku měl můj oblíbený Marshmello, tentokrát s trochu pomalejším singlem "Silence" s Khalidem na 42. příčce. Více debutů nebylo. Ve druhém týdnu se P!nk s "What About Us" dostala už do třetí desítky.

    Top 10 - singly:
  1. Luis Fonsi & Daddy Yankee feat. Justin Bieber - Despacito
  2. DJ Khaled feat. Rihanna & Bryson Tiller - Wild Thoughts
  3. Cardi B - Bodak Yellow (Money Moves)
  4. French Montana feat. Swae Lee - Unforgettable
  5. Imagine Dragons - Believer
  6. Charlie Puth - Attention
  7. Shawn Mendes - There's Nothing Holdin' Me Back
  8. Bruno Mars - That's What I Like
  9. Ed Sheeran - Shape Of You
  10. Sam Hunt - Body Like A Back Road

=> CELÝ ŽEBŘÍČEK BILLBOARD HOT 100


Kesha - Rainbow
© facebook interpreta
DESKY - Výborné, téměř comebackové album "Rainbow" Keshi zajistilo druhé zlato v Billboard 200. Sedm a půl let starý #1 debut "Animal" má nyní už platinu, novější "Warrior" byl nejlépe šestý.

"Rainbow" odstartoval se 117 tisíci jednotkami, z čehož bylo 90 tisíc v čistém prodeji. Letos mezi ženami měla víc jen Katy Perry.

Na dvojku spadl Kendrick Lamar, DJ Khaled zůstal bronzový a na čtyřce s možnou záměnou jmen je zpěvák Khalid. Pro "American Teen" to je nové nejlepší umístění.

Rapper Moneybagg Yo možná ještě nemá zápis ve Wikipedii ani naší databázi, s albem "Federal 3X" ale už získal Top 5. Něco zajímavého níže? EPčka Bebe Rexha "All Your Fault: Pt. 2" a Aviciiho "AVICI (01)" okolo sedmdesátky.

Příští týden nejspíše poprvé v kariéře vyhrají rockoví Brand New s novinkou "Science Fiction". Sekundovat jim budou rappeři Kodak Black a A$AP Ferg.

    Top 10 - alba:
  1.  N Kesha - Rainbow (117 tisíc jednotek)
  2. Kendrick Lamar - DAMN. (43, -7 %)
  3. DJ Khaled - Grateful (34, +8 %)
  4. Khalid - American Teen (32, +17 %)
  5.  N Moneybagg Yo - Federal 3X (30)
  6. Ed Sheeran - ÷ (Divide) (28, -2 %)
  7. ▲ SZA - Ctrl (27, +1 %)
  8. ▼ 21 Savage - Issa (26, -9 %)
  9. Imagine Dragons - Evolve (26, -6 %)
  10. Bruno Mars - 24K Magic (25, +1 %)

=> CELÝ ŽEBŘÍČEK BILLBOARD 200 + TOP ALBUM SALES


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY