Dara Rolins se na "ETC" opět emočně odhaluje

20.10.2017 12:00 - Jana Kloučková | foto: facebook interpreta

Dara Rolins si umí život na zemi nejen užít, ale i prožít. Po radostech i peripetiích přijímá důsledky a dochází ke stavu smíření. O tom je nová deska "ETC". Ta je spíše než útokem na hitparády další z upřímných zpovědí slovenské zpěvačky a její autoterapií.
7/10

Dara Rolins - ETC

Skladby: Intro, Kolotoč, Dúha, Zákon, Sestry (ft. Laris Diam), Láska, Lietam, My dvaja (ft. Rytmus), Všetko alebo nič (remix by Maiky Beatz), Od zajtra, Poď sa rozbiť, La Cosquillita (ft. F-Cuba), Overjoyed, Myslím, že vieš, Posledný pokus (ft. Ego), Svitá, Miesta, Viem čo chcem
Vydáno: 29.6.2017
Celkový čas: 64:53
Vydavatel: Dara Rolins
"Život musí jít za každou cenu ďalej," zmiňuje zpěvačka v intru. Odhalování bolestí či vyřizování účtů s expartnerem Matějem Homolou ze skupiny Wohnout nastalo již na předchozí desce "Stereo", viz "Nebo peklo raj". Nová deska se oproti předchůdci nese v pozitivnějším duchu, ač opět s upřímností nešetří. Dara Rolins věří v lepší zítřky a doufá, že to nejhorší období má již za sebou.

Zpěvačka si je vědoma toho, že propojení textů vycházejících z ryze vlastních prožitků a zkušeností má smysl. Tvorbě tak přidává na autentičnosti. Dělí se tím pádem výhradně o svoje myšlenky, názory a postoje. Jak vypovídá ve zdařilé skladbě "Zákon", která se má stát dalším singlem, "ve svojich emóciách som extrémna".

Jasný rádiový hit se však na této desce prakticky nekoná. Zabodovat se příliš nepovedlo už úvodnímu singlu "Dúha". Na albu se usiluje spíše o podání další autentické zpovědi, jejímž cílem není bourat hitparády, ale víceméně autoterapie mysli, odhalení pravého já a další přiblížení se svým příznivcům.

Zajímavá je však neutuchající angažovanost v anglicky zpívaných písních přes citelně slabší výslovnost. Na desce lze takto zaznamenat zkrácenou coververzi hitu "Overjoyed" od Stevieho Wondera, kde slovenské hvězdě stačí pouze doprovod klavíru. Dalším cizojazyčným zástupcem je "La Cosquillita", spolupráce s kubánskou formací F-Cuba. Singl se ovšem prakticky svezl na vlně zvuku letního megahitu "Descpacito", ač údajně vznikl dříve.

Deska "ETC" nabízí i další featuringy. Z nich vychází nejlépe "Posledný pokus" , na němž participoval slovenský rapper Ego. Výrazným elementem se stává také "My dvaja", ve které se interpretce vyznává její současný partner Rytmus. Kontroverzní rapper se na albu objevuje i skrytě, neboť některé kousky mu byly jistě adresovány. Příkladem budiž smyslně naladěná "Miesta" či zřejmě nejpovedenější počin "Svitá".

Album působí i zní jako směs oblíbených hudebních stylů zpěvačky. O svém vkusu ostatně informuje v další silné písni "Poď sa rozbiť", která začíná slovy: "Ja milujem rap, (to mi ver), milujem od ABBY 'Dancing Queen', počúvam electro, R&B, dance, neo soul, folk, reggae, som jazz." Spojuje je však záměr ventilovat a zapůsobit na emoce, čímž se dostáváme opět na začátek. Dařin život je jednoduše hudba a její hudba, to je život. Výsledkem je vyrovnaná sbírka, která nese název "ETC", jejíž význam je "a tak dále". Příznačné. Povedené.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY