shop.musicserver.cz
Robbie Williams, Erasure, Letiště Letňany, Praha, 19.8.2017

Robbie Williams v Praze odehrál koncert par excellence

Vydáno: 20.08.2017 01:48 v sekci Naživo - Jan Trávníček | foto: bild.de

Už dávno neskládá jen hity. Naopak je dnes spíše rád, když ještě nějaký ten singl do rádií na pár týdnů protlačí. Přesto mu však stále svět (mínus USA, jak vždy rád podotkne) léta leží u nohou a koncerty má tak efektní a bombastické, že když už ne hudebně, tak co do výpravy se od něj mohou mladí stále učit.

Live: Robbie Williams

místo: Letiště Letňany, Praha
datum: 19. srpna 2017
support: Erasure
setlist Erasure: Victim Of Love, Drama!, Love You To The Sky, Oh L'Amour, Chorus, Blue Savannah, Love To Hate You, Sometimes, Stop!, Chains Of Love, A Little Respect
setlist Robbie Williams: The Heavy Entertainment Show, Let Me Entertain You, Monsoon, Party Like A Russian, Minnie The Moocher (Cab Calloway and His Orchestra cover), Freedom 90 (George Michael cover), Love My Life, medley, Come Undone / Never Forget, Millennium, Somethin' Stupid (Carson and Gaile cover), Rudebox, Kids, Sweet Caroline (Neil Diamond cover), Feel, Rock DJ, Seven Nation Army (The White Stripes cover), She's The One (World Party cover), Angels, My Way (Claude François cover)

"Z reakcí fanoušků se tak potvrdila domněnka, že ačkoliv byla swingová zastávka velmi povedenou hudební delikatesou, nejspíš bychom byli všichni rádi, kdyby nám zpěvák příště přivezl i svůj běžný koncertní program. Škoda jen, že jej v České republice není kde uspořádat."

Tak končila reportáž z poslední zastávky v Praze (nepočítáme-li tu soukromou pro ruského oligarchu), když se u nás Robbie Williams zastavil v roce 2014, jedenáct let od své české premiéry. Stačily tři roky a z letiště v pražských Letňanech je vyhledávaná koncertní lokalita, kam se jezdí za těmi největšími - AC/DC, Linkin Park, Guns N' Roses a dalšími. A buďme za to vděční, jakkoliv jsou následné cesty domů v přeplněné MHD stále ještě trnem v patě, tak gigantická scéna, jakou britský zpěvák dovezl, by se do O2 areny asi ani nevešla.

Pódium, do jehož středu míří dva Williamsové s boxerskými rukavicemi, kteří slouží jako obrovská promítací plocha a uprostřed je hvězdice symbolizující velké "Bang!" jako z komiksů, vychází z obalu aktuální řadovky "The Heavy Entertainment Show". A je moc dobře, že z ní zazněly jen tři písně. Producentsky rozháraná deska totiž míchá žánry a aranže jako Andrej Babiš názory a na dvě špatné písničky (titulní, přeplácaný song sloužící spíše jako prodloužené intro a úvodní singl, ohněm doprovázená "Party Like A Russian") připadá jedna dobrá ("Love My Life", čistý, popový hit bez zbytečností, který zpěvák doprovodil milým úvodem o svých dvou dětech).

Ještě než to ale všechno začalo, zahráli nám předskokani Erasure. A na ty máme v redakci odborníka:

Erasure ušima Dana Hájka

Byl to velmi dobrý tah, vzít si Erasure jako svůj koncertní support. Sice svůj setlist vystavěli na hitech ze svých nejdůležitějších alb - "The Circus", "The Innocents", "Wild!" a "Chorus" (z každé dvě skladby), ale to vůbec ničemu nevadilo, ba naopak. Z novinky "World Be Gone" začlenili jen první singl "Love You To The Sky" (aby se neřeklo), který velmi dobře zapadl. Andy Bell i po těch všech letech nikterak nezklamal, hlasově to bylo bezchybné, i s jeho klasickými průpovídkami, Vince Clark schovaný za svými mašinkami a akustickou kytarou a coby bonus dvě doprovodné zpěvačky, které však byly tím nejslabším článkem a Andymu to občas i trošku kazily. Stačily však hitovky "Oh L'Amour" a "Love To Hate You" (ty zná snad každý), případně závěrečná "A Little Respect" a měli publikum na své straně. Starým věcem i trochu upravili zvukový kabát, ale nebyly vynechány žádné typické prvky z melodických struktur, tak typické pro Vinceho. Bylo to takové zkrácené best of, mělo to spád a kdy zažijete předkapelu, kdy si s ní po většinu času zpívá nemálo lidí? Kdysi si Take That (v rámci tour k desce "Progress") na své tour vzali Pet Shop Boys, Robbie si vybral Erasure a taktéž neudělal žádný přehmat. Nebylo to jen jakési poohlédnutí zpátky nebo pouhá retro manýra, Erasure zůstávají svoji a odvedli poctivou průpravu na celý večer.

Třiačtyřicetiletý zpěvák má oproti své popové konkurenci jednu obrovskou výhodu. Humor. A ten nespočívá jen v tom, že si na sebe navlékne sukni jen proto, aby vám po úvodním pozdravu mohl ukázat rozkrok a hned potom i zadek. Jeho vtipy jdou dál. Skvěle si umí střílet sám ze sebe, geniálně se ale zvládá strefovat do věcí, které si svou nabubřelou důležitostí a do absurdna vyhnanou snahou o autoritu o zesměšnění vyloženě říkají. A v tom je Robbie fantastický. V poslední době ale kromě masky grázlíka a komika zároveň ukazuje i svou citlivou stránku, pro kterou je důležitá rodina. A na to všechno v Praze došlo.

Tradiční otvírák "Let Me Entertain You" byl tentokrát odsunut až na druhé místo, rachejtle z něj ale opět udělaly velkolepou podívanou. A tak to bylo vlastně se vším. Každá píseň měla svůj vlastní úvod, scénář a určitou pódiovou prezentaci, která z ní dělala spíše hudebně-divadelní číslo, odtrhnout oči tak bylo takřka nemožné.

Ve swingovém coveru "Minnie The Moocher" se rozezněly kvákadla na trumpetách početné doprovodné kapely, následně zpěvák zavzpomínal na rok 1994, kdy se poprvé setkal se svým idolem Georgem Michalem v Německu, kde zrovna s Take That nahrávali "další příšernou desku" a jak se sám nechal slyšet: "Nejsem sice gay, ale byl jsem z něj tak paf, že bych mu ho hned vykouřil". Přezpívaný hit "Freedom 90" vystřídal zmíněný nový singl "Love My Life", který umělec v poslední době hojně využívající botoxové injekce odzpíval na obří boxerské rukavici a pak jen tak sám, bez kapely, zkoušel rozezpívávat publikum úryvky známých hitů. Na Bon Jovi nebo Amy Winehouse se lidé ještě chytali, s vlastní peckou "Candy" už to bylo horší.

Nakonec si interpret vybral jednu divačku z první řady a za to, že znala první verše "Come Undone", jí věnoval tričko. Samotnou píseň doprovodil navazující prupovídkou: "Zpívejte, text vám běží za mnou na projekci!", načež celá projekční plocha začala zrnět jako rozbitá televize. To je prostě celý on.

Pravda, pár vtípků se opakovalo, jeden moment se ale na turné odehrál poprvé. A to během "Somethin' Stupid", kdy si místo dívky z publika pozval na pódium vlastní manželku Aydu Field, kterou během těch pár minut nesčetněkrát zlíbal.

"Rodinný Robbie" se o pár minut později ale projevil znovu, tentokrát ve vzpomínce na svého otce Petera, zpěváka a baviče, při jehož výstupu s evergreenem "Sweet Caroline" v televizi na přelomu sedmdesátých a osmdesátých letech si budoucí držitel sedmnácti Brit Awards usmyslel, že chce být jako on. A jen co to dychtivému publiku dovyprávěl, na pódiu se objevil jeho otec a zazpíval si tuto píseň s ním v připraveném gauči na molu vybíhajícím do davu. Zde ještě pobavil drobný detail, to když si to vystoupení Williams mladší tak užíval, že zapomněl, že další part zpívá on a jeho zkušenější rodič mu to posunkem nenápadně naznačil.

Ještě před povinnými hity "Kids", "Rock DJ", "Feel" nebo "She's The One", před níž na pódiu proběhla žádost o ruku u dvojice fanoušků, kteří na něj byli přizváni, vystřihl dřívější bojovník s alkoholem, drogami i depresemi také dnes už pozapomenutý hit "Rudebox", dost možná největší experiment, kterého se v kariéře dopustil, v roce 2006 se totiž rozhodl rapovat. Tehdejší kritická i fanouškovská obec byla k takovému kroku hodně nekompromisní, dnes se naopak zdá, že singl paradoxně vůbec nezestárl a mohl by se chytit i dnes.

Závěr patřil pochopitelně baladě "Angels", kterou v tom nezapomenutelném kytarovém sólu hned několikrát doprovodily rachejtle a ještě před coverem Sinatrou proslavené "My Way" jen podtrhly to, co se zdálo být jasné už od začátku. Koncertu v Letňanech sice lze vyčítat fakt, že se pár vtipů recyklovalo, že novější singly zůstaly opomenuty, že zpěvákův rozsah je spíše průměrný nebo že v hitu "Millenium" chyběly na pódiu smyčce, které hrály jen z podkresu. To všechno ale drtivě přebíjí skutečnost, že to byl koncert, který překonal jak swingové turné v roce 2014, tak to festivalové na Szigetu o rok později, kde už se sice hrály klasické hity, veškerá show kolem ale byla sotva poloviční. Proto právě toto byl ten nejlepší koncert Robbieho Williamse, na kterém jste měli a chtěli být.

NÁZORY
  • Špičový koncert (Petra, 20.08.2017 10:13) Reagovat

    Absolutně fantastická show se skvělým Robbiem, emoce od začátku až do konce. Erasure jako předskokani zafungovali na 100%. Špičový koncert se vším všudy.

    • Re: Špičový koncert (Marek, 20.08.2017 10:31) Reagovat

      ....nezbývá než souhlasit. Fantastický koncert. Robbie fungoval na 150%, ani chvíli jsem se nenudil, šel bych okamžitě znovu.

  • robbie (libena, 20.08.2017 11:41) Reagovat

    jsem naprosto uchvácená, absolutně úžasná atmosféra, skvělý robbie, perfektní erasure, počasí super - co víc si přát?
    špica :-)))))))))))))

    • Re: robbie (Aranka, 13.09.2017 00:09) Reagovat

      Fákt, Špičák a lůxus! Nevádi, že ma panděro...

  • redaktor to zabil (Anonym, 20.08.2017 11:46) Reagovat

    Zdravím pane redaktor. 1. Robbie ty hity opravdu neskládal. Skládají je producenti. 2. Mladí se od něj mají co učit nejen do výpravy koncertů ale i hudebně. Jeho hudba je velmi důmyslně produkovaná. Asi nemáte sluch. 3. Píseň Candy večer nezazněla, to je důkaz, že jste tam asi nebyl :D :D :D 4. Vaše pozornost k písni Rudebox je nepochopitelná. Mohl jste zde nasdílet nějaký z jeho mnoha celosvětových hitů .... doufám že vás za tyhle články neplatí :D

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
Mirai ft. Majk Spirit - čas rány zahojí 3/10
Video: Mirai a Majk Spirit v novince "čas rány zahojí" nemají daleko k hudebnímu odpadu Pět singlů během čtyř měsíců. Takhle se Mirai chystají na vydání nového alba. Zatímco počet zveřejněných písní a doprovodných videoklipů je působivý, hudebně novinky drhnou. A ta úplně nejčerstvější nazvaná "čas rány... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Hudba v TV: Dokument "Robbie Williams" je sondou do jedné komplikované duše (14.11.2023 09:30)
- Robbie Williams konečně nachystal debutové album s projektem Lufthaus (19.09.2023 17:41)
- Netflix představil trailer ke čtyřdílnému dokumentu o Robbiem Williamsovi (05.09.2023 18:28)
- Naživo: Na španělském Mad Cool Festivalu se první den představili Robbie, Lizzo i tanečník Lil Nas X (01.08.2023 16:46)
- Naživo: Robbie Williams v Krakově sršel vtipem, jeho koncert byl výjimečný (19.03.2023 09:35)
- Recenze: Oslavy na jistotu, to je "XXV" Robbieho Williamse (28.12.2022 09:00)
- Robbie Williams odtajnil svůj nový projekt Lufthaus (21.10.2022 13:41)
- Prvotina Robbieho Williamse "Life Thru A Lens" vychází ve výroční reedici (20.10.2022 12:32)
- Robbie Williams si v životopisném seriálu od Netflixu zahraje sám sebe (04.10.2022 16:45)
- Nové desky 36/2022 - od Ozzyho Osbourna přes Parkway Drive po Robbieho Williamse (14.09.2022 20:00)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott Queen AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Taylor Swift Kabát Lucie Vondráčková Madonna U2 Dua Lipa Kryštof Rush Bono Mirai Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu