shop.musicserver.cz
Sziget, 6.den, Obúdai Island, Budapešť, Maďarsko, 14.8.2017

Major Lazer a Two Door Cinema Club na Szigetu přilákali davy, zazářil ale hlavně George Ezra

Vydáno: 19.08.2017 17:47 v sekci Naživo - Jan Trávníček | foto: klapper.cz / musicserver.cz

Šestý den Szigetu se ve srovnání s těmi ostatními mohl zdát jako nepatrně slabší, takové tvrzení je však dvojsečné. Co se totiž v Budapešti může zdát jako horší program, by v českých podmínkách mnohdy znamenalo třídenní festival. Však to posuďte sami.

Live: Sziget - Den šestý

místo: Obúdai Island, Budapešť, Maďarsko
datum: 9.-15. srpna 2017
vystoupili: George Ezra, Major Lazer, Two Door Cinema Club, Mac DeMarco, Marteria, Glass Animals a další

Sziget Festival 2017, Budapešť, 9.-15.8.2017
© klapper.cz / musicserver.cz
Hned ve čtyři hodiny odpoledne to na hlavní scéně vykopnul George Ezra. A jestli si ještě vzpomínáte na jeho pražskou premiéru, jak stydlivě a bez života prezentoval své nenápadné, ale skvělé hity z debutu "Wanted On Voyage", tak se svým chystaným druhým albem lze očekávat, že vystřelí ke hvězdám. Vážně, ten posun je obrovský a lze jej přirovnat zhruba k rozdílu mezi Edem Sheeranem v době "+" a tou superstar, kterou se stal po vydání "x". Z chystané dvojky zazněly skladby "Get Away", "Pretty Shining People", "Hold My Girl", "Don't Matter Now", "All My Love" a "Song 6" a všechny do jedné byla láska na první poslech s tím, že bez výjimky obsahovaly obrovský potenciál stát se globálními megahity následujících měsíců.

Sám Ezra byl doplněn o skvadru muzikantů, kteří z v jádru folkových písniček udělali chytlavými aranžemi zajímavější písně, než ty, které přinesla prvotina. A navíc většinu z nich doplnil o příhody přibližující jejich vznik, díky čemuž jsme se například dozvěděli, že před nahráváním se na měsíc odstěhoval do Barcelony, kde v nějakém podnájmu potkával všemožné lidi svého věku a po rozhovorech s nimi mu došlo, že není sám, kdo vlastně vůbec neví, co se sebou a svým životem. Že to tak má spousta lidí a možnost přestat se tím trápit mu navrátila chuť do psaní. Tématem chystaného počinu tak bude hlavně útěk z reality, snění a hledání sama sebe. A jen pro pořádek - hit "Budapest" samozřejmě zazněl a podle očekávání sklidil velký aplaus.

Sziget Festival 2017, Budapešť, 9.-15.8.2017
© klapper.cz / musicserver.cz
To však z milých překvapení ještě nebylo vše, protože ve stanu A38 (nebo OTP Bank Stage, chcete-li) se tou dobou pro bohužel podstatně menší množství lidí prezentovala zpěvačka León. Švédská rodačka zpívá ten nejčistší a nejpřirozenější pop, jaký si dovedete představit a tu a tam zabloudí i k R'n'B nebo soulu. A jelikož o ní nejspíše čte většina čtenářů poprvé, je třeba ji doplnit odkazem na její tvorbu níže, příjemně komunikativní a dění v publiku hodně komentující, ale zároveň úžasným hlasem disponující interpretka se totiž stala naším největším objevem letošního ročníku. Pokud proti popové hudbě nic nenamítáte, není důvod, proč by vás neměla bavit.

Glass Animals jsou jednou z kapel, u níž si říkáte, že vás přece musí chytnout, blízkost jejich hudby s Alt-J, ale třeba i Radiohead lze stěží přeslechnout, přesto je třeba přiznat, že ani po několikanásobném poslechu obou jejich alb se to ne a ne zlomit. Koncert, při němž nechyběly ananasy na pódiu, ani mezi lidmi v publiku, ty sympatie přece jen trošku přičaroval, ještě to ale pořád není úplně ono. Asi to chce čas a větší soustředěnost.

Sziget Festival 2017, Budapešť, 9.-15.8.2017
© klapper.cz / musicserver.cz
U Jagwar Ma to nadšení pocházející z show na loňské Lollapalooze trošku klesalo, psychedlická taneční hudba čerpající z acid housu a trip hopu byla ve stanu A38 spíše za celkem fajn poslechovku, než hypnoticky strhující jízdu jako minule, pořád to ale bylo lepší, než jít na Marterii, což je jedna z mnoha německých obludností.

Two Door Cinema Club jsme měli v Praze v únoru a jelikož se setlist ani scéna obsahující řadu kvádrů s projekcemi nijak dramaticky nezměnily, nabízelo by se jen zopakovat, že místo kytarového indie-rocku už po vzoru konkurence míří více do synth-popu, že "Bad Decisions" je jedna z nejlepších skladeb, jaké kdy nahráli nebo že hodina a půl v jejich společnosti je možná až zbytečně moc, hudba je to sice zajímavá, ale na zadek si z ní sedne asi málokdo. Tak se alespoň sluší zmínit, že se frontman Alex Trimble po letech ostříhal nakrátko a je skoro k nepoznání a také, že takové množství lidí, které si jejich koncert přišlo poslechnout, zkrátka bralo dech. Možná to bylo jen absencí srovnatelné alternativy, každopádně ale respekt za to, jak obrovský dav dokázali na Szigetu přitáhnout.

Sziget Festival 2017, Budapešť, 9.-15.8.2017
© klapper.cz / musicserver.cz
Tou skutečně hlavní hvězdou šestého dne ale byli až Major Lazer. Ti se na největší pódium maďarské hudební přehlídky vrátili po dvou letech a není bez zajímavosti, že od té doby posílili svou diskografii o EP "Know No Better", z něhož zahráli jak titulní song, tak také singl "Sua Cara" s velmi pěkným klipem natáčeným na poušti. Pokud jste jej náhodou neviděli, tak ano, i v něm jsou hlavně natřásající se zadky, protože o to jde v komerčním dancehallu a reggae, který Diplo a spol. kombinují s taneční muzikou, především.

Nutno ještě zmínit, že uvedené skladby by podle dosud známých informací měly být součástí i co nevidět vydaného čtvrtého alba "Music Is The Weapon". Další hit ráže "Leon On" je sice v nedohlednu, Major Lazer z jeho slávy ale ještě pár let bez problému dokážou žít, podobně jako předchozí den u The Chainsmokers měli totiž prostor pod hlavní scénou zcela zaplněn.

Sziget Festival 2017, Budapešť, 9.-15.8.2017
© klapper.cz / musicserver.cz
Co na tom, že žádné velké umění nedělají a pravověrní fanoušci dancehallu je musí nenávidět za to, jak vykrádají jejich kulturu. Když se na scéně vrtí kvarteto tanečnic a do toho všeho vystřelují konfety, ohně a po rukou publika se jezdí v zorbingové kouli, místní szitizen, jak se "občanům", navštěvujícím festival přezdívá, je spokojen.

Jako jedna z alternativ k pestrobarevné, cirkusové párty na hlavní scéně byl vybrán Mac DeMarco a po zhlédnutí konce jeho show plné videoprojekcí s hrami připomínající éru Gameboye, v níž předváděl, do jakých výšin je schopen vystoupat jeho vokál, jsme trochu zalitovali, že jsme netradičnímu písničkáři nedali více prostoru. V tomto je ale Sziget neúprosný a po celém ostrově se toho v jednu chvíli děje tolik, že nikdy nejste u všeho důležitého. Místní reggae stage nebo pódia hrající world music či klasickou, vážnou hudbu, jsme třeba letos vůbec nestihli navštívit. Pomyslné rozloučení s letošním ročníkem tak obstarali jak žánry všeho druhu kombinující maďaři Irie Maffia na Volt pódiu, jejichž hymnu festivalu z roku 2015 nepřekonala ani ta letošní, tak také kritikou extrémně ceněný rapper Vince Staples, jehož hip hop ve stanu A38 doprovázelo hlavně temně červené nasvícení pódia, díky němuž jste sice umělci vůbec neviděli do tváře, za to to ale působilo ohromně efektně.

Sziget Festival 2017, Budapešť, 9.-15.8.2017
© klapper.cz / musicserver.cz
Po něm pak hrál ještě DJ a producent Flume, vzhledem k rannímu přesunu z Maďarska do Rakouska na pokračování v podobě tamního festivalu FM4 Frequency, jsme si ho ale nechali ujít a shlédli ho až tam. Kvůli zajímavějšímu programu v Rakousku jsme také absentovali na sedmém a posledním dnu Szigetu, dojmy z Interpol, Breaking Benjamin, Alt-J, Birdy, HVOB, loňskou absenci vynahrazující The Kills či závěrečné pyrotechnice při vystoupení dvojice Dimitri Vegas & Like Mike si tedy budete muset přečíst u konkurence a tam také najdete dojmy z neméně bombastického festivalu konajícího se v St. Poeltenu.

Být na Szigetu jen čtyři dny a přijít tak hlavně o Macklemorea, Kasabian a Iggy Azaleu sice zamrzelo, i tak ale se ale návštěva jednoznačně vyplatila a díky interpretům a kapelám, které ze sebe vydali všechno, aby nás pobavily, je zase na co vzpomínat. Z těch nejpamátnějších koncertů to budou hlavně P!nk, Biffy Clyro, Kensington, Oh Wonder, Hurts, George Ezra, León a Wiz Khalifa, celá ta atmosféra a úžasný svět všude okolo je něco fantastického a není divu, že si to letos nenechalo ujít přes 450 000 lidí, mezi nimiž jste při troše štěstí mohli potkat i hollywoodské superstar jako je Ashton Kutcher, Mila Kunis, Justin Theroux nebo Luke Evans. Ať už to zní jako jakékoliv marketingové klišé, tak pro hudebního fanouška prostě je dovolená na Szigetu dovolenou v ráji.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Norah Jones - Visions 7/10
Recenze: Norah Jones své noční Vize ponořila do soulu a blues Čtyři roky utekly a americká hudebnice Norah Jones je tu zpátky s novou porcí autorských písní. Její předchozí album "Pick Me Up Off the Floor" bylo odklonem k tradičnějšímu pojetí jazzu, gospelu i klasického popu. Letošní... čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 09:00 v sekci Recenze
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Two Door Cinema Club v "Happy Customer" svou radost rozhodně neskrývají (14.03.2024 16:46)
- Video: Two Door Cinema Club ohlašují další desku chytlavou písní "Sure Enough". V pestrém klipu vzpomínají na koncerty (02.10.2023 13:59)
- Video: Glass Animals a konspirace: v klipu "The Other Side Of Paradise" je zpěvák Dave Bayley nahrazen klonem (24.09.2023 13:28)
- Miley Cyrus díky "Flowers" vyrovnala letitý rekord Nelly Furtado, Daniel Landa startuje v albech na druhém místě (08.06.2023 08:00)
- Fotogalerie: Koncerty Passengera a George Ezry zachycené objektivem fotoaparátu (22.02.2023 10:26)
- Naživo: George Ezra s Passengerem svým optimismem v Praze rozvlnili i kameramana (22.02.2023 09:35)
- Nové desky 35/2022 - od Lenny přes Megadeth po Yungbluda (07.09.2022 08:00)
- Recenze: George Ezra se na "Gold Rush Kid" drží svého kopyta (02.08.2022 08:00)
- George Ezra vyšle koncem srpna do kin dokument "End To End" (25.07.2022 10:26)
- Naživo: Druhý den Open'eru patřil Twenty One Pilots, z řady ale vystoupili i Royal Blood, Tove Lo nebo Playboi Carti (08.07.2022 17:03)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott Queen AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Kabát Taylor Swift U2 Lucie Vondráčková Madonna Dua Lipa Rush Bono Mirai Kryštof Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu