shop.musicserver.cz
Kesha - Rainbow

Kesha odhodila image párty holky a kompletně dospěla

Vydáno: 22.08.2017 08:00 v sekci Recenze - Jiří Macenauer | foto: facebook interpreta

Kesha byla od počátku své kariéry symbolem nespoutaného mládí. Jako typická popová hvězdička servírovala hity, které byly přesně šity pro rádia a kluby. Za tím vším je tlustá čára, nová deska je jiná a Keshu popisuje jako dospělou ženu, která ví, co chce. Máme tu upřímné doznání toho, kým doopravdy je.

8/10

Kesha - Rainbow

Vydáno: 11.08.2017
Celkový čas: 48:36

Skladby: Bastards, Let 'Em Talk, Woman, Hymn, Praying, Learn To Let Go, Finding You, Rainbow, Hunt You Down, Boogie Feet, Boots,Old Flames (Can't Hold A Candle To You), Godzilla, Spaceship

Vydavatel: Kemosabe Records

Nové desky většinou přichází s určitým příběhem, který rozvíří nejen davy fanoušků, ale zejména prodeje samotných desek. Momentálně si lze povšimnout, že hvězdy a jejich marketingové týmy vsází na individualitu. Lady Gaga odhodila bláznivé kostýmy a na pódiu hraje pouze s kytarou, Miley Cyrus už netwerkuje ani nehulí, naproti tomu pobíhá jako nevinné děvčátko po plážích v Malibu. Do jaké míry jsou tyhle příběhy pravdivé, záleží pouze na nás a našem úsudku. Na druhou stranu příběh kolem nové desky "Rainbow" od Keshy se jeví značně věrohodný.

"Rainbow" těží z událostí, ve kterých je hlavní postavou krom samotné zpěvačky také jeden z nejznámějších hudebních producentů Lukasz "Dr. Luke" Gottwald. Tenhle člověk vyprodukoval nespočet hitů pro jména, jako jsou Katy Perry, Rihanna, Britney Spears a spousta dalších hvězd. Současně byl ředitelem hudebního labelu Kemosabe Records, který spadá pod Sony Music, a právě tam Kesha uzavřela smlouvu, která ji vynesla na první místa hitparád. Společně s Lukem vytvořili v roce 2010 album s názvem "Animal" a z hudebnice se stala celosvětová hvězda. Songy jako "TiK ToK" nebo "Your Love Is My Drug" válcovaly za své éry snad všechny hudební stanice.

O dva roky později přišlo album "Warriror", které navazovalo na předcházející námět; Kesha, stále notorická párty girl, ve skladbách nabádá užívat si život naplno, posluchači mají být sami sebou a tančit až do brzkých ranních hodin. Ovšem v pozadí desky se mezi zpěvačkou a Lukem zřejmě děly věci, které nám byly neviditelné. Kesha měla pocit, že byla během tvorby utlačována a zmíněný producent jí nedával prostor svobodně tvořit. Spousta písní, které se měly na desce objevit, byly ze seznamu proti její vůli vyškrtnuty a ona nemohla dělat nic. Fanoušci se zlobili a veřejně se bouřili, aby jejich oblíbenkyně mohla odstoupit od smlouvy a začít nahrávat někde jinde.

Naprostým zděšením pro veřejnost byl říjen 2014, kdy Kesha podala trestní oznámení na Dr. Luka, který ji údajně před mnoha lety zdrogoval a znásilnil. Hvězda také zdůraznila, že byla nejen fyzicky, ale i emočně týrána, když musela neustále poslouchat narážky na své tělo, a dostala se tak do psychického nátlaku, který vyústil v pobyt v léčebně. Kesha žádala o to, aby se dostala z kontraktu, který ji zavazoval nahrávat muziku pouze u Luka. Soud však rozhodl proti její prospěch a producent byl shledán nevinným. Vzápětí celý svět obletěly fotky zdrcené zpěvačky se slzami v očích uprostřed soudní síně. Kauza se stala vzorem jakéhosi moderního otroctví, kdy člověk nemůže dělat to, co tak strašně miluje. Zhroucená Kesha se tak na dlouhých pět let vypařila z hudebního světa.

Nyní však pauza končí a ona je zpět. Ve svých esejích, které zveřejnila na internetu, tvrdí, že je posilněná a připravena opět začít vydávat hudbu, i přesto že nadále zůstává pod záštitou labelu Kemosabe Records (už bez vyhozeného producenta). O tom, že album bude výsledkem toho, čím si za celou dobu prošla, napovídal už první singl. "Praying" dokazuje, že její bolest je upřímná. I když je to pianová balada, jde spíš o vzkaz jejímu protivníkovi než o píseň. "Po tom všem, co jsi udělal, tak ti můžu pouze děkovat za to, jak silná jsem se stala," zpívá Kesha.

Úvodní track "Bastards" je v akustickém duchu a okamžitě ukazuje na rozdíl mezi předcházejícími dvěma desky, které byly zejména elektro pop. Odklon zvuku od předchozích projektů je tedy značný. Skladby "Let 'Em Talk" a "Boogie Feet" sice opět připomínají tu starou bezstarostnou holku v baru, ta však o hodně dospěla. Zvuk je tentokrát v kabátu pop punku, který lze přirovnat k tomu od Paramore.

Na albu se najde i několik výborných láskyplných skladeb, třeba na zamilované "Finding You" se střídá kytara s klavírem a do toho Kesha slibuje, že svou lásku bude hledat klidně celé roky, a to dokonce i v různých dimenzích. Na "Boots" mluví o tom, jak divoká kdysi byla. Všude po světě měla kluky, se kterými si jen užívala, dokud nepotkala toho pravého. Zlatý hřeb celého alba je hrává country-rocková "Woman", která vznikla jako odezva na kontroverzní poznámky amerického prezidenta Donalda Trumpa. Kesha v textu zpívá o silných ženách: "Tyhle diamantový prstýnky a moje auta. Všechno, co mám, jsem si zaplatila sama. Jsem zasr**á ženská."

Ač se na oko mohlo zdát, že interpretka byla se sebou v minulosti kompletně spokojená, nebylo tomu tak. Dnes uznává, že její párty póza byla pouze vykonstruována image: "Byla jsem divoká, šílená a volná. Mluvila jsem o sexu a pití, hrála jsem sebevědomou, ale přesto jsem se cítila jako vyvrženec." Dokonce i známé skladby, které napsala, "We R Who We R" a "Warrior", nebyly myšleny doopravdy. "Ta slova mi nepřipadala pravdivá. Cítila jsem se jako lhář říkat lidem, aby se milovali takoví, jací jsou, zatímco já jsem byla nenávistná vůči sama sobě," přiznává nyní zpěvačka. Na nové desce však tracky s podobným poselstvím opět najdete. "Hymn" označila za hymnu pro ty, kteří se cítí, že nikam nepatří, a poprocková "Learn To Let Go" popisuje, jak získat život opět pod kontrolu.

Album "Rainbow" může být velkým překvapením pro ty, kteří čekali, že Kesha bude stále tím divokým nočním živočichem. Pokud ovšem přijmete její přirozený vývoj a rozhodnete se společně s ní dospět, tak je deska velice povedeným kouskem. Navíc příběh, který celé album obestírá, z něho dělá více než pouhé hudební dílo.


NÁZORY
  • Kesha dospela... ale do velkej nudy. Nechyta za sr... (Anonym, 22.08.2017 12:07) Reagovat

    Kesha dospela... ale do velkej nudy. Nechyta za srdce a ani nevyvovala nutkanie tancovat, proste nudi. Mna osobne spracovanie jej pribehu neoslovilo, ale kazdy je iny a na niekoho to mozno funguje.

  • Praying je pekná balada... A to je asi tak všetk... (M, 22.08.2017 13:00) Reagovat

    Praying je pekná balada... A to je asi tak všetko. Na prvé počutie mi toto album prišlo strašne nesúrodé. Vtipné je, že sa teraz hrá na neviniatko, ale v klipe Rainbow môžeme vidieť iluminátske znaky. Mala by to konečne vzdať, časy jej najväčšej slávy sú nenávratne preč a bez Luka jej to ani bohvieako nejde :)

    • Re: Praying je pekná balada... A to je asi tak všetk... (bily bim , 24.08.2017 23:29) Reagovat

      nejde jo ? A první příčka v USA je co ?

  • KESHA (ragehard, 22.08.2017 14:17) Reagovat

    Jasně že každý to vidí a slyší jinak, ale já neznám jediný důvod proč by to K měla vzdávat a to i přesto, že není vyloženě má favoritka. V Americe je žádáná její album debutuje v Billboard 200 na první příčce, 117tisíc jednotek z toho 90tisíc v čistém prodeji což rozhodně není žádný debakl. Singl v HOT 100 opětovně stoupá vzhůru a věřím, že to dotáhne do Top Ten. Na zatracení celého alba je příliš brzy až časem naposlouchám ukáže se jak zapůsobí, zatím to je jen dobře odvedená práce.

    • Re: KESHA (M, 22.08.2017 15:39) Reagovat

      Povedzme si úprimne - ten povyk okolo tohto albumu je hlavne kvôli sporu s Lukom, ktorý tomu ešte pridáva tým, že na Keshu a jej mamu vyťahuje stále nejaké nové žaloby. Ale keď ten boom ustane a zametie sa ten prípad pod koberec (čo sa určite stane) po Keshe už dosť pravdepodobne neštekne ani pes. Celkovo som čakala väčší ohlas ohľadom Rainbow po tom všetkom.
      Ten album je - ako som už písala - nesúrodý. Rainbow je ako z Disney Channel, Woman je čistá country odtrhovačka a celkový sound toho albumu mi ku Keshe nepasuje - jednoducho jej to neverím. Neverím jej dokonca ani Praying, keď pozerám živé vystúpenia, tie vysoké tóny jej moc nejdú a pán Václav má pravdu - proste to nie je veľmi talentovaná speváčka. Keď som si pustila Tik Tok live 2017, tak som bola dosť nemilo prekvapená z toho ako znie.
      Ale je to samozrejme môj názor a nikomu ho nevnucujem.
      A na záver - Sony neskončilo s Lukom úplne. Nie je už riaditeľom Kemosabe, ale stále tam figuruje a jedna z jeho ďalších firiem (názov sa mi nechce hľadať) je výhradným vlastníkom práv na všetky songy z Rainbow. Takže takto sa veci majú.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nejdřív Benson Boone, teď Artemas. Český digitální žebříček ukazuje, že pop se vrací do hry (04.04.2024 08:00)
- Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí (27.03.2024 08:30)
- Rapem ovládanou top desítku českého albového žebříčku osvěžili Ariana Grande a Judas Priest (21.03.2024 19:30)
- Video: Miley Cyrus a Pharrell Williams si v novém singlu hrají na doktory (14.03.2024 20:09)
- Jen Kateřina Marie Tichá konkuruje rapu: její "Plamen" rozpálil top pětku albového žebříčku (15.02.2024 10:30)
- Dua Lipa stále vládne českým rádiím, Miley Cyrus je mezi nejhranějšími už déle než rok (08.02.2024 16:00)
- Grammy ovládly hvězdy popu. Hlavní ceny si rozdělily Taylor Swift, Miley Cyrus a Billie Eilish (05.02.2024 11:00)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (10-1) (02.02.2024 19:00)
- Dua Lipa převzala vládu v českých rádiích, Robin Zoot v albech přeskočil Viktora Sheena (26.01.2024 15:00)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (40-31) (23.01.2024 18:30)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Queen Kabát Sia AC/DC U2 Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu