Nové desky 33/2017

21.08.2017 06:00 - Tomáš Parkan a Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Půlka srpna vám v hudebních novinkách nabídne návrat elektronických UNKLE po sedmi letech, duo Chase & Status s kupou hostů, artpopové Everything Everything, industriální KMFDM, pagan-metalové Eluveitie v obměněné sestavě, zástupce indie scény Grizzly Bear a The Sherlocks a coby tip týdne multižánrové The Accidentals.
Pokud se v pondělí 21. srpna vydáte do obchodů s hudebními nosiči, najdete tam následující novinky:

UNKLE - The Road: Part 1 (Mystic Production)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: electronica / alternativní rock

UNKLE - The Road: Part 1
Je to pouze měsíc a kousek, co si mohli fanoušci britských UNKLE vychutnat své idoly naživo na ostravských Colours a nyní se konečně po dlouhých sedmi letech dočkají i jejich páté studiovky, která nese název "The Road: Part 1". Podnětem pro jeho nahrání byl londýnský hudební festival Meltdown v roce 2014, kde si James Lavelle uvědomil, že tentokrát vše stojí pouze na něm samotném. Výsledkem těchto úvah a především následného procesu je hned patnáct písniček, na kterých se podíleli také Eska, Elliott Power, Keaton Henson, Liela Moss, Mark Lanegan, Ysée či Dhani Harrison. První videoklipy z alba, které bude k dostání i na vinylu, uvidíte na VEVU UNKLE.


Chase & Status - Tribe (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: electronica / hip hop / drum'n'bass

Chase & Status - Tribe
Britské duo Chase & Status své příznivce tentokrát napínalo o něco déle, než měli doposud ve zvyku. Na druhou stranu čtyřleté čekání na nové LP zpříjemnili fanouškům předloňským EP "London Bars" a singly z nové desky jim servírují už rok a čtvrt. Za tu dobu jich vydali celkem pět a na čtvrté desce je doplnili dalšími dvanácti kousky. Samozřejmě v nich nemůže chybět spousta hostů, a tak k těm již známým, kterými jsou Slaves, Novelist, Tom Grennan, Blossoms a Emeli Sandé, přibyli ještě například Kano, Craig David, Rage, Seinabo Sey, Shy FX, Bugzy Malone, či Mr Vegas. Nemalou část skladeb již duo nahrálo na své VEVO a některé z nich jistě uslyší i ti, kteří zavítají v prosinci na jejich pražský koncert v klubu Roxy.


Tip týdne

The Accidentals - Odyssey (Sony Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: současný folk / alternativní country / americana

The Accidentals - Odyssey
Americké trio The Accindentals působí na hudební scéně od roku 2012, ovšem v Česku o nich budete hledat zmínku jen velmi stěží. Tvoří jej bubeník Michael Dause, kytaristka a zpěvačka Katie Larson, která obstará i ukulele, piano, basu, cello, nebo akordeon a Savannah Buist, která vedle vokálů a kytary zvládne i housle, mandolínu, nebo pilu. Jejich styl lze popsat jakou současný folk, ovšem ani vzdáleně nenaznačuje, jak široký žánrový záběr tahle parta z Michiganu ve skutečnosti má. Do onoho folku totiž nasává prvky popu, country, americany, progresivního bluegrassu, jazzu, klasické hudby, alternativního rocku, blues a najdete v ní i špetku hip hopu a rock and rollu. Není tedy divu, že stejně široce rozkročené mají i vlivy, kteří je inspirovali od členů Queen počínaje, přes Arcade Fire, nebo Radiohead, konče Chrisem Thilem a jeho Punch Brothers. Album "Odyssey" je jejich třetím počinem, na němž nabízí celkem třináct skladeb. Bližší seznámení s The Accidentals můžete podniknout například na jejich YouTube.com kanále.


Eluveitie - Evocation II: Pantheon (Mystic Production)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: pagan metal

Eluveitie - Evocation II
Se sedmou studiovou deskou míří k posluchačům švýcarští Eluveitie. Nástupce alba "Origins" dostal titul "Evocation II: Pantheon" a vůbec poprvé se na něm podíleli Michalina Malisz, Alain Ackermann, Jonas Wolf a Fabienne Erni jako plnohodnotní členové kapely. Deska je tématicky zaměřená na keltskou mytologii a veškeré texty jsou napsané v gaelštině. Nahrávka vychází mio jiné i jako digipack, kde najdete všechny písně také v instrumentálních verzích. Poslechněte si je na stránkách vydavatelství Nuclearblast.


Ghostpoet - Dark Days + Canapés (Mystic Production)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: trip hop / alternativní hip hop

Ghostpoet - Dark Days + Canapés
Anglický zpěvák, rapper, a hudebník Obaro Ejimiwe, který si už od roku 2009 říká Ghostpoet, se vrací po více jak dvou letech a velmi úspěšném albu "Shedding Skin", za které byl již podruhé nominovaný na Mercury Music Prize. Zda se mu ještě lépe povede se čtvrtým albem "Dark Days + Canapés" zatím nevíme, ale už nyní vám můžeme prozradit, že na něj zařadil celkem dvanáct písniček, v nichž elektroniku a hip hop tentokrát nemixuje s alt-rockem, ale spíše se soulovými a bluesovými prvky. Již podruhé si také zopakoval spolupráci s Massive Attack a jak to vše dopadlo, zjistíte například na jeho VEVU.


Grizzly Bear - Painted Ruins (Sony Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: indie rock / art rock

Grizzly Bear - Painted Ruins
Plejádu indie rockových kapel doplňuje tento týden americká formace Grizzly Bear s novinkou "Painted Ruins". Nástupce pět let starého počinu "Shields" obsahuje jedenáct kousků, které chce osazenstvo kapely předvést i evropskému publiku naživo. Skladby doposud získaly vysoce nadprůměrné hodnocení. Nás ale víc zajímá váš názor, proto neváhejte a poslechněte si nové album na stránkách Pitchfork.com. Své postřehy nám pak napište do komentářů!


Everything Everything - A Fever Dream (Sony Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: indie pop / art pop

Everything Everything - A Fever Dream
Ačkoli předchozí deska britského art popového kvartetu Everything Everything "Get To Heaven" neměla takový úspěch jako předchůdce "Arc", rozhodně se nedá hovořit o nějakém výrazném ústupu ze slávy. Uvidí se, jak to bude po vydání novinky "A Fever Dream", na které formace představí celkem jedenáct písniček, kde opět pop kombinují s elektronikou, rockem a indie. Produkce se ujal James Ford, který už asistoval Arctic Monkeys, Klaxons, nebo na posledních albech Depeche Mode a Mumford & Sons. Podle prvních kritik se zdá, že spojení s čtyřkou z Manchesteru zafungovalo na výbornou a deska, kterou seženete i na vinylu, sklízí veskrze pozitivní reakce. Posoudit to můžete přímo na webu kapely, kde jsou k dispozici ukázky.


KMFDM - Hell Yeah! (Mystic Production)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: industriální rock

KMFDM - Hell Yeah!
"Dámy a pánové, posaďte se, máme pro vás důležité zprávy!," uvádí osazenstvo industrální formace KMFDM novinky ze svého tábora. "Na podzim pro vás máme turné 'KMFDM Hell Yeah! 2017', kterému předchází hned dvě desky - EP a plnohodnotná nahrávka ." Pětipísnňové EP "Yeah!" vyšlo koncem června a nyní ji konečně následuje i řadovka "Hell Yeah!". Mezi třináckou skladeb ze zmíněného EP na desce nenajdete pouze skladbu "Attak 2017" a alternativní verze titulního singlu. První ochutnávky servírují Sascha Konietzko a spol. na svém YouTube.com kanálu .


The Sherlocks - Live For The Moment (Mystic Production)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: indie rock

The Sherlocks - Live For The Moment
Jednu z nejočekávanějších desek indie scény vydávají The Sherlocks. Kapela vyvolala na hudební scéně velký humbuk už se svými pompézními singly. Pokud vám tato formace doposud unikala, novou desku si určitě nenechejte ujít. Zejména pokud máte rádi kapely jako Arctic Monkeys, The Courteeners nebo Circa Waves. "To, co začalo před lety v malé garáži jako náhodné jammování, se nedá srovnat s tím, co je dnes - asi dvanát set koncertů poté. Jsme na svůj výtvor patřičně hrdí a těšíme se, až ho uslyšíte", uvádí muzikanti. Ukázku v podobě titulní skladby najdete na YouTube.com.


Jan Bartoš - W. A. Mozart: Klavírní koncerty (Supraphon)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: vážná hudba

Jan Bartoš - W. A. Mozart: Klavírní koncerty
Český klavírní virtuos Jan Bartoš se může chlubit řadou mezinárodních soutěžních úspěchů, zkušeností ze světových koncertních síní včetně Carnegie Hall a spoluprací s významnými orchestry a dirigenty. Pro své druhé CD si vybral dílo Wolfganga Amadea Mozarta, konkrétně jeho klavírní koncerty, které nahrál společně s Českou filharmonií ještě pod taktovkou Jiřího Bělohlávka. Pro společné zpracování zvolili dva kontrasty - vážný, místy až démonický "Koncertem č.20 d moll" a radostnější a světlejší "Koncert č.12 A dur". Ukázky z nich a další informace naleznete na stránkách vydavatelství Supraphon.


Willie J Healey - People And Their Dogs (Sony Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: indie pop

Willie J Healey - People And Their Dogs
Fanoušky indie hudby tento týden potěší Willie J Healey. Ten vydává své debutové album "People And Their Dogs". Zpěvák a skladatel se za posledních osmnáct měsíců těší z velké popularity a jeho novinka vás v tom jen utvrdí. Tedy pokud si frčíte v analogovém zvuku, protože právě tak má očekávané dílo znít a i díky tomu bude k sehnání na vinylu. Na Haelyho VEVU si můžete poslechnout nejen titulní píseň, ale i další ukázky.


Interpol - Our Love To Admire (10th Anniversary Edition) (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: indie rock

Interpol - Our Love To Admire
Interpol svůj největší úspěch zaznamenali s třetím albem "Our Love To Admire", a tak není divu, že nyní, kdy tato nahrávka slaví deset let od svého vzniku, rozhodla se ji americká indie rocková formace náležitě připomenout výroční edicí. Původní album se dočkalo nového masteringu a coby bonus k němu v tomto vydání přibylo ještě DVD s dosud nevydaným koncertem z London Astoria. K dostání bude nová verze také na vinylu a to i v kombinaci s již zmíněným DVD.


Kvarteto Martinů, Karel Košárek - Labyrinth (Supraphon)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: vážná hudba

Kvarteto Martinů, Karel Košárek - Labyrinth
Petr Eben je jednou z nejvýraznějších českých skladatelských osobností druhé poloviny 20. století, jejíž dílo proniklo i přes železnou oponu. Je spojován především s tvorbou varhanní a duchovní a jeho komorní dílo stojí poněkud stranou pozornosti. Změnit to, se rozhodli členové Kvarteta Martinů na albu "Labyrinth". Z jeho díla vybrali "Smyčcový kvartetu - Labyrint světa a ráj srdce", "Klavírní trio" a také "Klavírní kvintet", kde se k nim přidal ještě klavírista Karel Košárek. Ukázky z jejich zpracování nabízí vydavatelství Supraphon.


Dále vychází:

The Art Is Murder - Dear Desolation (Mystic Production)
Cloakroom - Time Well (Mystic Production)
Christoph PréGardien - Christoph PréGardien, Andreas Staier - Dhm Collection (Sony Music)
Joshua Bell - Joshua Bell - The Classical Collection (Sony Music)
Kitty In A Casket - Rise (Mystic Production)
Los Otros - Los Otros - Dhm Collection (Sony Music)
Různí - Singing News Top 10 Southern Gospel Songs Of 2017 (Sony Music)
Wildwood Kin - Turning Tides (Sony Music)

Vychází na vinylu:
Art Is Murder - Dear Desolation (Mystic Production)
Audioslave - Audioslave (Sony Music)
Céline Dion - 1 Fille & 4 Types (Sony Music)
Céline Dion - D'Eux (Sony Music)
Céline Dion - S'Il Suffisait D'Aimer (Sony Music)
Céline Dion - Sans Attendre (Sony Music)
Cloakroom - Time Well (Mystic Production)
Eluveitie - Evocation II (Mystic Production)
Everything Everything - A Fever Dream (Sony Music)
Ghostpoet - Dark Days + Canapés (Mystic Production)
Grizzly Bear - Painted Ruins (Sony Music)
Interpol - Our Love To Admire (Universal)
Johnson Wilko - I Keep It To Myself - The (Universal)
KMFDM - Yeah! (Mystic Production)
Lil Yachty - Teenage Emotions (Universal)
Mary J Blige - Strength Of A Woman (Universal)
Meat Loaf - Dead Ringer (Sony Music)
Omnium Gatherum - The Redshift (Universal)
Patti Smith - Outside Society (Sony Music)
Patti Smith Group - Radio Ethiopia (Sony Music)
Patti Smith Group - Wave (Sony Music)
Style Council - Our Favourite Shop (Universal)
Style Council - The Cost Of Loving (Universal)
Tenacious D - The Pick Of Destiny Deluxe (Sony Music)
The Sherlocks - Live For The Moment (Mystic Production)
Unkle - Road - Part 1 (Mystic Production)
Wildwood Kin - Wildwood Kin (Sony Music)
Willie J Healey - People And Their Dogs (Sony Music)

Reedice:
Citron - Obratník raka
Waterboys - Fisherman's Blues (Bertus)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY