shop.musicserver.cz
Sziget, 1. a 2. den, Obúdai Island, Budapešť, Maďarsko, 9.-10.8.2017

P!nk a Biffy Clyro miláčky Szigetu, Wiz Khalifa posílal do publika obří jointy

Vydáno: 13.08.2017 01:55 v sekci Naživo - Jan Trávníček | foto: klapper.cz / musicserver.cz

Je toho moc. Strašně moc. Jsou to jen úvodní dva dny a přesto je zážitků tolik, že to do stručného článku napěchovat nelze, nechcete-li, aby to byl jen seznam vystupujících. Maďarský sedmidenní festival odstartoval v plné parádě a mimo hvězd v titulku zahráli i Kensington, Billy Talent, Alex Clare či Andy C.

Live: Sziget - Den první a druhý color=

místo: Obúdai Island, Budapešť, Maďarsko
datum: 9.-15. srpna 2017
vystoupili: Billy Talent, Andy C, Wiz Khalifa, P!nk, Biffy Clyro, Kensington a další

Sziget Festival 2017, Budapešť, 9.-15.8.2017
© klapper.cz / musicserver.cz
Ačkoliv jsme letošní ročník maďarského hudebního svátku museli z plánovaného týdne kvůli jiným povinnostem seškrtat jen na čtyři dny, Sziget opět dokázal, že patří k nejlepším festivalům planety a i zkrácený program z něj snadno udělal jeden z nejpamátnějších zážitků letošního festivalového léta.

Festival s kapacitou zhruba devadesáti tisíc návštěvníků letos oproti předchozím ročníkům drobně prořídl, což lze přisoudit absenci velkých metalových hvězd, najít tak místo pro stan nebo vystát si frontu na jídlo proto zatím nebyla tak adrenalinová zkouška trpělivosti jako v minulých dvou letech. Zamrzelo zrušení setů Rity Ory a Clean Bandit, blesková náhrada v podobě Galantis a Iggy Azaley ale zaslouží uznání. Reagovat rychle, chovat se logicky, ohleduplně a nevymýšlet hlouposti, to jsou hesla, s nimiž se pořadatelé ztotožnili a najít tak v organizaci nějakou botu se zatím neukázalo jako opodstatněné. Tady totiž všechno důležité funguje.

Sziget Festival 2017, Budapešť, 9.-15.8.2017
© klapper.cz / musicserver.cz
Jedněmi z prvních vystupujících byla i u nás velmi dobře známá černožlutá řachanda Dubioza Kolektiv, která svým mixem reggae, ska a rap-rocku rozhýbala první nedočkavce u hlavní scény. Na středně velké Europe stage, kam mimo jiné zamířila o pár dní později také Klára Vytisková se svým sóloprojektem Klara & The Pop, zahráli mimo jiné z Rock For People známí divočáci Bazzookas, nepříliš zajímavá Lola Marsch a také britská hvězdička Elle Exxe, od níž jsme si slibovali mnohé. Nakonec to ale připomínalo koncerty, které ve svých začátcích hrála Lady Gaga a spíš než generický pop bez nápadu na ní zaujala podivně blonďatá kštice, o jejíž pravosti se dalo pochybovat.

Billy Talent odehráli takřka na chlup stejně dobré vystoupení jako o pár dní dříve u nás a to včetně promluv mezi písněmi, pro detaily si proto klikněte tady. Jediný rozdíl byl v absentující hlášce o hokeji, kterou nahrazovalo skandování "When I say Buda, you say Pest! Buda-pest! Buda-pest!"

Sziget Festival 2017, Budapešť, 9.-15.8.2017
© klapper.cz / musicserver.cz
A protože úvodní den byla druhá největší scéna, tedy stan A38, jako obvykle ještě zavřená, nezbývalo než se po tradiční skupinové párty, která ve středu patřila nafukovacím tleskacím tyčím a koncertě Billy Talent věnovat tomu hlavnímu bodu programu, tedy P!nk.

Pokud jste četli naše dojmy v minulých letech, možná jste si všimli, že pokud už někdo na Szigetu zklamal, tak to byly nejčastěji ty největší hvězdy, loni například Rihanna, David Guetta nebo Sia. Pop-rockovou rebelku s blonďatým čírem na hlavě ale naštěstí můžeme zařadit k těm, kteří svou roli headlinera bez problémů zvládli, tak jako třeba dříve Muse, Florence & The Machine, Alt-J, Robbie Williams nebo Kings Of Leon.

Sziget Festival 2017, Budapešť, 9.-15.8.2017
© klapper.cz / musicserver.cz
Alecia Moore, jak zní její pravé jméno, totiž nic nepředstírá a doopravdy zpívá. Ani ona se sice neobejde bez vokalistek a tu a tam nějakého přednahraného samplu, oproti své konkurenci jsou to ale jen kapky v moři a to hlavní jde přímo od ní. Rozdováděně pestré scéně dominoval obří nafukovací hadrový panáček, jehož autor čerpal inspiraci ze hry "Little Big Planet" a když došlo na duet "Just Give Me A Reason", objevil se i na projekci, aby hlasem Nate Ruesse odzpíval mužské party.

Předhlídka hitů nemohla začít ničím jiným než dnes už klasickou "Get The Party Started!", následována "U + Ur Hand", "Just Like A Pill" a dokonce i mnohdy přehlíženou peckou "Trouble", v půlce setu se do hiphopové stylizace oblečená aktérka dala do akustické vložky, během níž krásně dojala s "Who Knew", v níž zpívá o nečekané smrti blízkého přítele a také "Fuckin Perfect", jejíž klip upozorňoval na problémy teenagerů, kteří nezapadají do kolektivu, sami si ubližují a někdy to bohužel nechávají dojít až k sebevraždě.

To všechno dohromady dávalo perfektní koncert, který měl všechny aspekty velké popové show, od sehrané kapely a skvěle zpívající hlavní protagonistky, přes úžasné tanečníky a světelnou show až k bezprostředním momentům, kdy si P!nk odskočila k publiku podepsat se pár fanouškům nebo se smála při komunikaci se svým kytaristou, jíž ale bohužel nešlo příliš rozumět. Kdo viděl zpěvačku poprvé, musel bez jakýchkoliv pochyb odcházet nadšený.

Sziget Festival 2017, Budapešť, 9.-15.8.2017
© klapper.cz / musicserver.cz
Pokud jste ale byli například na její poslední show v pražské O2 areně, šlo zaznamenat několik rozdílů. Jednak se místo coveru 4 Non Blondes tentokrát dostalo na hned na tři předělávky, tak také v "Try" si náročné gymnastické číslo, které znáte z klipu, místo zpěvačky odkroutily dvě tanečnice. Někdo by si možná mohl i zažehrat na to, že létání během závěrečné "So What" bylo spíše jen symbolické, protože šlo sotva o pár metrů, nebylo by to ale úplně fér. Vystoupení na festivalu je přece jen o něco jiné než v hale a naopak bychom spíše měli být rádi, že nás o toto číslo zpěvačka a její tým nechtěli ochudit ani venku.

Co ale skutečně zamrzelo, byl fakt, že z novinek zazněla jen příhodně ohnivou show doprovázená "Just Like Fire", o novém albu ale žádná zmínka. Embargo padlo jen pár hodin po skončení koncertu a tak už teď víme, že polovina dvojice You+Me vydá v říjnu novou studiovku "Beautiful Trauma", kterou předznamenává tuctový EDM singl "What About Us". To všechno jsou ale jen drobnosti, P!nk byla v Budapešti skvělá a už teď se dá říct, že její koncert bude patřit mezi to nejlepší z letošního ročníku.

Sziget Festival 2017, Budapešť, 9.-15.8.2017
© klapper.cz / musicserver.cz
Z dalšího programu v úvodu Szigetu zaujalo ještě folkově nespoutané australské duo Pierce Brothers, které mnohé nadchlo už na Colours Of Ostrava, tato show na nové, drobné scéně Music Box, která vedle scény Magic Mirror oslavující LGBT komunitu nahradila pódium se striptýzem, byla rovněž výtečná, jedinečnosti české premiéry ale nedosáhla.

Jak je maďarský festival obrovský a jedinečný, jsme si mohli připomenout hned z počátku druhého festivalového dne, kdy ho na hlavním pódiu odstartoval Jamie Cullum. Právě na něm lze ukázat, co všechno Sziget nabízí, když zatímco u nás byla pop-jazzová ikona na Colours Of Ostrava jedním z headlinerů, v Maďarsku začínal už ve čtyři odpoledne jako jeden z mnoha. Tak moc je tamější program našlapaný. Coververze "Don't Stop The Music" od Rihanny, bubnování na klavír, beatbox ani vygradované improvizace nemohly chybět, "Sinatra v teniskách" ale zařadil i k nepoznání změněnou verzi "Shape Of You" Eda Sheerana. A samozřejmě řadu vlastních věcí v čele s "Get Your Way".

Sziget Festival 2017, Budapešť, 9.-15.8.2017
© klapper.cz / musicserver.cz
O pár desítek metrů dál si ve stanu A38 angažovaný rapper Watsky střílející do publika verše o náboženství podával ruku s Chef'Special, což je nová akvizice pop-punkového labelu Fueled By Ramen (např. Twenty One Pilots, Paramore), zatímco hlavní scéna patřila Tomu Odellovi. Talentovaný klavírista opět dokázal, že jeho koncerty nejsou tak ospalé, jak by se z jeho alb mohlo zdát, je ale asi na místě přiznat, že jeho hudba prostě není pisatelův šálek čaje.

Pokud čtete musicserver pravidelně, nejspíš naopak tušíte, že následující duo Biffy Clyro a Kensington byla naprostá povinnost. Obě formace měly velké štěstí na fanoušky, kteří s nimi hlasitě zpívali všechny texty a strhující koncerty plné bezbřehé energie a radosti z hraní předvedly jak skotští polobozi, tak nizozemské megahvězdy. Zapomenut tak byl rozpačitě nazvučený set při předskakování Guns 'N Roses, tentokrát byli Biffy Clyro opět v plné síle a kromě jiného předvedli i zřídkahranou baladu "Re-arrange" a také ještě vzácnější kousek "All The Way Down: Part 1" z druhé desky "The Vertigo Of Bliss" (2003). Odejít z jejich koncertu ještě před koncem bylo bolestivé, jenže i vedle startující Kensington měli co nabídnout. Jejich poslední vystoupení na Szigetu označila kapela za vrchol předloňského turné a i tentokrát přivezla pro zejména nizozemské fanoušky v publiku podobnou stadionovou show, jakou znají ze své domoviny. Konfety, lezení fanynek na záda, dým, dřepění s výskokem i sborově odzpívané refrény. Fantazie.

Sziget Festival 2017, Budapešť, 9.-15.8.2017
© klapper.cz / musicserver.cz
Wiz Khalifa proti tomu nabídl spíše odlehčenější koncert, který se nesl v atmosféře zakouřeného klubu, byť mu pod pódiem aplaudovaly desetitisíce lidí. Hrdý propagátor mariuhany si nejenže nejednou zapálil jointa přímo na pódiu a pak ho podával fanouškům, místo nafukovacích balónů publikem putovali jeho gigantické několikametrové napodobeniny a o zelené rostlině je i spousta jeho textů. O tom, jak moc má rapper všechno na háku koneckonců svědčí i stánek s tričkama, kde ty jeho měly na zádech místo aktuální šňůry tu z roku 2013.

Toto všechno ale není výtka, jen konstatování a přiblížení přístupu, s jakým autor jednoho z nejsledovanějších videí na YouTube přistupuje ke koncertům. Ve srovnání s jinými rappery lze ale jeho set hodnotit opatrným pootočením palce nahoru, protože ať už máte na jeho oblíbenou rostlinu názor jakýkoliv, nelze mu mít za zlé, že se samply snaží doprovázet živými muzikanty jak je to jen možné. Že když má na řadě nějakou údernější vypalovačku, tak svou loudavou chůzi zahodí, opře se do toho a umí ji prodat. Že nám ve světové živé premiéře odehrál zbrusu nový singl "Something New", v němž mu sekunduje Ty Dolla Sign (a je to pecka!). Že když to bylo jen trochu možné, tak písně obsahující mnoho featuringů dával v nejdelší možné délce. A nakonec - že překvapil a na úplné finále nezařadil ani "Black And Yellow", ani "We Dem Boyz" a dokonce ani megaúspěšnou baladu "See You Again". To všechno zaznělo už dříve a tak závěr patřil trošku pozapomenutému, ale výbornému singlu "Young, Wild And Free". Zbývá už jen rozluštit, koho napadlo do té hiphopové seance zničehonic pustit "Smells Like Teen Spirit" od Nirvany. Po takovém zážitku si už totiž člověk říká, že už asi viděl vážně všechno.

Sziget Festival 2017, Budapešť, 9.-15.8.2017
© klapper.cz / musicserver.cz
Vedle ve stanu A38 mezitím zápasil Alex Clare s nálepkou one-hit wondera a i když se mu třeba na únorovém koncertě v Praze docela dařilo zaujmout i jinými skladbami, zde nešlo přehlédnout, že jakmile se rozezněly úvodní tóny "Too Close", desítky, možná dokonce stovky venku u stanu posedávajících návštěvníků se rázem nahrnuly dovnitř a rázně tasily své smartphony.

Až do ranních hodin se na tomtéž místě ještě dlouho a dlouho hrálo a minimálně veterán Andy C ukázal, jak má vypadat nefalšovaná drum’n’bassová party. To už jsme ale mířili ke stanu, protože následující dva dny jsme měli strávit na svatbě v Ostravě, koncerty Kasabian, Rudimental, Iggy Azaley nebo například Macklemorea a Ryana Lewise nezbývalo než s těžkým srdcem oželet. Na pátý a šestý festivalový den už ale budeme opět v Budapešti v plné síle, brzy se proto můžete těšit například na dojmy z The Chainsmokers, Hurts, White Lies, Oh Wonder, Major Lazer nebo Two Door Cinema Club. Zůstaňte s námi.

NÁZORY
  • Zaujimave (Frankie, 13.08.2017 07:11) Reagovat

    ...ze v 1 prispevku pisete o What About Us ako o nadhernom songu a v 2.prispevku akoo tuctovom EDM songu..tak sa rozhodnite

    • Re: Zaujimave (Anonym, 13.08.2017 10:09) Reagovat

      Napadlo me uuuplne to same pri cteni clanku.. a ano je rozdil vystupovat v hale pri peclive nacvicenem turne a na festivalu . Ze si nevystrihla "try" tanecne bych pripocitala k tomu,ze nedavno porodila druheho potomka a jeste se nevypracovala do sve obvykle formy :-)

    • Re: Zaujimave (strom-z, 13.08.2017 15:30) Reagovat

      zajímavé, že to psali dva autoři a musicserver se - díkybohu - křečovitě nesnaží nějak sjednocovat názor redakce:)

  • "Reagovat rychle, chovat se logicky, ohleduplně ... (hh, 15.08.2017 08:45) Reagovat

    "Reagovat rychle, chovat se logicky, ohleduplně a nevymýšlet hlouposti, to jsou hesla, s nimiž se pořadatelé ztotožnili."
    A to, že se hlavní pořadatel, předtím než ho letos po 20 letech vyrazili, přiznal, že dnešní generaci nerozumí a kapely na festival vybírá podle zhlédnutí na youtube, to je taky logické?
    To, že se vstupenky o dost zdražily ale program o dost zhoršil, to je nevymýšlení hloupostí?
    Trochu mi chybí časy, kdy se ještě psali články objektivně a ne výměnou za místo na guestlistu...

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
Mirai ft. Majk Spirit - čas rány zahojí 3/10
Video: Mirai a Majk Spirit v novince "čas rány zahojí" nemají daleko k hudebnímu odpadu Pět singlů během čtyř měsíců. Takhle se Mirai chystají na vydání nového alba. Zatímco počet zveřejněných písní a doprovodných videoklipů je působivý, hudebně novinky drhnou. A ta úplně nejčerstvější nazvaná "čas rány... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Pink, Dua Lipa, Blanka. Českému éteru kralují ženy (19.01.2024 08:30)
- Pink a Dua Lipa dál kralují českým rádiím, na paty jim šlape Marek Ztracený (11.01.2024 16:43)
- Viktor Sheen poražen! V závěru roku ho v albovém žebříčku předčily "Vánoční koledy" (04.01.2024 10:15)
- Pink v rádiích trumfla všechny vánoční hity, celé albové stupně vítězů patří Viktoru Sheenovi (21.12.2023 18:00)
- Lost Frequencies a Viktor Sheen potvrdili vedoucí postavení v českých žebříčcích (08.12.2023 08:00)
- Poslední řadovka P!nk "Trustfall" vychází v reedici se živáky i novými songy (04.12.2023 10:27)
- Českému éteru nově kraluje Lost Frequencies, nejhranější domácí skladbu má Jelen (30.11.2023 08:00)
- Viktor Sheen zůstává králem, o albové prvenství ho nepřipravil ani Ben Cristovao. V rádiích vítězí Pink (24.11.2023 17:00)
- Dua Lipa a Yzomandias potvrzují vedení v českých hitparádách, boduje Doja Cat, Kylie propadla (05.10.2023 20:05)
- V čele domácích žebříčků nově stanuli Dua Lipa a Yzomandias (29.09.2023 16:15)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott Queen AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Taylor Swift Kabát Lucie Vondráčková Madonna U2 Dua Lipa Kryštof Rush Bono Mirai Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu