Clawfinger se vrací s novým klipem a anti-trumpovským singlem "Save Our Souls"

08.08.2017 08:39 - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

Švédská skupina Clawfinger patřila zejména v devadesátých letech k předním crossoverovým pionýrům a lídrům tzv. rapmetalu a je považována za evropskou odpověď na Rage Against The Machine. V roce 2013 si skupina ovšem dala pauzu a její členové se začali věnovat mimohudebním aktivitám. Nyní se po čtyřech letech vrací s novým singlem "Save Our Souls", ke kterému rovnou natočili klip.

Kapela byla vždy známá svými politickými texty i antirasistickou rétorikou. Na novince se zostra pouští do nového amerického prezidenta, který dle jejího mínění přivádí svět do žumpy. Spíš než textem Clawfinger překvapují samotnou písní, která je oproti starším kusům postavená na výrazným klávesách a překvapí i melodickým refrénem se sborovým zpěvem. Hrubší výraz nahradil měkčí zvuk, jenž je pro fanoušky kapely velkou změnou. Skladbu sice zdobí tradiční clawfingerovské prvky jako sekavé frázování lídra Zaka Tella i hutné kytary, ale zamrzí absence pro ně typického nekompromisního groovu.

Fanoušci kapely i přes nepřesvědčivý singlový návrat mohou jásat. Z letošní stručné koncertní nadílky, kterou kapela zveřejnila a zahrnuje pouze čtyři zastávky, je i jedna tuzemská. Clawinger totiž zahrají již tento pátek na festivalu Brutal Assault, kde patří k hlavním hvězdám předposledního festivalového dne.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY