In This Moment na "Ritualu" zvážněli

05.09.2017 18:00 - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

In This Moment prodělali za dobu své existence velkou stylovou přeměnu. Z metalcorové party přes industriál až po současnou pop-metalovou tvář se vypracovali k nejvýraznějším jménům současné metalové scény. Kapela ani tentokrát neustrnula na místě a na šestém albu "Ritual" nabízí svou temnější tvář.
8/10

In This Moment - Ritual

Skladby: Salvation, Oh Lord, Black Wedding (Featuring Rob Halford), In The Air Tonight, Joan Of Arc, River Of Fire, Witching Hour, Twin Flames, Half God Half Devil, No Me Importa, Roots, Lay Your Gun Down
Vydáno: 21.7.2017
Celkový čas: 48:56
Vydavatel: Roadrunner Records
In This Moment pochází z Los Angeles, kde v roce 2007 přichystali skvělý debut "Beautiful Tragedy", na němž nejvíce zaujalo divoké stvoření u mikrofonu, ze kterého se později vyklubal jeden z nejvýraznějších hlasů současné moderní metalové scény - Maria Brink. Ta spolu se zbytkem kapely od metalcoru po čase upustila a nasměrovala zvuk k surovému, agresivnímu, industriálnímu metalu. Přelomovým se pro ně stalo v roce 2012 album "Blood", které uspělo nejen u kritiky, ale i komerčně, kdy se jim povedlo v rodné Americe slíznout zlatou smetánku.

Ani dosud poslední, pátou nahrávkou "Black Widow" si ostudu neudělali a pokračovali v kvalitativním vzestupu. Koncepční a hodně rádiová deska byla pro mnohé fanoušky snad příliš ostrým řezem po tvrdém předchůdci "Blood", ale díky silným skladbám, hitovému potenciálu celé kolekce a skvělé Marii jde rovněž o velmi silný počin. In This Moment ale ani tentokrát neusnuli na vavřínech a ve stylových kličkách pokračují i na novince "Ritual". Atmosféra potemněla, zvážněla a nezní tak pouťově. Maria vyměnila "Sex Metal Barbie" za "Joan Of Arc" či "Bloody Creature Poster Girl" za cover "In The Air Tonight", čímž dali jasně najevo, že tentokrát o žádný metalový cirkus nepůjde. Sexuální tématika a lascivnost Roba Zombieho ustoupila hutné industriální náladě.

Novinku otevírá hororové intro "Salvation", které skvěle naladí na atmosféru nahrávky i na nadcházející hitovou pecku "Oh Lord" (píseň se dostala do první desítky prestižní "Mainstream Rock Chart"), která překvapí těžší, až bluesovou rytmikou, která ale hudbě In This Moment velmi sluší. Překvapení se dostaví i v případě polo-coveru "Black Wedding", který odkazuje na hit Billyho Idola "White Wedding". Velkolepá, úderná skladba má epický zvuk a zaujme i (sice nepříliš výraznou) hostovačkou Roba Halforda či zajímavým klavírním partem. Do třetice zaskočí již plnohodnotný cover od Phila Collinse a jeho legendární balady "In The Air Tonight". Ač umístění převzaté písně v počátku nahrávky zarazí, její zajímavé pojetí s gradujícím finále svůj smysl má a skvěle zapadne do konceptu alba. Navíc zde Marie ukazuje své výjimečné hlasové parametry.

Ač teatrálnost ve stylu Roba Zombieho na recenzované novince citelně opadla, přece ji v jedné písni připomene. Skladbě "Witching Hour" nechybí ponuré retro intro jak vystřižené ze Zombieho pokleslých děl. Sama píseň má ovšem rockový základ a popové elektronické aranže. Špatný kousek to ale určitě není. Naplno se rocková diskotéka rozjede u "Joan Of Arc" s arénovým zvukem i pop-rockovou kompozicí.

Škatulka moderního metalu nabízí nepřeberné množství průměrných kapel se směskou popu, metalu i elektroniky, které nabízí jen omšelé skladatelské nápady v lesklém kabátku trendy zvuku. In This Moment k této skupině nepatří. Svůj zvuk dlouho pilovali a hudebně se neustále vyvíjeli. Dosud nikdy neustrnuli a vždy i přes úspěch předchozího počinu hledali nové cesty. I "Ritual" jednu nabídl a opět s ní posluchač dojde k velmi uspokojivému pocitu, že In This Moment stále patří k těm nejlepším.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY