Nine Inch Nails vsadili na "Add Violence" spíše na poklid než násilí

24.07.2017 13:14 - Jiří V. Matýsek | foto: facebook interpreta

Trent Reznor dodržuje dané sliby. Přesně podle plánu se objevila prostřední část trilogie EP, kterou Nine Inch Nails naplánovali na konec roku 2016 a letošek. Nástupce "Not The Actual Events" dostal název "Add Violence" a stejně jako v předchozím případě, i zde má v sobě titul jistý ironický pošklebek.
7/10

Nine Inch Nails - Add Violence

Skladby: Less Then, The Lovers, This Isn't A Place, Not Anymore, The Background World
Vydáno: 21.7.2017
Celkový čas: 27:00
Vydavatel: The Null Corporation
Ano, "Add Violence", přidat trochu toho násilí, stačí jenom otočit knoflíkem - jak ostatně výmluvně ukazuje fotografie na střídmém, ale funkčním přebalu. Problém je, že v rozporu s názvem je nové EP Nine Inch Nails pohříchu poklidné a vlastně nenásilné. Tedy na Reznora a jeho partu, stačí vzpomenout brutálních výplachů na "The Downward Spiral".

EP se sice otevírá až retro-taneční dusárnou "Less Then", zbývající čtveřice se ale nese spíše v pomalém duchu, obklopena potemnělou elektronikou a střídmým klavírem à la Reznorův majstrštyk "Ghosts I - IV". "Add Violence" je jakousi meditací, v jejímž podhoubí bublá temnota, která tu a tam prorazí líně se táhnoucí zvukové plochy ("This Isn't A Place"). Na charakteristicky nineinchnailovské hlukové násilí nakonec dojde až v závěrečné jedenáctiminutové skladbě "The Background World", jejíž poklid je s vzrůstající intenzitou bořen a drcen těžce uchopitelnou hlukovou stěnou.

Oproti staršímu bratříčkovi je "Add Violence" podstatně sevřenější, daří se mu udržet jednotný duch i náladu. Přesto však poklidně plynoucímu celku poněkud schází onen prvek nervózního očekávání, šoku z bezešvého spojování jemnosti a násilí, který na deskách Nine Inch Nails byl vždycky přítomen. Cesta k brutalitě je však závěrečným experimentem otevřena. Až poslední část trilogie ukáže, jak výsledek brát, jestli jako tři samostatné díly, nebo jako celek manýristicky rozprostřený do tří částí.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY