shop.musicserver.cz
Colours Of Ostrava, Dolní oblast Vítkovice, Ostrava, 19.7.2017

Imagine Dragons pobavili, Alt-J okouzlili. Colours Of Ostrava i přes komplikace zahájily ve velkém stylu

Vydáno: 20.07.2017 22:12 v sekci Naživo - David Král | foto: Jiří Staněk / iREPORT.cz

První den nejvyhlášenějšího českého festivalu Colours Of Ostrava nabídl blázinec u hlavní brány i skvělé výkony Alt-J a Imagine Dragons. Dále se představili například Birdy či tuzemští Tata Bojs. O jednotlivých vystoupení si přečtěte v našem reportu.

Live: Colours Of Ostrava - Den první

místo: Dolní oblast Vítkovice, Ostrava
datum: 19. července 2017
vystoupili: Imagine Dragons, Alt-J, Birdy, Tata Bojs, Billy Barman a další
Fotogalerie

Oficiální výkop, prozatím pouze na druhé největší stage, svěřili pořadatelé slovenským Billy Barman. Ti tuto šanci chytili pevně za pačesy a předvedli energické vystoupení, kterým o svých kvalitách přesvědčili i ty, kteří vůbec neměli páru, o koho se vlastně jedná. "Byli jsme trošku posraní, že hrajeme jako první, ale jsme strašně šťastní, že vás nakonec došlo tolik," přiznal bezprostředně frontman Juraj Podmanický.

Mladí Slováci nadchli především dvojicí skladeb "Mladým chýba vojna" a "Sloboda" z posledního alba. Kapela také nezapomněla doporučit všem zúčastněným večerní set Alt-J, u kterých se, zejména při psaní druhé jmenované písně (a někteří členové možná trošku i v oblasti image), určitě inspirovali.

U hlavní brány se v tu chvíli tvořily kilometrové fronty a začínalo být pomalu jasné, že je zde problém. I přesto nadešel krátce po devatenácté hodině čas otevřít hlavní pódium. Po slavnostní fanfáře, povinných proslovech Zlaty Holušové a sponzorů a neméně povinném výbuchu konfet pak už nic nebránilo příchodu prvního headlinera.

Této role se zhostila mladičká anglická zpěvačka Birdy. Těžký úkol pro neopeřené ptáčátko, řekne si kdekdo. Člověk se však nesmí nechat zmást nízkým věkem, v jednadvaceti letech už má za sebou tato dívenka tři alba, kterých se po světě prodaly milióny kusů, vyprodané haly a sety na věhlasných festivalech. Takže žádné vořezávatko, dámy a pánové.

Birdy, Colours of Ostrava, Dolní oblast Vítkovice, Ostrava, 19.7. 2017
© Tomáš Parkan / musicserver.cz
Nejkrásnějším okamžikem vystoupení byla bez diskusí velkolepá balada "Wings," u které citlivější přítomní jistě stěží zatlačovali slzu. Birdy k nadšení fanoušků nezapomněla ani na slavné coververze hitů "Skinny Love" a "People Help The People," které jí ve čtrnácti letech otevřely cestu mezi hudební smetánku. Škoda, že pravé křídlo publika mělo půvabnou zpěvačku po většinu koncertu schovanou za velkým klavírem.

U hlavního vstupu se mezitím organizátoři zkoušeli popasovat se stále bezvýchodnější situací. Fronty se však krotit nedařilo, právě naopak. A tak se zodpovědné osoby odhodlaly k nevídanému kroku. Brány festivalu okolo půl desáté zcela otevřely všem, ať už s páskou, či bez pásky. Pro Ostraváky se tak naskytla jedinečná možnost, jak si zadarmo zajít na část Alt-J, a dokonce úplně celé Imagine Dragons. Nebývalá věc.

Při projíždění živých vystoupení Alt-J na YouTube jsem se několikrát neubránil myšlenkám "ty brďo, to je docela průser". Především pěvecky to chlapcům na videích občas hodně drhlo a některé skladby v živém podání výrazně postrádaly zvukovou plnost studiových nahrávek. Právě proto, ačkoliv jsem se na vystoupení formace hodně těšil, jsem se jej zároveň i dost obával.

alt j
© Jan Kuča / musicserver.cz
O to větší mi po pár odehraných písních spadl kámen ze srdce. Angličtí alternativci rozmetali všechny pochyby a vše totálně ovládli. Trojlístku skromných muzikantů nečinilo problém tu proměnit prostor před hlavním pódiem v zasněnou krajinu, tu pro změnu lidi pěkně rozpumpovat. Atmosféru umocňovala také jednoduchá scéna postavená na světelných tyčích rozmístěných mezi členy kapely.

Jakožto milovník studiové dvojky "This Is All Yours" jsem sice musel překousnout, že z alba zazněly pouze čtyři kousky, ale co. "Naru" Alt-J nevynechali, a ta se tak mohla stát jedním z vrcholů celého vystoupení. Stejně tak patrně nejodvázanější hitovka "Left Hand Free," kterou kapela po většinu koncertu jemně se pohupující dav přiměla k zvýšené míře pohybu. Pro změnu nejvíc do zpěvu bylo spokojenému davu při romantické "Matildě" z debutového "An Awesome Wave," které tvořilo páteř celé show. Vynikajícího vystoupení.

Po Alt-J rychle honem na Tata Bojs. Ti se vrátili na místo činu po dvou letech. Stejný festival, stejné pódium, téměř totožný čas a - co je hlavní - opět mistrovská show.

Tatáči
© Jan Kuča/musicserver.cz
Nejslavnější hanspaulská kapela se tentokrát mohla kromě osvědčených hitů opřít také o vymazlenou scénu navrženou Milanem Caisem speciálně u příležitosti ostravského vystoupení. O patřičný vizuální zážitek tak bylo postaráno. A to i díky mistrně zvoleným projekcím.

Od posledního vystoupení na Colours stihli Tatáči vydat album "A/B", což se však na setlistu příliš nepodepsalo. Kromě singlové "S ní" už došlo pouze na svérázné "Kamarádky," v nichž si výjimečně urval velký pěvecký part také Mardoša.

Největší párty se ale jako obvykle rozběhla při závěrečných "Ztraceni v překladu" (ano, Bublajs se znovu vydal do publika), "Attention aux hommes" a "Pešácích". Tento trojblok zkrátka funguje již několik let s neuvěřitelnou silou, tak proč na něm něco měnit? Po přídavkové "Růžové armádě" si mohli jít Tata Bojs odpočinout s vědomím, že si Colours znovu zcela podmanili. 

IMAGINE
© Jan Kuča/musicserver.cz
Po Tata Bojs následovalo hromadné stěhování lidu zpět před hlavní pódium, kde už byly netrpělivě očekávány hlavní hvězdy programu. Imagine Dragons předvedli civilní show postavenou především na skvělé práci s publikem. Do absolutní extáze fanoušky dle očekávání odpálily hitovky z první desky "Radioactive" či "Demons" nebo aktuální "Thunder," která celou show odstartovala.

Imagine Dragons zkrátka v Ostravě předvedli dotaženou popovou show a jako pravděpodobně největší mainstreamová hvězda letošního ročníku nezklamali. Report z jejich koncertu najdete v samostatném článku.

První den se tak až na problémy s páskami povedl na jedničku. Musím vyzdvihnout především zvuk, jenž byl u všech mnou navštívených interpretů precizní. Doufejme, že se v nastoleném trendu bude pokračovat i ve čtvrtek, kdy se o mikrofon přihlásí třeba Norah Jones, LP či UNKLE.

Titulní foto: Jiří Staněk / iREPORT.cz

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: Norah Jones své noční Vize ponořila do soulu a blues (19.03.2024 09:00)
- Nové desky 10/2024 - od Ariany Grande přes Judas Priest po Norah Jones (13.03.2024 21:10)
- Nabitý program Colours of Ostrava 2024 vyvrcholí hvězdnou sobotou (06.03.2024 12:03)
- Naživo: LP si zaplněné O2 universum naprosto podmanila (02.03.2024 12:15)
- Fotogalerie: Atmosféra plná emocí a lásky: LP uchvátila O2 universum (02.03.2024 10:59)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (30-21) (26.01.2024 20:35)
- Colours 2024 nabízí pestrý program z celého světa včetně rockové legendy Lennyho Kravitze. Od února vstupenky zdražují (26.01.2024 10:42)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (40-31) (23.01.2024 18:30)
- Video: Norah Jones spí a sní, a přesto v klipu "Running" běží (20.01.2024 11:44)
- Naživo: Jak se Tata Bojs loučili s Divadlem Archa (10.12.2023 12:45)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Karel Gott Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu