Jay-Z s novou deskou "4:44" získal rekordní 14. americké zlato

18.07.2017 00:07 - Petr Doupal | foto: facebook interpreta

Žádný sólový interpret nedokázal v USA to, co rapper Jay-Z: jeho již 14. album vyhrálo v Billboard 200. Novinka "4:44" dosáhla více než čtvrt milionu jednotek, a to zejména čistým prodejem. Do první desítky se dostal ještě rapper 21 Savage a holky z Haim. V singlech podesáté zvítězilo "Despacito", dařilo se Shawnu Mendesovi.
Luis Fonsi & Daddy Yankee feat. Justin Bieber - Despacito Remix
© facebook interpreta
SINGLY - Tak, a máme tu kulatý desátý týden. Tentokrát měli Luis Fonsi & Daddy Yankee na kontě 124 tisíc downloadů a 60,3 milionů streamů, digitál tedy obhájili jen s minimálními ztrátami na výkonu. V rádiích napočítali 145 milionů, i tam tedy lehce ztratili, každopádně konkurence se není třeba bát. Možná už je rozhodnuto, vládcem tříměsíční hitparády "Songs Of The Summer" bude "Despacito".

Nicméně, DJ Khaled má nyní na stříbru "Wild Thoughts" s Rihannou a Brysonem Tillerem, a brzo překoná laťku 100 milionů impresí za týden. Stažení měli ale jen 42 tisíc. Starší "I'm The One" najdeme na bronzu a tím pádem Bruno Mars bude čtvrtý.

Do Top 5 se opět vlezl Ed Sheeran a to znamená, že s "Shape Of You" tam už je nejen rekordních 27 týdnů od debutu v ní, ale vyrovnal i absolutní nerestrikovaný počet týdnů v ní, který shodně 27 týdny stanovili The Chainsmokers s "Closer". Výdrž songu je neuvěřitelná.

Za též neměnnými Kendrickem Lamarem a Imagine Dragons máme novou tvář v první desítce, Shawna Mendese. S "There's Nothing Holdin' Me Back" se tam dostal díky slevě na iTunes a nové akustické verzi. Opakuje tak úspěch "Stitches" a "Treat You Better".

Nejvyšší novinky mají na svědomí rappeři, o jejichž deskách se dozvíte níže, Jay-Z a 21 Savage, mezi nimi se na 25. příčce umístila Kesha s "Praying".

    Top 10 - singly:
  1. Luis Fonsi & Daddy Yankee feat. Justin Bieber - Despacito
  2. DJ Khaled feat. Rihanna & Bryson Tiller - Wild Thoughts
  3. DJ Khaled + Justin Bieber, Quavo, Chance The Rapper & Lil Wayne - I'm The One
  4. Bruno Mars - That's What I Like
  5. Ed Sheeran - Shape Of You
  6. Kendrick Lamar - HUMBLE.
  7. Imagine Dragons - Believer
  8. Shawn Mendes - There's Nothing Holdin' Me Back
  9. French Montana feat. Swae Lee - Unforgettable
  10. Sam Hunt - Body Like A Back Road

=> CELÝ ŽEBŘÍČEK BILLBOARD HOT 100


Jay-Z - 4:44
© facebook interpreta
DESKY - Jay-Z vydal svou třináctou řadovku "4:44" již v týdnu předcházejícím, ale pouze na své platformě Tidal, která svá data za exkluzivní týden neposlala Nielsenu, a pro Billboard tak nebyly zpracovány.

Od minulého týdne je už deska dostupná fyzicky a na digitálních službách vyjma Spotify. Tomu pak odpovídají výsledky, protože streamů by jinak bylo mnohem více. Z i tak pěkných 262 tisíc jednotek bylo v čistém prodeji velmi slušných 174 tisíc, 82 tisíc jednotek ve streamech odpovídalo 122,4 milionům přehrání skladeb, zbylých 7 tisíc jednotek bylo přepočítaných ze 70 tisíců nákupů skladeb.

Čtrnácté vítězství upevňuje jeho unikátní rekord mezi sólisty, už o tři méně mají Bruce Springsteen a Barbra Streisand. Všechny zlaté týdny přitom získal hned při debutu, to Bruce jen osm z jeho jedenácti.

Jay-Zho první dvě studiovky kariéry žebříček nedobyly, následujících 11 řadovek ale ano a vedle toho ještě "Unfinished Business" s R. Kellym, "Watch The Throne" s Kanyeem Westem a "Collision Course" s Linkin Park.

I když je fajn, že pro jednou vyhrála deska díky čistému prodeji, 174 tisíc novinky kompletně produkované No I.D. je úplné nic oproti výsledku jeho tři roky starého "Magna Carta... Holy Grail", pro které se rozhodlo 528 tisíc Američanů. Přitom milion kopií bylo předtím rozdáno v rámci proma s výrobcem mobilů.

Zpátky k červenci 2017. I na druhém místě najdeme rappera. "Issa Album" 21 Savage je ale naopak debut. Ze 77 tisíc jednotek bylo pouhých 22 tisíc v klasickém prodeji. Bronzový byl Kendrick Lamar a DJ Khaled spadl na čtyřku. Rapová alba tak brala první čtyři pozice poprvé po dvou letech.

Až za Sheeranem a Dragons na sedmičce najdeme rockové holky Haim. Druhá deska "Something To Tell You" měla prodej prvního týdne úplně stejný jako debut "Days Are Gone": 26 tisíc.

    Top 10 - alba:
  1.  N Jay-Z - 4:44 (262 tisíc jednotek)
  2.  N 21 Savage - Issa Album (77)
  3. Kendrick Lamar - DAMN. (54, -3 %)
  4. DJ Khaled - Grateful (50, -28 %)
  5. Ed Sheeran - ÷ (36, -3 %)
  6. Imagine Dragons - Evolve (35, -21 %)
  7.  N Haim - Something To Tell You (32)
  8. Calvin Harris - Funk Wav Bounces Vol. 1 (30, -55 %)
  9. ▲ Různí - Moana Soundtrack (29, -4 %)
  10. Drake - More Life (29, -10 %)

=> CELÝ ŽEBŘÍČEK BILLBOARD 200 + TOP ALBUM SALES


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY