Nové desky 29/2017

26.07.2017 06:21 - Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

Ani při rozběhnutých prázdninách se žádný výrazný odpočinek hudebních novinek nekoná. Tento týden o tom vypovídají nová alba Lany Del Rey, amerických Foster The People, nebo očekávaný návrat Damiana Marleyho. Představíme vám i novou hvězdu křesťanské hudby Taurena Wellse. Rockery potěší novinka Wintersun nebo živák Unisonic.
Pokud se v pondělí 24. července vydáte do obchodů s hudebními nosiči, najdete tam následující novinky:

Lana Del Rey - Lust For Life (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: barokní pop / dream pop

Lana Del Rey - Lust For Life
Když se Lany Del Rey několik měsíců po vydání čtvrté desky "Honeymoon" ptali, na kdy plánuje další nahrávku, odpověděla, že sice ví, jaký by měl nástupce být, ale nebude se jeho vydáním nikterak stresovat. Nakonec jeho příprava netrvala ani moc dlouho a její pátá deska "Lust For Life" je tu. Ačkoli hlavními autory a producenty jsou vedle zpěvačky samotné stále Rick Nowels a Kieron Menzies, autorský a producentský tým se hodně rozšířil. Pro některé z písniček se k této trojici přidali Benny Blanco, Boi-1da, Emile Haynie, Max Martin, Metro Boomin a další. Oproti předchozím albům navíc ve studiu přivítala i několik hostů, takže ve výsledku v šestnácti písničkách uslyšíte Stevie Nicks, Seana Lennona, The Weeknd, nebo ASAP Rockyho. Výsledkem je nahrávka opět postavená především na barokním popu, do níž jsou přimíchané trap beaty, odkazy na klasický rock a prvky hip hopu. Ochutnávky z alba, které zatm sbírá pouze nadšené kritiky, nabízí zpěvaččin YouTube.com profil a my jen dodáme, že bude sehnání i na vinylu.


Foster The People - Sacred Hearts Club (Sony Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: indie pop / indietronica / synthpop

Foster The People - Sacred Hearts Club
Je to jen pár týdnů, co kapela Foster The People představila na festivalu Rock For People českým fanouškům první kousky ze svého třetího alba "Sacred Hearts Club", které nyní servíruje celému světu. Vedle samotných členů kapely se na dvanácti písničkách podílel i Ryan Tedder, Josh Abraham (Kelly Clarkson, Linkin Park), Lars Stalfors (Cold War Kids, The Mars Volta) a poněkud překvapivě i herečka Jena Melone, která přidala i svůj vokál. Nahrávka je inspirovaná zvukem šedesátých let a ovlivněná psychedelií. Od kritiků za mix těchto vlivů, indie popu a elektroniky sklízí poněkud smíšené reakce. Jak je ohodnotíte vy sami, můžete zjišťovat z prvních ukázek na VEVU kapely. Pokud se vám zalíbí, můžete shánět i verzi na vinylu.


Damian Marley - Stony Hill (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: reggae / reggae fusion

Damian Marley - Stony Hill
Damian Marley, syn legendárního jamajského zpěváka, své fanoušky napínal dlouhých dvanáct let. Přesně tak dlouho uplynulo od vydání jeho posledního alba "Welcome To Jamrock". V mezidobí spolupracoval s řadou jiných umělců na sérii "Set Up Shop", natočil společnou desku s Nasem a především se podílel na projektu SuperHeavy. Letos konečně uzrál čas na jeho čtvrtou desku "Stony Hill". Snad aby fanouškům alespoň částečně vynahradil léta čekání, zařadil na ni hned osmnáct skladeb, na nichž se podílel také jeho starší bratr Stephen a Kanaďan Major Myjah. Marley i na nich pokračuje v reggae cestě svého otce a přimíchává do ní některé nové styly. Z desky už vyšlo několik singlů, jejichž videa uvidíte na jeho VEVU.


Kenny Wayne Shepherd - Lay It On Down (Sony Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: rock

Kenny Wayne Shepherd - Lay It On Down
Kenny Wayne Shepherd má na kontě pět nominací na Grammy a uznání nejednoho hudebního kritika. Hudebník nyní vydává devátou studiovku "Lay It On Down", která vznikala v prostorách studií Echophone Studios a její produkci si vzal na starost sám autor společně s Marshallem Altmanem, známým ze spolupráce například s Natashou Bedingfield nebo Mattem Nathansonem. "Jsem na náš výtvor patřičně pyšný. Těším se, jak na něj budou fanoušci reagovat," prozradil autor. Trailer najdete na YouTube.com.


Tip týdne

Tauren Wells - Hills And Valleys (Sony Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: křesťanský rock / křesťanský pop

Tauren Wells - Hills And Valleys
Opět vám po čase představíme umělce z kategorie současné křesťanské hudby. Řeč bude o jednatřicetiletém americkém hudebníkovi Taurenu Wellsovi, který dosud působil v úspěšné kapele Royal Tailor. Ta během poměrně krátkého působení na hudební scéně nahrála dvě alba a obě byla nominovaná na Grammy. Před dvěma roky ale skončila a Wells to nyní zkouší sólo s debutovým albem "Hills And Valleys". V jedenácti písničkách míchá pop, rock s elektronickými prvky, r'n'b a typickým křesťanským stylem zvaný worship. Na desce navíc jako hosty přivítal i zpěvačku Hollyn a rappery Daviese a KB. Bližší seznámení s tímto zpěvákem můžete realizovat například na jeho VEVU.


Unisonic - Live In Wacken (Mystic Production)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: power metal

Unisonic - Live In Wacken
Německá metalová all-star formace Unisonic v čele s charismatickým frontmanem Michaelem Kiskem, který disponuje jedním z nejcharismatičtějším hlasů současné metalové scény, vydává nové CD a DVD "Live In Wacken". Živák přináší záznam koncertu z malé vesničky Wacken, kde ovšem probíhá jeden z největších metalových hudebních festivalů. Kapela přináší na CD "Live In Wacken" jedenáct písní a na přiloženém bonusovém DVD video nahrávky šesti písní. Ukázku v podobě kousku "Unisonic" najdete na YouTube.com.


Wintersun - Forest Seasons (Mystic Production)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: industriální metal

Wintersun - Forest Seasons
Pokud vám není metalová hudba nikterak cizí a máte přitom rádi i klasiku, nenechte si ujít novou studiovku finské melodické deathmetalové formace Wintersun. Inspirací k novince "The Forest Seasons" se stalo Vivaldiho "Čtvero ročních období". CD je sice rozděleno jen do pěti pasáží, ovšem hned první má dvě části a třetí celkem čtyři. Ukázku v podobě kousku "Awaken From The Dark Slumber (Spring)" najdete na YouTube.com.


Declan McKenna - What Do You Think About The Car? (Sony Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: power metal

Declan McKenna - What Do You Think About The Car?
Declan McKenna v patnácti letech vyhrál soutěž mladých talentů Glastonbury Emerging Talent Competition a teď vydává debut "What Do You Think About The Car?". Předcházel mu singl "Brazil", ve kterém si Declan vzal na paškál korupci ve fotbalové organizaci FIFA. Kromě sportu se autor naváží ale také do politiky nebo i přístupu médií. Že jsou to příliš vážná témata na tak mladého člověka? Ano i ne. Přesvědčte se ostatně sami poslechem ochutnávky "Paracetamol" na YouTube.com.


Různí - Valerian And The City Of A Thousand Planets (soundtrack) (Sony Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: filmová hudba

Různí - Valerian And The City Of A Thousand Planets (soundtrack)
Nový sci-fi snímek francouzského režiséra Luca Besssona "Valerian And The City Of A Thousand Planets" ve čtvrtek vstoupil do světových kin a o den později jej následoval také stejnojmenný soundtrack. Ten je postavený především na kompozicích scénické hudby Alexandera Desplata, které najdete na obou discích alba. Na prvním z nich pak instrumentální skladby prokládají ještě písničky Davida Bowieho, Boba Marlyeho & The Wailers, Cary Delevigne, Wyclefa Jeana, Quasimoto, Juliena Reye, Charlese Bradleyho a Alexiane. Seznam všech skladeb a krátké ukázky nabízí internetový obchod Amazon.com.


Jiří Malásek - Zlatá kolekce (Supraphon)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: instrumentální pop / střední proud / scénická hudba

Jiří Malásek - Zlatá kolekce
Další díl "Zlaté kolekce" tentokrát připadne českému klavíristovi, hudebnímu skladateli, aranžérovi a rozhlasovému a televiznímu dramaturgovi Jiřímu Maláskovi. Děje se tak v roce jeho nedožitých devadesátin a jeho dílo na tradiční tři CD sestavil jeho neméně známý syn Petr. Zahrnuje výběr z domácího popu, zahraničních filmových témat či předloh na hranici s vážnou hudbou, velká orchestrální aranžmá i klavírní sóla. Nezapomíná ani na autorství či spoluautorství písní a hudebních doprovodů k filmovým muzikálům jako "Starci na chmelu" nebo "Dáma na kolejích". Maláskova melodická témata si zazpívali Karel Gott, Jana Petrů, Jiřina Bohdalová, Josef Zíma a v jedné z raných písniček uslyšíte také Hanu Hegerovou. Bonusem jsou málo známé nahrávky zejména z přelomu padesátých a šedesátých let, včetně těch pro čtyři ruce s Jiřím Bažantem. Kompletní seznam skladeb nabízí Supraphonline.cz.


Dále vychází:

Decrepit Birth - Axis Mundi (Mystic Production)
Itchi - All we know (Mystic Production)
Junkie XL - The Dark Tower (soundtrack) (Sony Music)
Laucan - Frames Per Second (Mystic Production)
Le'Andria Johnson - Bigger Than Me (Sony Music)
Různí - Beso Beach Formentera 2017 (Sony Music)
Různí - Descendants 2 (soundtrack) (Universal)
Sun of the Sleepless - To the Elements (Mystic Production)
The Tangent - The Slow Rust Of Forgotten Machinery (Sony Music)

Vychází na vinylu:
Různí - Valerian And The City Of A Thousand Planets (Sony Music)
Curtis Stigers - One More For The Road (Universal)
Elton John - Caribou (Universal)
Elton John - Don't Shoot Me I'm Only The Piano Player (Universal)
Foster The People - Sacred Hearts Club (Sony Music)
Imagine Dragons - Evolve (Universal)
Itchi - All we know (Mystic Production)
Lady Antebellum - Heart Break (Universal)
Lana Del Rey - Lust For Life (Universal)
Laucan - Frames Per Second (Mystic Production)
Napalm Death - From Enslavement To Obliteration (Mystic Production)
Paul Heaton/Jacqui Abbott - Crooked Calypso (Universal)
Post Malone - Stoney (Universal)
The Tangent - The Slow Rust Of Forgotten Machinery (Sony Music)
Thielemann/Wiener Philharmoniker - Alpská symfonie (Universal)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY