shop.musicserver.cz
Alt-J - Relaxer

Alt-J si na "Relaxer" od svých nápadů neodpočinuli

Vydáno: 17.07.2017 07:33 v sekci Recenze - Jan Trávníček | foto: https://consequenceofsound.net/

Alt-J už tento týden podruhé zahrají v České republice a ačkoliv to na první pohled není zřejmé, mají se svými kolegy z Imagine Dragons, kteří rovněž zahrají na Colours Of Ostrava, leccos společného. Pojďme se podívat, co to je a proč byste jejich novince měli dát šanci.

8/10

Alt-J - Relaxer

Vydáno: 5.6.2017
Celkový čas: 38:59

Skladby: 3WW, In Cold Blood, House Of The Rising Sun, Hit Me Like That Snare, Deadcrush, Adeline, Last Year, Pleader

Vydavatel: Mystic Production

Samozřejmě se nebavíme o hudbě, ta je pochopitelně diametrálně odlišná. Velmi podobná je ale jejich cesta ke slávě. Imagine Dragons vydali svůj dodnes nepřekonaný debut "Night Visions" v roce 2012, odehráli nezapomenutelný koncert pro pár stovek nejvěrnějších v pražském SaSaZu a když se o tři roky později vrátili s dvojkou "Smoke + Mirrors", už jim patřila O2 arena. Teď mají po vydání třetí studiovky a byť není až tak báječná jako debut, tak i v Ostravě budou patřit mezi hlavní hvězdy.

Alt-J si z počátku také všímal málokdo a když rovněž v roce 2012 vydali taktéž dodnes nepřekonaný debut "An Awesome Wave" a hráli v Rakousku na FM4 Frequency, snadno jste je tam minuli. Také oni ale ještě před vydáním dvojky "This Is All Yours" vystřelili nahoru a z kapely, která byla ještě nedávno napsána v line-upech nejmenším písmem, byla v roce 2015 skupina, kvůli které se před Žlutými lázněmi směňovaly lístky za šílené částky a kterou jak FM4 Frequency, tak maďarský Sziget náhle dávaly mezi headlinery na největší pódia v ty nejzajímavější časy. A nejinak tomu bude i nadále, protože novinka "Relaxer" kvality tria potvrzuje.

Na rozdíl od dračí evoluce, která vyměnila kytary za elektroniku a celkově dost vyměkla, nabízejí Alt-J nové cesty, které sice nemusí znít hned ze startu jako jasné hity, pokud jste si ale na předchozích dvou počinech chválili možnost rozkládat jednotlivé písně na molekuly a zkoumat všechny ty exotické nástroje, zvuky a nepatrné detaily, které jejich hudbu dělají tak bohatou a zajímavou, můžete v tom na "Relaxer" vesele pokračovat.

Jako první ukázka byla zvolena skladba "3WW" s hostující Ellie Rowsell z Wolf Alice, což je po poslechu celého alba asi nejméně pravděpodobný kandidát na singl, takto dlouhé a členité písně vám skoro žádné rádio nezahraje. Přesto je ale tento song nadmíru reprezentativní a ukazuje, jak něžně, procítěně a hlavně nově dokážou Alt-J v roce 2017 znít.

Ne že by snad přestali skládat pro ně typické kousky s vrstvením jednotlivých stop a vokálních linek, z čehož si dělá srandu toto video, jejich typicky "mňoukavé" vícehlasy ale získávají na novince bohatší nástrojové podklady. Slyšte třeba cover klasiky "House Of The Rising Sun", který je od originálu k nepoznání.

Také další písně nabízejí pod albem s přebalem konzolové hry "LSD: Dream Simulator" řadu překvapení. Jak Gus Unger-Hamilton prozradil v rozhovoru pro náš sesterský časopis Full Moon, tak například "Pleader" pojednává o vesnické komunitě horníků ve Walesu 19. století a královně Viktorii, což je snaha připomenout Británii procházející brexitem její slavnou minulost.

Skladba "Last Year" zase ve své první části popisuje příběh strašlivého roku, který zakončuje sebevražda. Ve druhé části se nacházíme na pohřbu, kde partnerka vypravěče zpívá hlasem Mariky Hackman. A například Radiohead inspirovaná "Hit Me Like That Snare" posluchače spravuje o osobě, která jde do bordelu a prochází se tam od jednoho pokoje k druhému.

Jako celek pak deska tvoří koncept, který jde od objevování nového světa, přes nadšení a smutek až po naději. A byla by škoda vám vyspoilovat všechny drobné odkazy, mikropříběhy a atypické zvuky, které z "Relaxer" dělají jedno z nejpozoruhodnějších alb letošního roku. Jen si tu osmipoložkovou kolekci prozkoumejte sami.

NÁZORY
  • Výborná recenze, po příliš zkritizovaných Im... (Anonym, 17.07.2017 10:09) Reagovat

    Výborná recenze, po příliš zkritizovaných Imagine Dragons je moc dobře, že má tohle 8/10. No však je to taky lepší než ID, ti si ale zasloužili alespoň 6/10. Doporučuji si v klidu vychutnat celé album Alt J a především pak závěrečnou skladbu Pleader, ta je fakt úžasná.

  • Na novou desku Alt-J sem se silene tesil a ikdyz m... (Martin, 17.07.2017 14:40) Reagovat

    Na novou desku Alt-J sem se silene tesil a ikdyz mi chvili trvalo, nez sem se do ni "proposlouchal" (coz je samozrejme jenom dobre), tak musim rict, ze je fakt skvela. A diky za vybornou recenzi.

  • Zaujalo! (hynekhynek, 18.07.2017 16:24) Reagovat

    Děkuji za recenzi.
    P.S.Moje stará říkala,že Dylan "mečí jako koza".Je to pravda a taky je do dobrý.
    HH

    • Re: Zaujalo! (BP, 22.07.2017 00:27) Reagovat

      .... ostali už iba čísla, z ktorých sa bežný človek už nikdy nedozvie reálny predaj, ak si neprečíta nejaký článok, tak ostali iba štatistické čísla, ktoré nezodpovedajú realite, a sú len umelo a účelovo vedené, v tom je celá pointa, keďže sa albumy a single už vôbec nepredávajú, tak aby to nevyzeralo debilne, nielen Billboard, ale aj UK chart za ostatné roky niekoľko krát zmenili pravidlá, aby pasovali do propagandy vydavateľstiev a ich záujmov.

      Aj v tomto prípade, štatisticky si Jay-Z odfajkne ďalšie prvé miesto, ale pritom s minimálnym reálnym predajom, uvidíme kde bude po prvom mesiaci.

      Kedysi si museli umelci tvrdo vybojovať svoje postavenie, dnes stačí hocičo, stream, počúvanie, vysielanie, sledovanie... len aby sa umelo udržiavala predstava, ako úspešní títo údajne umelci sú, ale NIE SÚ...., celá tá nová agenda počtov jednotiek je zvrátená a proste podvod.

  • Snažia sa, ale málo (BP, 21.07.2017 09:40) Reagovat

    Je to fikcia a taká až úchylná potreba neustále protežovať niečo, čo dnes fakticky je kdesi stratené medzi ostatnými dielami minulosti.
    Už len FAKT, že okrem názvu absolútna väčšina ľudí ani netuší a nevie pomenovať aspoň jednu skladbu z tohto albumu, nehovoriac o nejakej prelomovej časti v pop music...., prosím vás...
    Ale ľudia radi žerú seno, a pritom absolútna väčšina ľudí pozná iba pár skladieb od z ich albumov

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci
Rozhovory: Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci Skupina Imodium se po pěti letech vrací na scénu se vší parádou. Už 4. dubna předvede svoji energii ve Foru Karlín, v září pak vydá novou desku. "Zůstáváme nohama na zemi, ale chtěli jsme ukázat, že jsme kapela v plné síle a... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 09:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Imagine Dragons ve druhém dni Szigetu zaplnili plochu na stání, objevem se stal Youngr (12.08.2023 17:41)
- Fotogalerie: Druhý den Szigetu v hlavní roli s Imagine Dragons (12.08.2023 16:22)
- Imagine Dragons oslaví deset let "Night Visions" nabušenou reedicí a barevnými vinyly (18.08.2022 09:39)
- Nové desky 26/2022 - od Imagine Dragons přes "Mimoně" po Shinedown (06.07.2022 09:00)
- Naživo: Polský Open'er přivítal Imagine Dragons i Thoma Yorka, zklamáním prvního dne byl A$AP Rocky (05.07.2022 20:28)
- Čeští posluchači si hýčkají Calina, Imagine Dragons i Harryho Stylese. Nejhranější domácí píseň má Kryštof (23.06.2022 12:20)
- Po monstrózních koncertech v Praze se Imagine Dragons vyšvihli do čela českého albového žebříčku (16.06.2022 20:00)
- Naživo: Imagine Dragons rostou rychleji než jejich show, přesto byli v Praze skvělí (06.06.2022 11:13)
- Fotogalerie: Imagine Dragons uchvátili Letňany, poprvé (06.06.2022 08:54)
- Prague Summer Festival začátkem června nabídne hvězdy Rise Against, alt-J a The Offspring (24.05.2022 11:26)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Télépopmusik Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu