shop.musicserver.cz
U2, Noel Gallagher's High Flying Birds, Olympiastadion, Berlín, 12.7.2017

U2 v propršeném Berlíně měnili životy k lepšímu

Vydáno: 15.07.2017 10:32 v sekci Naživo - Jan Trávníček | foto: Billboard

Jde to nenápadně. Jeden za druhým. Koncert po koncertu, festival za festivalem, sen za snem. Až náhle zjistíte, že i ten největší a nejdéle očekávaný máte za sebou. Jenže co dál? Co když se náhle jednoho dne ráno vzbudíte a zjistíte, že se vám všechny sny splnily?

Live: U2

místo: Olympiastadion, Berlín
datum: 12. července 2017
setlist Noel Gallagher's High Flying Birds: Everybody's On The Run, Lock All The Doors, In The Heat Of The Moment, Riverman, Champagne Supernova, You Know We Can't Go Back, Half The World Away, Wonderwall, Don't Look Back In Anger, AKA... What A Life!
setlist U2: Sunday Bloody Sunday, New Year's Day, Bad, Pride (In The Name Of Love), Where The Streets Have No Name, I Still Haven't Found What I'm Looking For, With Or Without You, Bullet The Blue Sky, Running To Stand Still, Red Hill Mining Town, In God's Country, Trip Through Your Wires, One Tree Hill, Exit, Mothers Of The Disappeared, Miss Sarajevo (Passengers cover), Beautiful Day, Elevation, Vertigo, Mysterious Ways, Ultraviolet (Light My Way), One
Fotografie jsou pouze ilustrační.

Noel Gallagher
© The Upcoming
Gigantický Olympiastadion s kapacitou pro bezmála pětasedmdesát tisíc lidí se vyprodal za necelých jedenáct minut. Nic jiného se ale nečekalo. O největší kapelu na světě je zkrátka stále zájem. Zvláště když se "konečně začínají chovat úměrně svému věku", jak v reakci na oznámení výročního turné k třiceti letům od vydání přelomového alba "The Joshua Tree" zlomyslně poznamenal Pitchfork.

Než ale došlo k odehrání jednoho z nejdůležitějších kusů rockové historie v plné délce, zahřál promočené diváky Noel Gallagher se svými High Flying Birds. Dřívější polovina hlavního autorského dua Oasis se z počátku potýkala se špatným zvukem, který nejenže zničil jakoukoliv šanci na požitek ze skladeb "Everybody's On The Run" nebo "In The Heat Of The Moment", ale také zcela zazdil pokusy porozumět zpěvákovým promluvám mezi písněmi. Na místo jen těsně za zátarasy oddělujícími prostor stání u pódia tak doléhaly jen útržky nadávek na déšť.

U2
© star102cleveland.cbslocal.com
A i když se na podzim opět schyluje k bratrovražednému souboji s Liamem, z chystané třetí sólovky nezaznělo nic. Naopak se podobně jako loni na Szigetu vzpomnělo na časy největší slávy s klasikami "Champagne Supernova", "Don't Look Back In Anger", "Half The World Away" a opět jiným způsobem odzpívanou "Wonderwall". Vzpomínka na manchesterskou školu britpopu ale rychle odezněla při téměř hodinu a půl dlouhém čekání na hlavní hvězdy. Nezpozdili se, naopak začali hrát přesně v devět, jen to prostě někdo takto hloupě vymyslel.

V Berlíně ve středu pršelo takřka celý den. A ani U2 provazy vody nezastavili, po většinu času poměrně střídmé publikum lze proto přičíst jak dlouhému čekání a dešti, tak také charakteru vystoupení, které bylo rozděleno na tři části.

U2
© YouTube.com
Nejprve se irské kvarteto bez obrazovek a efektů přemístilo na malé pódium tvarované do stromu juka, jenž tvořilo také dominantu dost možná největší promítací obrazovky na světě, aby odehrálo "Sunday Bloody Sunday", "New Year's Day", atmosférickou nádheru "Bad" s krátkou vzpomínkou na Davida Bowieho a také stadionový hit "Pride (In The Name Of Love)" z první poloviny osmdesátých let.

Následně odeznělo v roce 1987 vydané album "The Joshua Tree" v celé své délce a kráse. A nakonec skupina přihodila šest dalších hitů z různých období své kariéry. U vzpomínání ale zůstala, nejmladšímu "Vertigo" je dnes už třináct let, poslední dvě alba vynechala formace úplně.

U2
© U2gigs.com
Dnes už sedmapadesátiletý Bono pochopitelně neřádí po pódiu tolik co dřív a vzhledem k tomu, jaký setlist byl k turné vytvořen, se to při té řadě táhlých a postupně vzkvétajících melodií ani nehodilo. Dar obdivuhodného charismatu mu ale zůstal. Skvělý a přesvědčivý řečník se během let zasloužil o rozkvět nejen afrického kontinentu jako málokdo a i když mu jeho mesiášský komplex jeho odpůrci z různých důvodů nikdy nepřestali vyčítat, nemělo by zapadnout, že toho pro chudé země mnoho vykonal. A ani v Berlíně ve své nekonečné misi nepolevil. Jeho projevy byly plné silných slov o uprchlících, lásce, respektu, naději a jednotě.

Nemá smysl vypisovat veškerá gesta, kterými koncert své skupiny proložil, zmiňme ale alespoň skladbu "Miss Sarajevo", v níž si šestnáctiletá dívka Malála Júsufzajová ze Sýrie na projekci přála stát se právničkou, aby už v její zemi nikdo nemohl dál porušovat základní lidská práva. Vyprodaný stadion přitom její několikametrovou tvář zobrazenou na obrovském šátku přenášel z jedné strany na druhou.

U2
© The Mercury News
Podobně působivý moment nastal také při skladbě "Exit", jedné z mála říznějších věcí z nadčasové kolekce. A to když se v historickém videu ropný magnát, jenž se shodou náhod jmenoval Trump, stavěl do role spasitele, který bude stavět zdi.

Samotné album "The Joshua Tree" si pochopitelně ty největší zářezy vystřílelo hned ze startu. "Where The Streets Have No Name" zůstane písní s nejlepším kytarovým úvodem všech dob i po Edgově smrti, "I Still Haven't Found What I'm Looking For" je nezapomenutelnou snahou U2 podívat se pomocí gospelu blíže do americké kultury, což jim vyneslo dvě nominace na Grammy a "With Or Without You" je jednou z klasik, které se budou hrát i za sto let.

U2
© Musikexpress
Bylo by nefér nepřiznat, že ve srovnání s dalšími, už ne tak notoricky známými skladbami koncert trošičku povadl a spíše než strhující rockový koncert připomínal soustředěnou, ale brilantní poslechovku. I mezi následujícími položkami jedenáctistopého tracklistu se ale nacházelo ještě mnoho pokladů, byť na první poslech ne tak hitových. "Red Hill Mining Town" si pomáhala dechovou sekcí podporující skladbu z projekce, působivý byl i závěr v podobě "Mothers Of Dissapear", kterou Bono složil po svém návratu z Nicaraguy a Salvádoru, kde mu tamější matky vyprávěly o svých dětech, které přišly o život vinou diktátorského režimu v Argentině a Chile. Žádné rachejtle ani konfety. Přesto však show, na jakou se nezapomíná.

Závěrečné třetině dominovala nejen fanynka, kterou si Bono pozval na stage během "Mysterious Ways" a natáčel ji kamerou jako rozjívený puberťák, ale také "Ultravilet (Light My Way)", před níž zpěvák vyslovil přání o větší úctě k ženám, což doprovodil dlouhý seznam inspirativních fotografií na projekci, které spojovalo jediné téma. Síla něžného pohlaví, které se nebálo vzepřít nespravedlnosti. Od Marie Curie a Virginie Woolfe přes Angelu Merkelovou, Patti Smith, Pussy Riot až po Emmu Watson.

U2
© David Lee Roth Army
A přesto všechno bylo nejsilnějším momentem až kombo tří hitů - "Beautiful Day", "Elevation" a "Vertigo". Jakkoli je totiž politicky a solidárně uvědomělá kapela plná virtuózních mistrů svých nástrojů, která neváhá předávat velká poselství, tak ve chvíli, kdy na všechno zapomněli a nasázeli za sebe tři rockové vypalovačky s refrény silnými jako motory v monopostech Formule 1, tak právě tehdy se sny plnily. A lidi konečně skákali. V ten okamžik U2 ukázali, proč jsou jednou z nejdůležitějších skupin hudební historie. A díky drobné chybě v podobě úvodního verše "Beautiful Day" zazpívaného o kousek dříve byl božský Bono ukázán na malý moment i jako obyčejný člověk. Finální baladu "One" rozvítily desetitisíce světýlek mobilních telefonů a konec tak proběhl bez velkých gest. V poklidu.

Nebudu lhát, byl to koncert, na který jsem čekal celý život. Nejvyšší meta a sen, jaký jsem si přál splnit od puberty. A i když tam byla spousta momentů, z nichž se lapalo po dechu, chtěl jsem se pojistit, že kdyby náhodou nebyl zážitek úplně stoprocentní, tak si ho ještě vylepším. Během "With Or Without You" jsem proto udělal v davu místo, poklekl před svou přítelkyní a požádal ji o ruku. Souhlasila.


NÁZORY
  • U2 (Lukáš Ondrušek , 15.07.2017 15:03) Reagovat

    Moc hezky napsaná reportáž z koncertu. Úplně jsem si to představoval jako bych tam byl. A nádherný způsob požádání o ruku. Gratuluji. To ti muselo srdce tepat aspoň tak 200-300 ne? :D

    • Re: U2 (peacemaker, 19.07.2017 13:53) Reagovat

      ....áááá další přeposranec z afektovaného velkohubého aroganta DT
      No tvl........ !

      • Re: U2 (peacemaker, 19.07.2017 14:01) Reagovat

        Omlouvám se to měla být reakce na koment až dole 19.7.

  • U2 (Jenda, 15.07.2017 16:02) Reagovat

    Jako skupina jsou U2 dobří ale štvou mě tim sluníčkářstvím a lezeni do zadku Angele Merkelove.. Proč oni nevěnují obnos peněz na uprchlíky.?

    • Re: U2 (Václav Hess, 15.07.2017 19:03) Reagovat

      Pokud by chtěli opravdu pomoci, tak by měli přispět na uzavření hranic.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně
Rozhovory: Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně "Pomíjivost divadla je pro mě někdy bolestná. Oproti tomu kratičká píseň toho může obsáhnout spoustu a zůstane v nás, můžeme si ji zpívat," říká herec a muzikant Igor Orozovič. Svou čerstvě vydanou debutovou desku "Když muž... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 11:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Mark Knopfler - One Deep River 8/10
Recenze: Na "One Deep River" je Mark Knopfler pořád stejně solidní Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 00:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Audio: The Black Keys se v coveru "I Forgot To Be Your Lover" noří do soulu (19.02.2024 09:49)
- Audio: David Guetta poslal nový singl U2 na taneční parket i do rádií (10.02.2024 14:06)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (20-11) (30.01.2024 21:35)
- Bono v nové audioknize "Surrender" rekapituluje vzestupy i pády U2 (13.12.2023 10:39)
- Video: Můžeme si oddechnout. U2 se s "Atomic City" zase vracejí zpět do formy (03.10.2023 08:35)
- Noel Gallagher není nadšený z umělé inteligence (18.06.2023 08:27)
- Recenze: Noel Gallagher na albu "Council Skies" nepřestává snít (12.06.2023 00:00)
- Nové desky 22/2023 - od Foo Fighters přes Noel Gallagher’s High Flying Birds po Sophii Ellis-Bextor (07.06.2023 08:00)
- Recenze: U2 se na "Songs Of Surrender" neúmyslně točí v kruhu a zbytečně si kazí svůj odkaz (02.05.2023 16:00)
- Video: The Killers předělali "Where The Streets Have No Name" od U2 do dojemné akustické verze (24.03.2023 11:17)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Kabát Queen Adele AC/DC Sia U2 Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu