Klubový objev Sheer Mag debutuje výborným albem "Need To Feel Your Love"

24.07.2017 00:00 - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

Americká pětka Sheer Mag se tváří skromně a nenápadně a vůbec nepůsobí jako uskupení, o kterém by se mělo výrazněji psát nebo mluvit. Klipy i prezentaci má strohou a nenápadnou, podobně jako svou hudbu, která je určena zaplivaným klubům. To by ale nesměly mít to neodolatelné kouzlo.
9/10

Sheer Mag - Need To Feel Your Love

Skladby: Meet Me In The Street, Need To Feel Your Love, Just Can't Get Enough, Expect The Bayonet, Rank & File, Turn It Up, Suffer Me, Pure Desire, Til You Find The One, Milk & Honey, Can't Play It Cool, (Say Goodbye To) Sophie Scholl
Vydáno: 14.7.2017
Celkový čas: 42:38
Vydavatel: Static Shock Records
Sheer Mag vznikli v roce 2014 ve Filadelfii ve složení Tina Halladay, Kyle Seely, Hart Seely, Matt Palmer a Ian Dykstra. Formace v čele s hlasem i vzezřením výraznou zpěvačkou Tinou začínala od píky v místních klubech. Každý rok muzikanti vydali jedno EP, na kterém zaznamenávali svůj dosavadní materiál, aby z nich v roce 2017 udělali kompilační CD. Kromě něj ale tentýž rok vydali i plnohodnotný debut "Need To Feel Your Love", ve kterém konečně naplno odhalují svůj potenciál. Sheer Mag jsou skvělým příkladem rockových dělníků, kteří svoji práci dělají poctivě.

Album nabízí dřevní barový rock s nádechem Motownu. Prostě žádné ohledy na trendy ani stylové škatulky. Sheer Mag ani nezní jako zástupci aktuálně populární retro vlny sedmdesátkových bandů, tahle skupina spíš působí, jako by v té době uvízla a prostě pokračovala dál bez ohledu na hudební progresi posledních třiceti let. Cestou pouze přibrala trochu punkové drzosti a hardrockové hutnosti. Ve výsledku to je ale ryzí rock s těmi nejhlubšími kořeny v klasickém rock'n'rollu.

Tina Halladay má velký hlas, krásně hluboký a přitažlivý, říznutý afroamerickým feelingem. A to je možná to, co dělá hudbu Sheer Mag tak sexy. Protože jejich debut jinak není žádná věda. Po technické stránce nejde o nic precizního. Zvuk je hrubý, lehce zastřený, živý a pořádně syrový. Skladatelský rukopis rovněž není nikterak vizionářský, přesto je celek skoro až emotivním návratem k tomu, co dělá rockovou hudbu tak atraktivní a vášnivou.

Další body sbírají za své texty, které jsou všechno, jen ne vágními projevy americké mládeže. Právě v nich se Sheer Mag přibližují punkové scéně. V textech probíhají přímě konfrontace s aktuálními problémy, ale nikoliv moralisticky založené nebo zoufající, jak je to všechno špatné. Kapela raději dává přímé údery, což naznačuje hned úvodní pecka "Meet Me In The Street", kde zpívá o házení kamenů na chlapce v modrém, o rozbitém skle, lahvích i cihlách v ulicích.

Namísto obvyklého vypichování nejlepších momentů alba doporučuji poslechnout tuhle fantastickou prvotinu celou. Odvděčí se vám nevtíravou muzikálností, srdečnou hudbou se syrovým základem a kolekcí dvanácti výborných písní, z nichž má každá svůj význam a smysl. Americký kvintet je velkým objevem klubové rockové scény, o kterém ještě nepochybně hodně uslyšíme.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY