Tata Bojs oživí "Futuretro". Chystá se sedm unikátních koncertů a reedice na LP

11.07.2017 09:35 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Ani letos nevyjdou fanoušci Tata Bojs naprázdno. Nedávno se hanspaulská legenda představila v Telči na akci "Hrůza na zámku" a nyní se chystá vzpomenout na své přelomové album "Futuretro". Vydá ho v reedici na 2LP a kompletně ho přehraje na sedmi koncertech po České republice. "Vinyl vlastně vychází u příležitosti patnáctého výročí s drobným dvouletým skluzem. Ovšem u desky s takovým názvem jsou různé časové posuny v pořádku. To není obyčejné nestíhání, ale součást konceptu," komentuje to Mardoša.

"Futuretro" vyšlo původně v roce 2000, získalo dvě nominace v cenách Akademie populární hudby a MF DNES ho ocenila titulem Album desetiletí. V rámci miniturné si ho diváci naživo vyslechnou v Jablonci nad Nisou (16. listopadu), Ostravě (18. listopadu), Plzni (25. listopadu), Brně (26. listopadu) a vše vyvrcholí v Praze, kde Tatáči zahrají hned třikrát. Pro tuto příležitost se do kapely vrací i Marek Doubrava a zpěvačka Klára Nemravová. V rolí hostů se představí formace Hm...

V Praze skupina zahraje konkrétně 29. listopadu v Paláci Akropolis, 6. prosince v Roxy a 14. prosince v Divadle Archa, tedy na místech s kapelou a její historií úzce spjatých. "Přišlo nám lákavé udělat tentokrát v Praze místo jednoho většího koncertu tři menší. Vybrali jsme místa, kde jsme hráli snad nejčastěji a kde se cítíme dobře. Koncerty jsou v týdenních rozestupech a všechny za stejnou cenu. Fanoušci si tak můžou sami vybrat, kde nás budou chtít vidět. Mohli jsme samozřejmě udělat něco podobnýho jako U2 s 'Joshua Tree' a domluvit pár stadiónů, ale my jsme se rozhodli být lidem blíž," usmívá se Milan Cais. Doplňuje: "Celé to naše mini Futuretro tour zakončíme v Divadle Archa, kde se album v roce 2000 křtilo."

Baskytarista Mardoša dodává: "Na koncertech bychom rádi přehráli celé 'Futuretro' a to pokud možno co nejvěrněji. Tudíž volba kapely Hm... coby speciálního hosta celého turné není náhodná. Kromě Marka Doubravy, který s námi odehraje komplet 'Futuretro', se její členové Filip Nebřenský a Viktor Ekrt objeví jako další hosté a zahrají své party pro flétnu a housle, které nám tenkrát, na přelomu tisíciletí, nahráli ve studiu. A samozřejmě bude hrát i celá současná sestava Tata Bojs. Naše nové kamarády nehodíme do smetí," říká k chystaným koncertům Mardoša.

Nemůžou chybět ani zbrusu nové vizuály, na kterých kapela pracovala opět se Salimem Issou. "Když mi Salim ukázal ten prostor, jehož interiér vypadá jako obří laboratoř Nikoly Tesly, byl jsem nadšen, protože to je místo, které v sobě nese 'futu' i 'retro' zároveň. Díky vstřícnosti lidí z FELu ČVUT jsme se tam mohli volně pohybovat a nafotit fotky se skvělým pozadím." Nechybí ani speciální fotka, která je identickou s předlohou původní verze "Futuretra" a zde v článku je k vidění na titulní fotografii. "Když mě napadlo přefotit po sedmnácti letech původní obal 'Futuretra', nebyl jsem si tím nápadem úplně jist, ostatně něco podobného už jsme dělali k oslavám pětadvaceti let. Mardošovi a Markovi se to ale líbilo, tak jsme do toho nakonec šli. Už při první pracovní fotce v ateliéru u Salima nám bylo jasný, že to bude fungovat. A ty diody, co máme na čelech, jsou skutečně ty stejný jako z původního obalu," dodává Milan Cais.

Vstupenky na pražské koncerty jsou k dispozici od 29. června za jednotnou cenu 490 Kč v předprodeji GoOut.cz. Síť GoOut zajišťuje i předprodej na mimopražské koncerty (vyjma Jablonce n/N). Bližší informace k jednotlivým koncertům najdete na FB profilu kapely nebo na www.tatabojs.cz.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY