Druhé album London Grammar je tiché a velkolepé zároveň

10.07.2017 00:00 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Čtyři roky si museli fanoušci tria London Grammar počkat na pokračování úspěšného debutu "If You Wait". A je to skutečně pokračování, protože druhá deska nazvaná "Truth Is A Beautiful Thing" navazuje zvukem a náladou na zmíněnou prvotinu.
8/10

London Grammar - Truth Is A Beautiful Thing

Skladby: Rooting For You, Big Picture, Wild Eyed, Oh Woman Oh Man, Hell To The Liars, Everyone Else, Non Believer, Bones Of Ribbon, Who Am I, Leave The War With Me, Truth Is A Beautiful Thing
Vydáno: 09.06.2017
Celkový čas: 51:48
Vydavatel: Universal
V hodnocení písní na "Truth Is A Beautiful Thing" se nemusíme bát slova "krása". Je to skutečně krásná deska, jejímž jediným záporem může být konstantní pomalost a zasněnost. Pro roztěkané a nedočkavé posluchače kolekce vesměs táhlých melodií rozhodně není. Naopak, pro snění v kteroukoliv denní i noční hodinu se skladby tria Reid/Rothman/Major hodí naprosto ideálně.

Nová hudba London Grammar opět kombinuje jemnou elektroniku, hladivé zvuky a subtilní perkuse s majestátním hlasem Hannah Reid. Krásná zpěvačka se od debutu ještě vokálně zdokonalila. Už při prvním klipu naznačujícím příchod alba ("Rooting For You") nepřipravenému posluchači z té nádhery spadne čelist - dlouho to vypadá, že celá píseň bude a capella a až v druhé polovině se přidá orchestr, což skladbu pozvedne ještě výše.

Druhá deska nemá žádnou taneční odbočku, jakou měl debut v podobě "Help Me Lose My Mind", kde London Grammar spolupracovali s Disclosure. "Truth Is A Beautiful Thing" se nese na konstantní vlně, i když se pod písničky podepsali hvězdní producenti Greg Kurstin nebo Paul Epworth. Možná by skladbám prospěly bohatší aranže, třeba jak tomu je v písni "Big Picture", kdy je gradující nahrávka vyšperkovaná kytarovými vyhrávkami jako od U2 nebo Coldplay. Ale záměr je jasný: jen jemně podbarvit dominantní složku písniček, kterou je jednoznačně andělský hlas vokalistky.

Z poslechu si můžete, pokud jste správně naladěni, odnést pocit jakési dobroty a sounáležitosti s vesmírem. Křehkost neznatelně přechází do dechberoucí velkoleposti. Možná to tvrzení je až příliš, ale i téma alba je velké a sdělení univerzální, možná naivní, avšak čisté. Pravda je nádherná věc.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY