Styx se po čtrnácti letech vydávají na novou Misi

04.07.2017 10:34 - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

Chigagská legenda amerického klasického rocku Styx se vrátila s prvním autorským materiálem po čtrnácti letech a konečně vypustila nástupce nepříliš úspěšné nahrávky "Cyclorama" z roku 2003. Novinka "The Mission" zachycuje rockové veterány v nebývalé formě a předkládá sci-fi příběh o posádce na Marsu.
8/10

Styx - The Mission

Skladby: Overture, Gone Gone Gone, Hundred Million Miles From Home, Trouble At The Big Show, Locomotive, Radio Silence, The Greater Good, Time May Bend, Ten Thousand Ways To Be Wrong, Red Storm, All Systems Stable, Khedive, The Outpost, Mission To Mars
Vydáno: 16.06.2017
Celkový čas: 42:07
Vydavatel: Universal
Skupina Styx byla úspěšná především na přelomu sedmdesátek a osmdesátek, kdy letěl klasický stadiónový pomp rock s prvky prog rocku. Styx od té doby prodělali několik personálních změn i úplných rozpadů. V roce 1995 se definitivně rozhodli pokračovat v hudební dráze a oživit kdysi slavné jméno. S některými alby se to zdařilo, s jinými méně. K těm slabším patří i dosud poslední plnohodnotná deska "Cyclorama" z roku 2003, na kterou navázali vesměs rutinním albem předělávek "Big Bang Theory". Nyní je parta postarších rockerů ovšem znovu ve skvělé kondici a novinka "The Mission" je plná nostalgického, ale i nápaditého materiálu.

Na otázku, zda Styx svůj rukopis za těch pár desítek let nějak oživili, odpovídáme jednoznačně, že nikoliv. S příchodem devadesátek a grunge měly kapely stejného ražení podobný osud, který zaznamenal jejich částečný nebo úplný skon. Nyní je ale retro znovu in a jejich staromilský prog rock působí vlastně docela trendy. Samozřejmě s přimhouřeným okem.

Pravdou je, že nová kolekce patří mezi nejsilnější, které kapela za posledních dvacet let představila. Textově "The Mission" sice nabízí spíš úsměvný příběh o letu na Mars v roce 2033, ale hudebně má nová řadovka švih a nápad. Na úvod zazní skvělá singlová "Gone Gone Gone", jež hitový potenciál nepochybně má. Parádním momentem je i balada "The Greater Good", která možná nezní zvlášť originálně, ale naštěstí úspěšně bojuje s kýčem, což je v rámci žánru velký úspěch. Koncertní tutovkou může být i teatrálnější "Radio Silence". Za zmínku stojí také hravá energická "Trouble At The Big Show".

Šestnáctou studiovou desku lze charakterizovat především jedním slovem - zábavná. Parta veteránů v čele se zpěvákem Lawrencem Gowanem, který v roce 1999 nahradil zakládajícího lídra Dennise DeYounga, působí i po pětačtyřiceti letech svěže, s elánem a překvapivými nápady. Na výsledek měl vliv také producent Will Evankovich, jenž dohlížel na striktně analogové nahrávání, díky němuž má zvuk charakteristický retro punc. "The Mission" vůbec nezní unaveně nebo sterilně a Styx bezpochyby přichystali jedno velké překvapení pro letošní rok.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY