Lord Morbivod na albu "Illud Tempus" projektu War For War zajímavě propojil black metal s elektronikou

18.06.2017 19:30 - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

Lord Morbivod je jméno, které je tuzemským metalovým fanouškům dobře známé. Je spojován s originálními projekty a skupinami jako Umbrtka, Trollech, Stíny Plamenů či právě War For War, se kterým vydává již čtvrté album "Illud Tempus". Na něm zaexperimentoval a smísil black metal s elektronikou.
8/10

War For War - Illud Tempus

Skladby: Světlo přítomnosti, V těžní kleci květ, Illud Tempus, Zajištěná cesta, Černé duše mráz, Expanze důlních stěn, Zápary a ohně, Selhání
Vydáno: 10.4.2017
Celkový čas: 39:29
Vydavatel: Metalgate
Zarytým fanouškům klasického metalu novinka War For War vonět moc nebude. Mozek projektu Ondřej Klášterka, skrývající se pod uměleckým pseudonymem Lord Morbivod, si toho je určitě dobře vědom, přesto spojil síly se skvělou zpěvačkou Lenkou Machovou ze skupiny Ador Dorath a nahrál industriálně metalové album s prvky EBM, gothic metalu i black metalu. Na pokusech s elektronikou si ovšem vylámali zuby nejedni metalový harcovníci z řad českých i zahraničních kapel. Dobrým příkladem jsou TÖRR s podobně laděnou nahrávkou "Tanec svatýho Víta", kterou jejich fanoušci vůbec nevzali a dodnes se jedná o temné místo v diskografii skupiny, byť své nesporné kvality má. Zřejmě podobně (ne)přijmou fanoušci i "Illud Tempus", přestože to je velmi nápaditá, zajímavá deska plná silných skladeb. Možná by výsledek nebyl tak zajímavý, kdyby si Morbivod nepozval Lenkou Machovou, která svým operním vokálem skvěle tříští monumentálně industriální zvuk nahrávky. I to dokazuje, jak zkušeným skladatelem Morbivod je. Vrcholné momenty desky se skrývají až v její druhé půli. Textem i náladou temná "Expanze důlních stěn" a disko-hororová "Zápary a ohně", která připomene nedávný projekt Samira Hausera Mortal Cabinet, jsou rozhodně kusy, které utkví v hlavě ještě dlouho. Z první půle zase zaujme druhá skladba "V těžní kleci květ", která působí s trochou představivosti jako srážka Rammstein, The Cure s esencí swingu třicátých let (ten vokál Lenky Machové!). Morbivodova novinka zkrátka stojí za poslech a za chvilku oproštění se od tradičních metalových představ.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY