shop.musicserver.cz
Thom Artway - Kdybych neodešel do Prahy, nejspíš zpívám v dechovce jako brácha

Thom Artway - Kdybych neodešel do Prahy, nejspíš zpívám v dechovce jako brácha

Vydáno: 21.06.2017 09:00 v sekci Rozhovory - Hana Bukáčková | foto: Daniel Salač

Thom Artway je držitelem dvou cen Anděl za rok 2016. Splnil se mu sen, ale stále zůstává nohama na zemi. I když o sobě prohlašuje, že je lenivý a nemá dostatečnou vůli, začínal buskingem a chtěl by se prosadit v zahraničí. Co dalšího na sebe práskl, se dozvíte v rozhovoru.

Thome, letos sbíráš jednu cenu za druhou, nejdřív Žebřík, poté dva Andělé (Zpěvák roku a Objev roku). Napadlo by tě před rokem, že dosáhneš takové mety?

Nečekal. (smích) Vždycky jsem chtěl, aby se moje hudba poslouchala. Když jsem se vždy díval v televizi na Anděly, říkal jsem si, jak je to nedosažitelné, to jsou samí Gottové, Bártové... to není pro mě, jsou tam lidé, kteří měli prostě štěstí. Pak jsem tam najednou stál, přebíral jsem dvě ceny a uvědomil si, že to může vyhrát každý. Jenom stačí dělat to, co ho baví a nijak od toho moc neočekávat.

Jsi soutěživý typ?

Ne v hudebních věcech, ale když se jedná o fotbal, tak rozhodně. Pokud chceš soutěžit v hudbě a soupeřit s kapelama, tak je to špatně. Hudebníci by měli držet při sobě.

Thom Artway

Thom Artway, vlastním jménem Tomáš Maček, je mladý talentovaný český zpěvák, písničkář a busker, který má na svém kontě dvě ceny Anděl za Objev roku 2016 a Zpěvák roku 2016 za album "Hedgehog", které bylo kritiky hojně opěvováno. Na scéně se objevil v roce 2013, ale širší veřejnost zaujal až v roce 2015 se svým prvním singlem "I Have No Inspiration", která se zabydlela v rádiovém éteru. Nyní vydává nový singl "In Your Mind" a skládá písničky na novou desku.

Cítíš se jako Objev roku? A kdo pro tebe osobně je Objev roku, na kom v poslední době ujíždíš?

Zpěvákem roku se rozhodně necítím, protože si neustále zpívám jenom pro radost. Hodně mě teď začal bavit David Stypka. A taky teepee!

Jak vzpomínáš na Acoustic Garden Tour právě s teepee?

Bylo to mé třetí turné. Bylo moc pohodové, nejvíc jsme si to užili ve Vlachovicích a Uherském Brodě, kde jsme s kluky začínali. Byl to návrat domů. Z atmošky bylo cítit, jak to bylo super, s teepee jsme hráli po koncertě společně písničky až do rána.

Thom Artway - rozhovor
© Daniel Salač
Jak tě napadl tento koncept turné?

Prvotní nápad byl, že budu hrát u lidí doma na zahradách, ale pak jsme to přeformulovali do konceptu, kdy jsme vybrali šest zahrad. Počasí nám na dvou zastávkách nepřálo, tak jsme museli hrát vevnitř. Mám rád hraní venku, bylo jaro, tak proč se tísnit vevnitř.

Bude mít turné pokračování?

Jsem přesvědčený, že tomu tak bude.

Kdy jsi začínal s hudbou?

Začínal jsem v šestnácti na internátu, kdy jsem se učil hrát na kytaru, chodil jsem do ZUŠky zpívat, dokonce i operu (úsměv), abych se správně naučil dýchat. K hraní mě inspirovali Coldplay, Glen Hansard, chtěl jsem být jako oni.

Máš v rodině muzikanty?

Ano. Tak třeba brácha zpívá v dechovce. Všichni mí sourozenci mi byli a jsou velkou inspirací. Kdybych neodešel do Prahy, nejspíš také zpívám v dechovce jako brácha! (smích)

Thom Artway - rozhovor
© Daniel Salač
S kytarou jsi tedy začal poměrně pozdě.

Chtěl jsem se učit už na základce, ale protože jsem lenivý, nikdy předtím jsem se k tomu neodhodlal, naučil jsem se akord a šel jsem od toho. Až střední mě donutila. (smích) Rád bych se naučil hrát na klavír, protože doma na půdě mám staré klávesy Yamaha ze 70. let, tak bych na ně rád uměl. Chuť by byla, ale nemám dostatečnou vůli (smích), tak uvidíme.

Za sebou máš turné po Rumunsku, proč jsi jel právě tam?

Oslovilo mě České centrum v Rumunsku, jestli bych tam reprezentoval českou hudbu, a tak jsem pozvání bez váhání přijal.

Jak tě přijali místní obyvatelé?

Dobře. (úsměv) Při prvním koncertu byli hodně koncentrovaní a šli mi hodně naproti. Byli ticho a užívali si to. Kdežto na posledním koncertě moc nepochopil pořadatel můj záměr a hrál jsem jim u jídla, což se moc nepovedlo. Zkušenost to ale byla výborná.

Thom Artway - rozhovor
© Daniel Salač
Díky buskingu jsi procestoval poměrně dost zemí. V jakém státě by sis rád ještě zahrál?

Rád bych si zahrál na ulici v Itálii a procestoval Island. Ale uvidíme, mám toho teď hodně a chci pracovat na novém materiálu.

Věnuješ se ještě buskingu?

Díky častějšímu koncertování teď hraní na ulici trochu zanedbávám. Ale věřím, že během léta si najdu pár dní, abych si mohl jít zahrát na Kampu. Chybí mi to, protože si během toho vorazím a přijdu na jiné myšlenky.

Thom Artway - rozhovor
© Daniel Salač
Na jakém nejzajímavějším místě jsi hrál?

Když jsem se toulal v Irsku nebo na Novém Zélandě jen tak s batohem a s kytarou, vylezl jsem třeba na nějakou horu, nikdo tam nebyl a hrál jsem.

Proč ses přestěhoval z Prahy?

V Praze mi poslední dobou chyběly chvíle klidu, kdy bych se zavřel s kytarou a tvořil. Mám rád přírodu a klid. Na mojí malé chajdě za Prahou najdu více času na tvorbu.

Co bys řekl o svém novém singlu a klipu?

Klip je k úplně novému singlu "In Your Mind". Jedná se o svěží věc plnou synťáků - téměř bez akustické kytary. Klip je vizuálně černobílý a vracíme se v něm v čase!

Pracuješ na dalších nových věcech?

Pomalu se rýsuje další deska, momentálně mám osm nových věcí. Čtyři z nich vznikly, když jsem byl na Sumatře, a pak tam jsou skladby, které vznikly při mých úplných začátcích. Zrály v šuplíku a přijdou mi super. Mám mraky nápadů, jen je stačí dát dohromady. Dvě věci jsou otevřené pro duety, tak se uvidí, jestli dopadnou. Věřím, že deska bude brzo. (úsměv)

Thom Artway - rozhovor
© Daniel Salač
Objeví v tvém repertoáru někdy i čeština?

Určitě ne na druhé desce, možná na té další. Ale nejdřív ji potřebuji pořádně natrénovat, než půjdu s kůží na trh.

Máš ambice prosadit se v zahraničí?

Ano.

Nebojíš se, že ti aktuální sláva vleze do hlavy?

Už vlezla. (smích) Začal jsem chodit pozdě, nosit kšiltovku a občas si nasadím i sluneční brýle (smích)... vždyť se nic nezměnilo. To, že mám na poličce dva Anděly, je krásný pocit, ale jdu jen dělat dál to, co mě už pár let baví a bez čeho si nedovedu svůj život představit.

NÁZORY
  • Natrénuj si... (Adam, 22.06.2017 01:02) Reagovat

    ... až budeš (umět) zpívat česky, pak si přijď pro Anděla.

  • Nuuuudaaaaa.... (Anonym, 23.06.2017 13:21) Reagovat

    Nuuuudaaaaa.

  • Delej dal co delas, hlavne si nenech stoupnout sla... (Anonym, 12.05.2018 11:22) Reagovat

    Delej dal co delas, hlavne si nenech stoupnout slavu do hlavy. Hudbu mas nadhernou sice nekdy pochmurnejsi, ale naprosto te chapu jsou dobre dny a pak ty spatne . Mas moznost to vse hodit na papir a ukazat to jak se citis. Presne ukazuje to ze dnesni svet jak je umely a netvarny kdy se vsichni snazi byt dokonaly a ukazovat jak jsou vsichni a vsechno skvele i kdyz uvnitr jsou smutni ty to tak nemas. Jen tak dal . Krasa odemne mas velkou podporu a treba se nekdy potkame na islandu ktery je taky muj velky sen procestovata nebo u nas na tom krasnem valassku ????????

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Artemas - I Like The Way You Kiss Me 7/10
Video: Artemas doplnil nejstreamovanější hit v Česku "I Like The Way You Kiss Me" dekadentním klipem Kariéra čtyřiadvacetiletého kypersko-britského hudebníka Artemase nabírá na obrátkách. Už loni si v žebříčcích slušně vedl se singlem "If U Think I'm Pretty", ovšem teprve v březnu vydaný kousek "I Like The Way You Kiss Me" ho... čtěte zde
Vydáno: 20.04.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Thom Artway pokřtil album "Trhám mraky", kmotrou byla Beata Hlavenková (15.03.2024 17:45)
- Rozhovory: Thom Artway - Češtiny jsem se prostě jen bál (12.03.2024 08:00)
- Video: Idles ve videoklipu k singlu "Grace" zdeepfejkovali Chrise Martina z Coldplay. S jeho svolením (25.02.2024 11:44)
- Nové desky 6/2024 - od Thoma Artwaye přes Zaru Larsson po Ushera (14.02.2024 21:31)
- Recenze: Thom Artway už se češtiny bát nemusí. Barevné album "Trhám mraky" mu otevírá nové dveře (12.02.2024 00:00)
- Video: teepee oslavují novinkou "baby soul" vnitřní dítě. Lákají na nové album i koncerty (11.02.2024 11:19)
- Thom Artway vydá první česky zpívanou desku "Trhám mraky". Bude plná naděje a optimismu (02.02.2024 16:51)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (30-21) (26.01.2024 20:35)
- Video: Thom Artway píše v "Zavolej" hudební dopis svému synovi (05.12.2023 11:13)
- Fotogalerie: Glen Hansard v Lucerně obrazech (16.11.2023 10:21)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát AC/DC Adele Sia Queen U2 Taylor Swift Themroc Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu