Pět hitů z historie System Of A Down

12.06.2017 14:15 - Hana Bukáčková | foto: facebook.com/systemofadown

Souhra náhod tomu chtěla, že jen jeden den po festivalu Aerodrome, kde byli před čtyřmi lety za hlavní hvězdy, dorazí do Prahy na koncert v rámci svého světového turné System Of A Down. Kapela kolem Serje Tankiana bohužel nepřijede s novým materiálem, připomeňme si proto alespoň pětici hitů z jejich dosavadní diskografie.
Američtí System Of A Down patřili mezi nejvýznamnější formace, které udávaly tempo na alternativní scéně metalových kapel na přelomu milénia. Sázeli na dominantní a s nikým nezaměnitelný fenomenální hlas Serje Tankiana, který se v poslední době věnuje spíš sólové kariéře. Všichni členové skupiny mají arménské předky a ve svých textech se zabývají, mimo jiné, i arménskou genocidou z let 1915-18 a válkou proti terorismu. Zatímco nové album stále jen slibují, živě si je můžeme užít v pondělí 12. června v O2 areně. Zazní tam i tato pětice skladeb?

Chop Suey!

Singl "Chop Suey!" vyšel v roce 2001, byl první vlašťovkou z druhé desky "Toxicity". Video dodnes láme rekordy, na YouTube má před půl miliardy zhlédnutí. Singl byl v roce 2002 nominován na cenu Grammy za nejlepší metalový výkon, bohužel nominace se v cenu neproměnila. Klip byl první spoluprací kapely s uznávaným režisérem Marcosem Siegem. Natáčel se na parkovišti motelu Oak Tree Inn v Los Angeles, rodném městě formace, kde jsou muzikanti obklopeni tisíci fanoušky, na kterých je vidět davová mánie a odevzdanost. Píseň se kvůli svému obsahu nacházela na seznamu skladeb, které se nesměly hrát po 11. září 2001. Důvod je prostý, téma sebevraždy mnohé po této události iritovalo. Píseň se dočkala i jiných zpracování - byla totiž hojně parodována. V letošním roce se na ní vyřádil Anthony Vincent, kdy ji interpretoval ve dvaceti různých stylech dle různých světových kapel.

B.Y.O.B.

Skladba "B.Y.O.B." byla vydána v roce 2005 jako úvodní singl ze čtvrtého alba "Mezmerize" - konečně přišla skvělá píseň po kritiky ne moc dobře přijaté třetí desce "Steal This Album!". Stejně jako třeba jejich skladba "Boom!" byla napsána na protest proti válce v Iráku. "B.Y.O.B." je zkratka pro Bring Your Own Bombs neboli Přineste si vlastní bomby. Za píseň získali cenu Grammy za nejlepší hard rock. Pod videem je podepsán Jake Nava a ukazuje v něm armádu vojáků, kteří procházejí ulicemi kolem kapely, nosí masky se štítem s televizními obrazovkami promítající hesla, vtrhnou do klubu a snaží se zklidnit pařící dav.

Lonely Day

"Lonely Day" je druhý singl z alba "Hypnotize" vydaný v roce 2005. Jedná se asi o nejklidnější píseň z jejich diskografie. Byla napsána kytaristou Daronem Malakianem, který v ní zpívá hlavní part, Serj ho doprovází při refrénu. Skladba s jednoduchým textem dostala další nominaci na ceny Grammy, a to za nejlepší hardrockový výkon na 49. ročníku této akce. Píseň byla o dva roky později použita ve filmu "Disturbia" o šmírování sériového vraha.

Toxicity

"Toxicity" - to už je klasická divočina SOAD, ve které dominuje agresivní vokál s dynamickým refrénem a výrazným rytmem, jak jsme u nich zvyklí. Jedná se o úvodní skladbu ze stejnojmenného alba. Píseň byla zařazena mezi VH1's 40 Greatest Metal Songs a byla nazvána klasikou v žánru od Stylus Magazine. Video bylo režírováno Marcosem Siegem a Shavo Odadjianem a začíná záběry na hollywoodský chodník slávy, přičemž je doprovázeno klasickými studiovými záběry na kapelu. Ani v této písni se nedočkáme žádného textového klišé o lásce a dalších pozitivních věcech, ale nabádá se opět zamyslet nad sebou samým.

Sugar

V našem ohlédnutí nesmí chybět ani jejich úspěšná prvotina, která byla dobrým odrazovým můstkem pro jejich kariéru. Skladba "Sugar" si premiéru odbyla téměř před dvaceti lety na jejich první desce s prostým názvem "System Of A Down". Zároveň se jedná o vůbec první singl téhle metalové legendy. Než začne samotná skladba, předchází jí v úvodu zprávy a pohled na rozběsněného moderátora nad jejich obsahem. Jinak je bláznivý klip s expresním přednesem před americkou vlajkou tvořen videi ukazující hrůzy holokaustu, armád, jaderného testování a jiných násilí na celém světě.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY