The Beach Boys Prahu přenesli do slunné Kalifornie

11.06.2017 11:20 - Jan Trávníček | foto: Vojtěch Kubec / musicserver.cz

Život je nespravedlivý. Do Prahy se po bezmála padesáti letech vrátili legendární The Beach Boys a zatímco do Kongresového centra by se ještě pár desítek lidí vměstnalo, většina lidí toužící v sobotu večer po hudbě šla do O2 areny na obludárium "Tvoje tvář má známý hlas". Takový už je český vkus.

Live: The Beach Boys

místo: Kongresové centrum, Praha
datum: 10. června 2017
Fotogalerie

The Beach Boys, Kongresové centrum, Praha, 10.6.2017 (fotogalerie)
© Vojtěch Kubec / musicserver.cz
Zanechme ale chmury hned u vstupu, muzika tvořící soundtrack k šedesátým létům je přece optimistická a plná slunce, krásných holek, rychlých aut a hlavně surfování. Koncert se navíc termínově vešel do období, kdy se v kinech střídají "Strážci galaxie", kteří podobnou hudbu velebí a "Pobřežní hlídka", která zase s letitými texty sdílí podobná témata.

Když u nás ale The Beach Boys hráli naposledy, řešili jsme úplně jiné trable. Psal se rok 1969 a pamětníci, kteří tvořili většinu publika v sále, se tehdy vzpamatovávali z příjezdu ruských tanků do Prahy. I na to frontman Mike Love, který spolu s klávesistou Brucem Johnstonem patří mezi jediné dva opravdové matadory aktuálně osmičlenného společenství, během dvouhodinového koncertu zavzpomínal. Love byl ve skupině od jejího začátku v roce 1961, Johnston přišel o čtyři roky později. Fajnšmekři by možná našli rozdíly mezi tím, co hrají najatí muzikanti jinak oproti těm původním, ve velkém sále Kongresového centra ale snad nikdo podobné nuance neřešil.

The Beach Boys, Kongresové centrum, Praha, 10.6.2017 (fotogalerie)
© Vojtěch Kubec / musicserver.cz
Nic neřešit. To je jedno z mott šedesátých let i hudby The Beach Boys jako takové. Signifikantní zvuk sezpívaných mužských vokálů s líbezně nasládlou muzikou téměř nebyl od studiových počinů k rozeznání, až člověka občas napadlo, jestli jsou mikrofony opravdu zapnuté. Přiznaný podvod ale nastal až u "God Only Knows", v níž z plátna svůj part odzpíval Carl Wilson, který v roce 1997 podlehl rakovině. Plátno obklopené čtyřmi palmami bylo vůbec vděčným objektem zájmu - v průběhu celého večera se na něm promítaly zejména surfující dívky. Kromě toho ale sloužilo také jako ilustrace společných narozenin Mikea Lovea a George Harissona z The Beatles, které slavili v Indii ("Pisces Brothers"), mladším návštěvníkům pomohly vysvětlit, co znamená číslo 409 nebo během více než čtyř desítek odehraných písní posloužily jako malá agitka za ochranu životního prostředí.

Celý koncert lze s nadsázkou přirovnat k maturitnímu srazu po padesáti letech. Někteří spolužáci už nežijí, s dalšími jste stále rozhádaní, jiným narostlo břicho, někdo v životě všechno vyhrál a jiný zase prohrál. Nakonec ale skončíte u procházení si starých fotek, vzpomínání na ty nejlepší historky a i když už zdraví neslouží tolik jako dřív, je to hlavně všechno pořád legrace. Na závěr si slíbíte, že se spolu zase brzy uvidíte, sami ale dobře víte, že už se to nejspíš nestane.

The Beach Boys, Kongresové centrum, Praha, 10.6.2017 (fotogalerie)
© Vojtěch Kubec / musicserver.cz
Na úplný konec ale ještě jedna čistě osobní vložka. Bezvýhradně pozitivní muzika doplněná o covery například od The Mamas & The Papas nebo Chucka Berryho přenášela posluchače do slunné Kalifornie tak kvalitně, že když se rozezněly tóny hitů "I Get Around" a později ještě "Wouldn't It Be Nice", "Barbara Ann" a "Fun, Fun, Fun", publikum si stouplo a roztancovalo se. Na tom by možná nebylo nic tak zvláštního, vidět ale pár metrů před sebou manželský pár o dost možná čtyři dekády starší, jak byť neumětelsky, ale zcela z čisté radosti tancuje a jásá jako kdyby mu bylo o půl století méně, to už jednoho dojme. Teď už se jen postarat o to, abychom to stáří plné euforie ze života měli i my.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY