Staří dobří Linkin Park a jejich pět skvělých nu-metalových pecek

09.06.2017 09:17 - Hana Bukáčková | foto: facebook interpreta

V neděli 11. června se jako hlavní hvězdy festivalu Aerodrome v pražských Letňanech představí Linkin Park, kteří dovezou i svou novou desku "One More Light". Není žádným tajemstvím, že ta svým popovým zvukem naštvala spoustu fanoušků, kteří mají mnohem radši jejich nu-metalovou podobu. Tu, na kterou vzpomínáme v tomto článku.
Nové album "One More Light" přineslo v podstatě soudobou rádiovou produkci, otázkou však zůstává, jak budou nové písně znít naživo, zvláště vedle nyní už legendárních hitů, které pomáhaly utvářet žánr. Před festivalem, na němž kromě Linkin Park zahrají i Mallory Knox, Counterfeit, Royal Republic, Enter Shikari, Machine Gun Kelly a Simple Plan, si s námi připomeňte pět jejich zásadních písniček.

In The End

Píše se rok 2000 a kapela o sobě dává vědět svojí prvotinou "Hybrid Theory", která patří mezi klenoty jejich diskografie i nu-metalu obecně. Mix rapu a metalu je to pravé ořechové, Chesterův ječák zvedá snad každého ze židle. Osudový singl "In The End" vychází o rok později. Nejsilnější hit jejich kariéry zaznamenává raketový vzestup ve světových hitparádách. Pecka, která odstartovala jejich hvězdnou éru, pojednává o rozpadlém vztahu a letícím času. Klip je natočen napůl s animací, kdy se děj odehrává kolem staré sochy. Perličkou je, že právě Chester tuto píseň zkraje nesnášel.

Numb

"Numb" pochází z druhé desky "Meteora", která vyšla o tři roky po debutu. Kapela pokračuje na vyšlapané cestě, kterou si připravila předchozí deskou. Tímto jen utvrdila svoje kvality a vyvrátila mýty, že by byla skupinou jednoho hitu či alba. Klip natáčeli u nás - kde jinde než v matičce Praze - a v gotickém First Congregational Church v Los Angeles, kde se dotáčely scény po Chesterově nemoci. Písnička popisuje každodenní trápení těch, co žijí svůj život po svém, tak, jak to nevyhovuje představám jejich rodičů. V klipové podobě hraje v hlavní roli dívka, která vše vyjadřuje malbou, ostatním ze školy přijde divná, protože její svět nechápou. Song nabádá k tomu, ať se nebráníme svým snům a jdeme za nimi. Skladba "Numb" dostala později i speciální zpracování díky spolupráci s rapperem Jay-Z, který ji zkombinoval se svojí "Encore", a vznikla z toho velmi dlouhodobě hraná a oblíbená předělávka.

What I've Done

Hit "What I've Done" bychom mohli zařadit do relativně novější tvorby, i když pochází z desky "Minutes To Midnight", která vyšla přesně před dekádou. Tehdy kapela již světového formátu chtěla upozornit na problémy globálního světa v 21. století. Její obsah zpytuje lidské svědomí, kdy si uvědomujeme, čeho je člověk schopný, že krom vymožeností moderní doby po sobě zanechává zkázu. Dává do poměru kontrasty, které oddělují společnost, ať už se jedná o chudobu a bohatství, přírodu versus ekologické problémy, život a hazardování s ním a podobně. Klip se natáčel uprostřed kalifornské pustiny, mezi to byly vsunuty záběry poukazující na tyto civilizační problémy.

Faint

Pořádně nadupaná věc, to je bezesporu "Faint" opět z brilantně poskládané "Meteory", která se hemží hity. Skladba se odlišuje od ostatních kousků z téže éry svojí energičností, která tryská od prvních taktů. Chesterův řev nás nenechá na pochybu, kdo je tady pán. Video je na první pohled také jiné, poprvé se kapela neukazuje tvářemi, ale je snímána zezadu v září reflektorů před běsnícími fanoušky. I přes svoji divokost obsahuje píseň křehký text o tom, jak by chtěl získat zpět svoji lásku, která se zdá, že je nenávratně v koncích. Úspěch tohoto singlu vedl MTV k vytvoření nečekaného mashupu s "Toxic" od Britney Spears. Na první pohled dvě nesourodé věci vyústily v zajímavý počin.

Somewhere I Belong

Aby toho nebylo málo, i poslední vypíchnutá pecka pochází z "Meteory". Písnička "Somewhere I Belong" byla tak trochu sázkou na jistotu, kdy po doladění skladby přišel na řadu klip, který dokonce vyhrál MTV Video Music Award za nejlepší rockový videoklip roku 2003. Celkově svým pojetím může připomínat "In The End". Přitom se jedná o jednoduchý vizuál, který se opírá o to, jak Chester upadne do spánku a zdá se mu sen, ve kterém zpívá o lidské prázdnotě.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY