České hudební festivaly slaví deset let třídění odpadu. Návštěvníci dostanou recyklované dárky i hudební show

05.06.2017 17:27 - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta

Projekt Čistý festival, díky kterému mohou návštěvníci tuzemských festivalů třídit odpady, slaví deset let. Návštěvníkům letních akcí se podařilo za dekádu vytřídit přes tři sta tun odpadu, současně se zásadně změnila čistota festivalových areálů. Přispěla k tomu zejména motivace recyklovanými odměnami a v posledních dvou letech také speciální koncerty na unikátní buskingové scéně REC.stage - to vše díky podpoře Samosebou.cz.

V největší míře přispívají k čistotě festivalových areálů především barevné koše na třídění odpadů. Letos jich budou mít návštěvníci na dvacítce festivalů zapojených do projektu Čistý festival k dispozici rovných 440. Třídit do nich mohou plasty, papír a také plech. Průměrná vzdálenost k jednomu sběrnému místu na odpad byla v loňském roce 56 metrů, letos se sníží pod padesát metrů. Díky propracovanému systému sběru a svozu odpadů z festivalových areálů se doposud podařilo předat na třídicí linky k recyklaci 303 tun plastů, papíru, plechovek a také skla.

Asi nejvýraznějším poznávacím znakem Čistých festivalů jsou lidé, kteří třídí plastové kelímky. Těch se podařilo od roku 2008 odevzdat k recyklaci přesně 1 744 000. Hlavní motivací k třídění pro část návštěvníků jsou recyklované dárky, které získávají za určitý počet vytříděných odpadů. Projekt Čistý festival se s podporou Samosebou.cz snaží současně předcházet vzniku odpadu. Proto za třídění rozdává znovupoužitelné kelímky s příměsí recyklovaných plastů. Neméně důležitá je také osvěta a informace o tom, co se dále děje s tříděným odpadem. Lidé se tak mohou například dozvědět, že z PET lahví vytříděných na festivalech za dekádu by bylo možné vyrobit 11 000 spacáků využitelných ve festivalových kempech.

V minulém roce premiérově podpořila třídění odpadů na festivalech unikátní buskingová scéna REC.stage. Ta se také letos objeví na akcích zapojených do projektu Čistý festival, jmenovitě na Rock For People, Colours Of Ostrava, Sázavafestu, Benátské a Sweetsen festu. Scéna je otevřena všem návštěvníkům, podmínkou vlastního koncertu je použití jednoduchého recyklovaného hudebního nástroje. Ten si mohou lidé vyrobit v tvůrčí dílně REC.workshop sousedící se scénou REC.stage. Ta nabízí festivalovým návštěvníkům také oficiální programové body. O možnost zahrát koncert na REC.stage usilovalo letos na jaře 1 452 kapel, v hlasování pak rozhodovalo 49 tisíc fanoušků. Ti se mohou těšit na recyklované koncerty hudebních objevů Snap Call, Pokáče, Tomase Bocka, Davida Stypky, Thoma Artwaye s Pekařem, ale také na několik tajných koncertů českých hvězd.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY