shop.musicserver.cz
Switchfoot, Festival Lumen, Trnava, 2.6. - 3.6.2017

Božští Switchfoot v Trnavě smývali rozdíly mezi hvězdami a jejich fanoušky

Vydáno: 07.06.2017 19:58 v sekci Naživo - Jan Trávníček | foto: fln.sk

Celých sedm let museli příznivci americké pop-rockové skupiny Switchfoot počkat, než se jejich oblíbenci vrátí na Festival Lumen, kde v roce 2011 tak neskutečným způsobem zazářili. Za tu dobu se toho samozřejmě spoustu změnilo, vítězná sestava ale zůstala. Stálo to za to?

Live: Festival Lumen

místo: Trojičné náměstí, Trnava
datum: 2. - 3. června 2017

Nuteki, Festival Lumen, Trnava, 3.6.2017
© fln.sk
Festival Lumen je unikátní v mnoha směrech. Jeho hlavní program se odehrává na Trojičném náměstí ve slovenské Trnavě a vstup na něj je zdarma (byť se od naší poslední návštěvy před sedmi lety rozšířil o dobrovolnou, tzv. XL sekci, která za 15 Eur nabízí převážně duchovně zaměřené přednášky a workshopy pro mladé a kromě toho třeba i komornější koncerty například Martina Haricha či Emmy Drobné). Je to jedna z mála hudebních přehlídek, která se zaměřuje především na moderní křesťanskou muziku, které nezáleží na žánru, hlavní je poselství, které od nenápadných náznaků až po zřetelnou propagandu oslavuje Boha. To samozřejmě může být pro posluchače - ateistu - občas problém, co je ale ještě přijatelné a kde už je ta míra, za níž se to láme, je samozřejmě individuální. Pětadvacátý ročník údajně "největšího gospelového festivalu ve střední Evropě" ale vše vyvážil natolik, že pokud jste se chtěli "masírce" vyhnout, nebylo to tak těžké.

Účast potenciálních fanoušků sice byla oslabena ve stejnou dobu konajícím se jediným letošním koncertem Lucie na Slovensku, která vystupovala o pár ulic dále na fotbalovém stadionu, i tak ale bylo náměstí a okolní uličky příjemně zaplněny.

October Light, Festival Lumen, Trnava, 3.6.2017
© fln.sk
Páteční program si pro sebe ukradl Guvna B, což je sympatická obdoba třeba takového Examplea, to důležité se ale odehrávalo až v sobotu od páté odpoledne až do půlnoci. Odstartovali to Nuteki, kteří sice označují za místo svého vzniku Moskvu, ve skutečnosti ale pochází spíše z Běloruska, které také už čtyřikrát reprezentovali v Eurovizi a v letech 2013 a 2017 v ní brali stříbrnou medaili. Wikipedie jejich hudbu sice označuje za alternativní metal, sami ale nejspíš uznáte, že s takovým žánrem by se do podobné soutěže spíše nedostali. Což song inspirovaný radostí z nových tenisek jedině podtrhnul. Nuteki jsou metaloví asi tak třeba jako Europe.

October Light pochází z Chorvatska a hrají ska v podobě, jaké ho známe třeba od Polemic. Nábožné texty v domovštině i angličtině sice jsou až příliš angažované, naživo ale šlo o jednu z nejzábavnějších podívaných. Z korporátně slušňáckých obleků po pár skladbách zbyly jen na strany houpající se kravaty, z kalhot čouhající propocené košile a pod pódiem se to jen hemžilo tanečníky vzorně opakujících předváděné sestavy.

Daniel Levi, Festival Lumen, Trnava, 3.6.2017
© fln.sk
Na domácí Bystrík bandě byste skoro nepoznali, že na festival podobného typu patří, škoda jen těch hudebních i textových klišé, kterých byla jejich tvorba naducaná jako šerif Wiggum donutů.

Také další hvězda line-upu má za sebou účast v Eurovizi, diváky si ale získala vřelou komunikací, procítěným zpěvem a muzikou spousty tvarů a vůní. Od klavírních popových balad ve stylu Toma Odella přes rozjuchané elektronické popěvky ze žhavé současnosti až po rockovejší a zemitější vypalovačky. Tady bylo všechno správně.

Switchfoot, Festival Lumen, Trnava, 3.6.2017
© fln.sk
Estoňan Daniel Levi vystoupil na Lumenu po pouhém roce a i když nejen díky těhotné basačce sklidil zaslužený úspěch, byly to až hlavní hvězdy, koho mladí podporovatelé rockové muziky nechtěli pustit z pódia. Switchfoot jsou totiž v Evropě obrovsky vzácní. Je to totiž jedna z těch kapel, kterým stačí projet Spojené státy a z vyprodaných hal klidně další dva roky vyžijí. A když už na starý kontinent vyrazí, většinou mívají všehovšudy šest zastávek a z toho tři v západní Evropě. Česká republika na jejich premiéru tak i po dvou dekádách od vzniku skupiny stále čeká.

Dlouholetí fanoušci Switchfoot samozřejmě vědí, že setlist se mění s každým koncertem, vystoupení tedy bylo naplněné očekáváním a tužbami po tom, aby zazněla právě ta vaše píseň. Nebo spíše písně. Za jedenadvacet let aktivní kariéry jich totiž milovníci surfování ze San Diega nastřádali tolik, že ani s odehráním všech zásadních singlů by byl asi spokojený jen málokdo. Skupina kolem modrookého Jona Foremana totiž nemá jen hity, ale také spoustu fantastických skladeb, za které by jim Imagine Dragons s OneRepublic ještě rádi dělali předkapely, jen aby je to stále nadprůměrné skladatelské řemeslo excelentní melodici naučili.

Switchfoot, Festival Lumen, Trnava, 3.6.2017
© fln.sk
Od poslední návštěvy formaci přibyla do diskografie výtečná alba "Vice Verses", "Fading West" a loňské "Where The Light Shines Through" a všechna měla svá zastoupení i v Trnavě. Z té novější se vsázelo na "Float", sborově odzpívaný singl "Live It Well" nebo baladu "I Won't Let You Go", z deváté řadovky zazněl v přídavku singl "Love Alone Is Worth The Fight" a hlavně asi největší překvapení večera, fantasticky optimistický nátřesk "Let It Out", který vzhledem k tomu, že se jedná prakticky o řadovou píseň ze starší desky čekal asi málokdo. Jelikož se ale jde o jednu z nejlepších skladeb Switchfoot vůbec, odezva byla fantastická.

Frontman za ty roky od posledního koncertu na Lumenu zkrátil účes i používání kytar, protože ale i bez nich dokázal se svou družinou složit výborné kousky, na kvalitě koncertu to pranic neubíralo. A když naopak svůj masivní nástroj zapojil a s hlavním kytaristou Drewem Shirleym rošťácky rozjížděli rockové pózy, údernost kytarovějších věcí typu "Stars", "Dark Horses" nebo letité hitovky z druhého Raimiho "Spider-Mana" "Meant To Live", na níž se před lety přidal se svým partem i jeden z fanoušků, teprve pořádně nabrala na síle.

Switchfoot, Festival Lumen, Trnava, 3.6.2017
© fln.sk
Pokud bychom ale měli charakterizovat charismatického a stále bravurně zpívajícího Jona Foremana jednou větou, bavili bychom se především o jeho neustále potřebě kontaktu s fanoušky. Hrát na klasickém pódiu jako sterilní rocková kapela totiž není nic pro něj. On potřebuje cítit, že žije. Dávat do toho všechno. Zpívat až na hranici sil a s hrozbou ztráty hlasu. A to všechno nejde dělat, když na vás hystericky křičí dav fanoušků, kterým se právě plní sny.

Proto se na blond obarvený zpěvák vydával v téměř každé skladbě na molo a z něj lezl po zábradlí, chytal se rukou fanoušků, nosil jejich brýle, natáčel se jim na mobil, kopal do nafukovacích balónků, skákal z bicích, mával českou, ale i společnou česko-slovensko-polskou vlajkou a drtivou většinu hodinu a půl dlouhého setu stál nad hlavami našprtaných příznivců a zpíval s nimi staré i nové pecky jak mu jen síly stačily. Jeho nadšení a upřímná radost z hraní byly nakažlivé, skvěle se bavil i zbytek kapely a i když jsou Switchfoot z Ameriky zvyklí na plné haly, radost ze vzájemného setkání a tak vřelých emocí stříkala na všechny strany.

Switchfoot, Festival Lumen, Trnava, 3.6.2017
© fln.sk
Zdá se zbytečné vyzdvihovat momenty jako hraní na foukací harmoniku, akustické vložky, emotivní "This Is Your Life", vystřelení konfet v závěru "Where I Belong" i u konce přídavkové "Dare You To Move" nebo už nečekané zařazení závěrečné "Hello Hurricane". Toto byl stejně jako před sedmi lety jeden z koncertů, na které se nezapomíná. Takový, jakých za život zažijete jen pár. A budete na něj vzpomínat a čerpat z něj síly ne týdny, ale léta. A je jedno, jestli za to budete děkovat kapele, sami sobě nebo někam tam nahoru. Rozhodně za to všechno ale budete obrovsky vděční.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Imagine Dragons už jsou asi jen tři. Novou éru otevírají singlem "Eyes Closed" (05.04.2024 16:00)
- Recenze: "Black Friday" je dalším solidním kouskem v diskografii Toma Odella (24.03.2024 09:00)
- Nové desky 4/2024 - od Jamese Arthura přes The Smile po Dymytry (31.01.2024 21:27)
- Video: Tom Odell před vydáním desky vystoupil s londýnským sborem Mahogany (15.01.2024 11:33)
- Tom Odell se vydá na největší turné. V březnu přijede do Fora Karlín (24.10.2023 13:09)
- Video: Tom Odell v "Black Friday" sdílí obavy z toho, že není dostatečně dobrý. Je ale skvělý! (27.09.2023 13:42)
- Naživo: Imagine Dragons ve druhém dni Szigetu zaplnili plochu na stání, objevem se stal Youngr (12.08.2023 17:41)
- Fotogalerie: Druhý den Szigetu v hlavní roli s Imagine Dragons (12.08.2023 16:22)
- Naživo: OneRepublic na Colours Of Ostrava bavili, ale trochu méně než jindy (21.07.2023 11:32)
- Naživo: Colours Of Ostrava odstartovaly. V úvodu se představili OneRepublic nebo LaBrassBanda (20.07.2023 16:34)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Themroc Adele AC/DC Queen Sia U2 Taylor Swift Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu