Vladimir 518 pokřtil v Roxy svou novou sólovku "Ultra! Ultra!"

04.06.2017 18:59 - Jaroslav Hrách | foto: instagram.com/adamkowashere @ Adam Hölzl

Jedna z předních postav českého rapu Vladimir 518, člen legendární skupiny PSH, vydal svou třetí sólovou desku nazvanou "Ultra! Ultra!". Novinku pokřtil tento pátek v pražském klubu Roxy a pro návštěvníky si přichystal jedinečnou světelnou show s 3D projekcí. Stálo to za to?

Live: Vladimir 518 & Mike T + LA4, Maniak, Orion

místo: Roxy, Praha
datum: 2. června 2017
support: Logic & Nik Tendo + DJ Decky
setlist: Heroin, Nic mi neni svatý, Krev není voda, Nemam zájem, Planeta Praha, Já to říkal, Fakta a fikce, Du dolů (beat by Breakage), Nelituju ničeho, Můj rap, můj svět, Smíchov - Újezd, Někdo ti něco asi vzal, Tak to mám rád, Jenom jestli víš, Vice, Vim já?, Meleme meleme kávu, Všichni jsou už v Německu, Fuck off, Udělejte bordel!

Vladimir 518, Logic, Roxy, Praha, 2.6.2017
© instagram.com/adamkowashere @ Adam Hölzl
Třetí sólovka pražské rapové ikony Vladimira 518 vyšla před týdnem a vzápětí se dočkala křtu v pražském klubu Roxy. Slovy umělce byla novinka "Ultra! Ultra!" vydaná "nekompromisně" a jakékoliv ohlasy recenzentů mu jsou "u píči". (Nebo použil jiné vulgární slovo? Na tom asi nesejde...) Skutečnost, že to Vladimir stihl během večera zmínit asi třikrát, na síle výroku zrovna nepřidává a o něčem to vypovídá. Tohle nicméně není recenze desky, pojďme se podívat, jak probíhal křest a co všechno si pro své fanoušky Vladimir přichystal. Avizováno toho bylo opravdu hodně.

Jedním z překvapivých hostů, kterého na desce můžeme nalézt, je Logic aka Yzomandias, známý z Milion+/Yzo Empire. Jeho tvorba je sice diametrálně odlišná od té Vladimirovy, nicméně Vladimir je známý tím, že se snaží experimentovat s různými umělci, jako třeba s Leškem Semelkou či aktuálně s Albertem Černým z kapely Lake Malawi. Logic je navíc poměrně logická volba, pokud bychom hledali někoho, kdo je na české hiphopové scéně dostatečně alternativní a zároveň progresivní. Nebyla tedy náhoda, že Logic Vladimirovi na jeho křtu předskakoval a představil novinky z aktuálně vydaného alba "Zhora vypadá všechno líp". Spolu s ním se na pódiu objevil ještě Nik Tendo. Nutno však podotknout, že Nik Tendo byl asi nejslabším článkem večera a Logicovi show celkem úspěšně kazil. Jeho přehnané hypování publika, které se k poslechu zrovna moc nemělo, bylo nadmíru otravné a rušivé. Logic se snažil, ale bylo mu to málo platné. U pódia sice měl pár fanoušků, ale typičtí posluchači Vladimira evidentně Milion+ styl rapu nezastávají.

Vladimir 518, Logic, Roxy, Praha, 2.6.2017
© instagram.com/adamkowashere @ Adam Hölzl
Večerní program skrýval dvacetiminutové překvapení, které se mělo odtajnit až v klubu. No, byl jsem zvědavý stejně jako všichni ostatní, ale co vám budu povídat, nakonec přišlo celkem mohutné zklamání. Překvapením se totiž rozuměla projekce, na které se Vladimir nechával tetovat. Trvalo to dvacet minut. DVACET MINUT. Měla to být snaha o konceptuální umění? Nevím, ale zábava to zrovna nebyla.

Když Vláďu konečně dotetovali, vtrhl na pódium a odstartoval křest. Záda mu kryli LA4 s Maniakem a o hudbu se staral DJ Mike Trafik. V první třetině koncertu zazněla většina novinek z "Ultra! Ultra!". Nejenom na desce, ale i naživo to moc dobře nefungovalo. Skladby byly mdlé a kupříkladu úvodní "Heroin", což byl zároveň otvírák vystoupení, působí po stránce textu opravdu komicky ("rap je fet / vařim drugs" - wtf?!) a nezachraňuje to ani Albertovo hýkání. Následující "Nic mi není svatý" měla být evidentně demonstrace tvrdosti, již na albu můžeme slyšet, ale zdálo se, že publikum na to ještě nebylo připravené a raději by něco líbivějšího. Toho se v následující části show také dočkalo.

Vladimir 518, Logic, Roxy, Praha, 2.6.2017
© instagram.com/adamkowashere @ Adam Hölzl
Jedna z nejlepších Vladimirových písní "Du dolů" zazněla naživo v beatu od Breakage. To byl snad poprvé za celý večer moment, kdy mělo vystoupení nějaký přesah a hodila se k němu slibovaná 3D projekce, ke které byly potřeba brýle, co se daly koupit za dvacku u vstupu. 3D projekce měla smysl bohužel jen u mizivého počtu skladeb (pak snad ještě u songu "Všichni jsou už v Německu") a zdálo se, že tam byla jen do počtu. Alespoň blikající trojúhelník upevněný nad pódiem sliboval zajímavou podívanou. Jeho využití v kolotočářském songu "Tak to mám rád" bylo však promarněnou šancí a ve výsledku vdechl koncertu punc laciné diskotékové estrády.

Velkým překvapením večera byla mladá krev Bigg Boss labelu, brněnský rapper Maniak, který dělal Vláďovi support. Když se konečně dostalo na jeho sloku v atmosférické pecce "Nelituju ničeho", tak krásně potvrdil svůj talent. Dokonce i Orion se zdál celkem ve formě a Vladimirovi zdatně sekundoval.

Vladimir 518, Logic, Roxy, Praha, 2.6.2017
© instagram.com/adamkowashere @ Adam Hölzl
Závěr koncertu působil vcelku bizarním dojmem. Za zvuků agresivního beatu "Udělejte bordel!" naběhlo na pódium několik týpků, dva z nich v ruce třímali Bigg Boss vlajky a třetí střílel nad publikum s kouřovou pistolí (což byl mimochodem docela cool a originální nápad).

Nepochybuji o tom, že příprava Vladimirova večerního vystoupení zabrala plno práce. K vidění toho bylo opravdu hodně, ale celé to bohužel působilo dojmem, jako když pejsek s kočičkou pekli dort, tedy naprosto přeplácaně a nekonzistentně. Pseudoumělecké video, 3D projekce, světelná show formou vesmírného blikajícího trojúhelníku, vlajky, kouřová pistole, v rohu se ještě krčila projekce videoklipů... Hlavně aby to vypadalo velkolepě.

Publikum se nepochybně bavilo a show si náležitě užilo, což bývá u PSH standard. Sám Vladimir 518 řekl, že do setlistu zařadil skladby, u kterých ví, že fanoušky baví a že na ně naživo zapaří. Nicméně v rámci křtu desky s PR pozlátkem "tvrdší nahrávka, než se na počátku tvůrčího procesu čekalo" a "nahrávka bez zaběhlých rapových klišé a schémat" bych čekal, že se tomu show přiblíží i po stránce obsahu. Předchozí album "Idiot" sice taky neoplývá kdovíjakým uměním, ale jeho křest ve Veletržním Paláci měl své kouzlo a jedinečnou atmosféru. Tohle byl jen další koncert PSH. Čekal bych od Vladimira víc, chtěl bych se sentimentálně vrátit do doby, kdy vyšla "Gorila vs. Architekt". Nebo to prostě jen nechápu...

Druhý pohled Terezy Vavrouškové

Jelikož je Vladimir 518 všestranný umělec, křest desky "Ultra! Ultra!" nebyl jen o hudbě, ale podstatnou část show podtrhly ultra ultra projekce. Část z nich totiž byla ve 3D, takže podobně jako na koncertu Kraftwerk byl sál zaplněn fanoušky v polarizačních brýlích. 3D byl na pódiu i celý BiggBoss, 3D bylo nadšení fanoušků, 3D byla energie na pódiu i pod ním a po strop zaplněný Roxy přidal rozměr 4D díky zhruba tisícistupňové teplotě, zatímco makeupy a účesy se postupně slévaly spíše do 2D. Obecenstvo dostalo takovou nálož špinavě vroucího rapu, že se na konci show muselo zchladit hasícím přístrojem z pódia. Jestli někdo umí posouvat laťku tuzemského hip hopu, je to právě label BiggBoss, a pokud máte zájem kopat za tenhle tým, určitě navštivte některou z dalších zastávek turné.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY