Návrat zlobivého dítěte. Liam Gallagher představuje první sólový singl "Wall of Glass"

02.06.2017 10:30 - David Král | foto: facebook interpreta

Liam Gallagher je zpět. Kromě toho, že britská média rázem nestíhají cenzurovat nadměrně zvýšený počet slůvek jako "fuck" či "motherfucker", to v první řadě samozřejmě značí novou muziku. V tomto případě první sólovou muziku nejvýraznějšího ostrovního frontmana devadesátých let. Jak se zpěvák legendárních Oasis s úkolem tak teď fakt sám za sebe popasoval, nyní můžeme posoudit podle prvního singlu.

V roce 2009 oznámil Noel Gallagher po další z bratrských rozmíšek, že již nadále nehodlá být členem Oasis, a rozjel sólový projekt Noel Gallagher's High Flying Birds. Zbylí členové, v čele s Liamem, se s odchodem tvůrčího mozku vypořádali po svém, založili kapelu Beady Eye. Po dvou pohodových, ale rozhodně nijak zásadních albech to však chlapci před třemi lety zabalili. Liam to ale bez muziky nevydržel a na podzim nám naservíruje první sólové album "As You Were," na které nyní láká pilotním singlem "Wall of Glass."

Kdo od prvního songu očekával hitovku jako řemen, s refrénem jako hrom, který si budou na stadiónech lidé prozpěvovat, jako by si chtěli vyřvat plíce, ten bude asi zklamán. Jedná se spíše o takovou stylovku, kterou chce dát Liam všem najevo, že je pořád ten cool bastard jako před lety. A to mu bez debat vychází. Ze svého floutkovského projevu nic neztratil. Mladší z aktuálně rozkmotřené bratrské dvojce se ve "Wall of Glass" nepouští do žádných větších experimentů, drží se svého milovaného rock'n'rollu, rozhodně však nepůsobí vyčpěle. A to je nejdůležitější.

Skladba začíná za zvuků harmoniky, pak už dominují kytary a výrazné bicí. Jak bylo zmíněno výše, refrén v podstatě žádný nepřichází. Když se člověk podívá na dosavadní písně, které Liam napsal, neubrání se dojmu, že velké refrény britpopová ikona zkrátka buď psát nechce, nebo neumí. Už jeho autorské příspěvky do tvorby Oasis jako "Songbird" či "I'm Outta Time" měly jiné přednosti než pompéznost popěvků.

Co se videa týče, je tam Liam, je tam stěna ze skla, a to je tak všechno. Ale tak nějak to stačí. Legenda prostě nepotřebuje nic jiného než sebe. Vždyť je to Liam Gallagher!



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY