shop.musicserver.cz
Foo Fighters a jejich deset zásadních videoklipů

Foo Fighters a jejich deset zásadních videoklipů

Vydáno: 27.06.2017 14:42 v sekci Top 10 - Tomáš Rozkovec | foto: facebook interpreta

Ještě než vypukne samotný koncert slovutných Foo Fighters, projděte si s námi deset nejzajímavějších klipů této kapely. Vybírat z jednatřiceti videí ta nejlepší nebo nejzásadnější bylo nicméně těžkým úkolem; nejeden fanoušek jistě uzná, že všechny jsou best of (you).

1. I'll Stick Around

První klip "I'll Stick Around" v režii Geralda Casala přináší dravou až nirvanovskou tvář kapely. Aby ne, eponymním albem spíše připomínají ony pohrobky slavné kapely než novou formaci. Tvář skupiny se teprve utvářela. Přestože klip nepřináší žádné obrazové orgie a musíme se zde spokojit jen s jakýmsi létajícím virem, který nalétává a ohrožuje členy FF, ve své době byl zjevením. Bylo totiž velmi zajímavým a příjemným zjištěním, že Dave Grohl, kterého jsme znali především za bicími, má nejenom úžasný hlasový projev, ale umí to i jako frontman s kytarou.

2. Big Me

"Big Me" z pohledu invence zřejmě není ta nejzásadnější píseň, kterou kdy kapela nahrála. Odhaluje se zde nicméně i její něžnější tvář, takřka beatlesovská, která na následujících albech bude dostávat větší prostor. Video bylo ovšem vybráno z jiného důvodu. Byl zde totiž nastolen vizuální styl, kterého se kapela drží takřka dodnes, viz novinka "Run". Většinou se jedná o vtipný filmový příběh, v němž členové Foo Fighters hrají dvoj- a více roli a tu a tam lze zahlédnout parodické narážky na známé scény z filmů či reklam. V tomto případě se jedná o to, jak zůstat fresh a nestresovat se z nečekané situace, když máte po ruce bonbony Footos. Pro srovnání doporučuji zhlédnout reklamu na oblíbené bonbony z roku 1995.

3. Monkey Wrench

"The Colour And The Shape", tak se jmenuje druhé a rovnou zásadní album Foo's. David Grohl a spol. zde postavili pevné pilíře kapely, která má svou vlastní tvář a vystoupila ze stínu slavné Nirvany. Písně jsou dravé i něžné. Z uvedené desky vyšly rovnou čtyři videoklipy. Dá se říci, že jeden je lepší než druhý a bylo těžké vybrat ten nejstěžejnější.

"Monkey Wrench" je nejen zajímavý tím, že jej v režijním debutu natočil samotný frontman kapely, ale představuje také opravdu skvělý otvírák, při kterém málokdo zůstane sedět. Obrazově se sice lehce vrací k podobnému tématu jako u prvotního klipu, zde je však hrající skupina v hotelovém pokoji šmírována samotnými členy Foo Fighters, kteří se tak ocitají v dvojroli. Úsměvné je, když Dave nastupuje do výtahu, kde hraje melodie zmíněného songu "Big Me", avšak je převedená do verze pro Nintendo hru "Mario". Zajímavostí je i to, že zde už můžeme vidět Taylora Hawkinse, který však uvedenou desku nenahrával.

4. Everlong

Další klip je už jiná káva. Velký hit v režii Michela Gondryho, ve kterém se naplno rozjíždí filmový příběh a dá se o něm říci, že končí stejně jako ten předchozí. Nicméně zde se k tomu musí část skupiny, která se nebojí zhostit podobně jako kdysi Queen ani ženských rolí, probojovat nebo lépe řečeno prosnít. Můžeme tak sledovat úsměvný láskyplný příběh parodující klišé osmdesátkových akčních filmů a hororů. Nelze si nevšimnout scény z ponuré lesní chaty, která zcela jistě odkazuje na film "Evil Dead". Velmi podařená záležitost.

5. Walking After You

Tato píseň byla použita v seriálu "Akta X", resp. v soundtracku k němu. Ukazuje kapelu ve velmi komorním kabátku, jenž popisuje smutek a zároveň radost nad rozchodem. Obrazově se od uvedených klipů liší. Rozchod je zde líčen jako oddělení dvou osob, které tráví čas a myslí na toho druhého v samostatných pokojích. Vizuálně jde režisér Matthew Rolston ještě dál, když samotného Grohla postaví před herečku Arly Jover a oddělí je pouhým sklem. Je zajímavé sledovat až erotické jiskření, které je zpětně promítáno do samoty pokoje, kde každý z aktérů prožívá rozchod po svém.

6. Learning To Fly

Foo Fighters zachraňují letadlo aneb ukrývat drogy do kávového spařovače se nevyplácí. Skvělý zásah "Learning To Fly" z třetího alba "There Is Nothing Left To Loose" nesmí v našem výčtu chybět. Tohle video je prostě povedené, stejně jako samotná píseň. Ne náhodou za něj režisér Jesse Peretz obdržel v roce 2001 Grammy za nejlepší krátké hudební video. Kapela se zde opět vrací k příběhu, v němž každý z členů hraje x-rolí a divák s nimi zažije mnoho úsměvných situací. Opět je zde možné zaslechnout Nintendo verzi skladby "Everlong".

Malý kvíz na závěr: Spočítáte kolik rolí zde hraje David Grohl?

7. The Pretender

Další ze solidních koncertních jistot. V klipu se nachází nasvícený až chirurgicky čistý hangár, ve kterém kapela interpretuje song z alba "Echoes, Silence, Patience And Grace". Její vystoupení se však zvrhne v nefalšovanou bitvu, když proti nim nastoupí kordon policistů se štíty a obušky. Nebyli by to ale FF, kdyby si s tím neporadili po svém. A tak se ke konci skladby, kterou režíroval Sam Brown, strhne bitva, v níž hraje prim červená barva, která postupně zlikviduje všechny policisty. Ke konci Grohl mrští po cobainovsku svou kytarou a padne vysílením na kolena.

8. Best Of You

Píseň, jejíž název byl parafrázován v našem úvodu, tedy "Best Of You", byla natočena v režii Marka Pellingtona, který vytvořil mj. klip ke skladbě "Jeremy" od Pearl Jam. V té době byl silně ovlivněn smrtí své ženy, která zemřela několik měsíců před natáčením, a to se promítlo i do vizualizace skladby. Ta samotná představuje vykřičení se z bolesti života, vyzpovídání se ze zneužívání, ať už jakéhokoli druhu. A tak video krom samotné skupiny, která hraje na střeše opuštěné nemocnice Linda Vista, obsahuje flashbacky, které ukazují bolest, depresi nebo hněv.

9. White Limo

Přitvrzený a zároveň garážový otvírák z pražského koncertu v roce 2012 s názvem "White Limo" z alba "Wasting Light" a nebožtík Lemmy za volantem limuzíny, která postupně posbírá všechny členy kapely v roli kluků z ulice. Ti pak rozjedou nefalšovanou párty plnou hvězdných manýrů a klišé. To vše je možné snad pouze v klipech FF. Nicméně se jedná o video, které pobaví. Záběr, kdy limuzína spadne z útesu, byl již použit ve videu ke skladbě "Long Road To Ruin".

10. These Days

A abychom nasáli tu správnou předkoncertní atmosféru, byla zvolena jedna z těch skladeb, kterou dokáže Dave rozezpívat celou halu - a že dokáže zvednout i sedící diváky, tím si buďte jisti. Inu, je na co těšit. Klip zobrazuje atmosféru, která panuje při vystoupení Foo Fighters. Zároveň zmiňuje i ty nezanedbatelné záležitosti, které turné přináší, jako je odloučení od rodiny, cestování, rozdání se pro fanoušky, příprava a soustředění před samotnou show, včetně únavy a života na hotelových pokojích.

Bonus - Hot Buns

Toto video berte jen jako bonus a vtípek hoden Daveu Grohlovi. Klip byl stvořen jako upoutávka na americké turné, které kapela jela v roce 2011. Pokud po hudební stránce nepoznáváte Foo Fighters, pak vás jistě sluch neklame, neboť píseň, která tu zní, nepochází od nich, ale od Queen. Jedná se o "Body Language" z alba "Hot Space". Zcela jistě podtrhuje tu správnou koupelnovou atmosféru. Teprve ke konci zazní "Bridge Burning" a skupina se pomyslně vydává na turné. Takže dnes večer hurá do O2 areny.


NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
Mirai ft. Majk Spirit - čas rány zahojí 3/10
Video: Mirai a Majk Spirit v novince "čas rány zahojí" nemají daleko k hudebnímu odpadu Pět singlů během čtyř měsíců. Takhle se Mirai chystají na vydání nového alba. Zatímco počet zveřejněných písní a doprovodných videoklipů je působivý, hudebně novinky drhnou. A ta úplně nejčerstvější nazvaná "čas rány... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Pearl Jam se vracejí s deskou "Dark Matter". Bude prý tvrdší, než čekáme (14.02.2024 10:43)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (20-11) (30.01.2024 21:35)
- Album "In Utero" kapely Nirvana oslaví 30 let vydání výpravnou reedicí. Nabídne 53 nevydaných skladeb (11.09.2023 18:13)
- Naživo: Queenie se svojí show rozbili vinařství ve Valticích (20.08.2023 18:21)
- Recenze: Deska "But Here We Are" je pro Foo Fighters terapií, nezapomíná ale ani na skvělou muziku (04.08.2023 17:00)
- Koncert na počest Taylora Hawkinse byl nominován na cenu Emmy (14.07.2023 13:06)
- Naživo: Třetí den Rock im Parku patřil Foo Fighters a jejich novému bubeníkovi, hrálo se i z ruského kola (09.07.2023 08:58)
- Nové desky 22/2023 - od Foo Fighters přes Noel Gallagher’s High Flying Birds po Sophii Ellis-Bextor (07.06.2023 08:00)
- "Bohemian Rhapsody" se mohla jmenovat "Mongolian Rhapsody". Odhalují to Mercuryho poznámky mířící do aukce (04.06.2023 11:11)
- Video: Posledním lákadlem na novou řadovku Foo Fighters je desetiminutový opus "The Teacher" (31.05.2023 11:15)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott Queen AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Taylor Swift Kabát Lucie Vondráčková Madonna U2 Dua Lipa Kryštof Rush Bono Mirai Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu