Na Parova Stelara se tančí pořád dobře, i když místo swingu hraje na "The Burning Spider" jazz a blues

06.06.2017 10:00 - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

Rakouský DJ, který si říká Parov Stelar, se v Evropě stal takřka fenoménem. Nejen u nás je jeho elektro-swing nesmírně populární, což dokládají takřka vždy vyprodané koncerty i zástupy fanoušků. Opakovat se v rámci tohoto sub-žánru je ovšem snadné, proto se hudebník rozhodl zabrousit i do vod blues a jazzu.
7/10

Parov Stelar - The Burning Spider

Skladby: The Burning Spider, Step Two, Soul Fever Blues, Everything Of My Heart, My Man, All Grown Up, Mama Talking, State Of The Union, Beauty Mark, Cuba Libre, Black Coffee, The Ride
Vydáno: 21.04.2017
Celkový čas: 40:40
Vydavatel: Supraphon

Marcus Füreder patří k průkopníkům a objevitelům elektro-swingu a právem mu za to patří velký dík. Se svou skupinou Parov Stelar Band umí naživo roztančit tisíce fanoušků, i proto že jeho rukopis je ve své podstatě jednoduchý, ovšem účinný. Na novince sice na svůj milovaný elektro-swing zcela nezapomněl, ale prim tentokrát hraje blues. Hudebník ve většině případů převzal staré bluesové tradicionály od legend žánru Muddyho Waterse a Lightnin Hopkinse. Další cover si vypůjčil třeba od jazzového trumpetisty Wingyho Manonea. S několika písněmi mu pak vypomohli u nás nepříliš známí zpěváci Anduze a Lilja Bloom.

Album je i díky větší žánrové rozmanitosti pestřejší než jiná jeho alba, na druhou stranu chybí skladby, které opravdu zalezou pod kůži. Přesto hned titulní otvírák svým kouzelným pianovým partem potěší příznivce jazzu i Fürederovy tvorby. K vrcholům pak patří ryze taneční pecka "Mama Talking", která rozžhaví i toho největšího suchara. Z repertoáru Muddyho Waterse nejvíce zaujme "Soul Fever Blues", která má parádní náboj a Stelar skvěle zachytil atmosféru samotné písně. Ani na ten swing se zcela nezapomnělo. Parov Stelar ho vtiskl jinak jazzové skladbě "Black Coffee".

Nahrávka "The Burning Spider" možná není vrcholem tvorby rodáka z rakouského Lince, ale přepracováním žánrově pro něj nezvyklých klasik si do své diskografie zapsal velmi osvěžující položku. Tou naživo potěší i tuzemské fanoušky, kteří si Parov Stelar mohou vychutnat 20. října v Brně.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY