shop.musicserver.cz
Petr Muk - Petr Muk

Petr Muk na svém eponymním debutu povolal kytary do první bojové linie

Vydáno: 01.07.2017 17:11 v sekci Recenze - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Petr Muk zanechal v našem popu nesmazatelnou stopu, ať už jako hlavoun Oceánu a Shalomu, nebo později na sólové dráze. Právě tam debutoval před dvaceti lety eponymním albem, který nyní vyšlo v luxusní reedici s bonusovým diskem plným rarit a demonahrávek.

8/10

Petr Muk - Petr Muk

Vydáno: 19.05.2017
Celkový čas: 53:35 + 46:40

Skladby: CD1: Probouzím sen, Přicházíš s láskou, Loď ke hvězdám, Proměníš se v duhu, Letím tmou, Jsi ztracená, Okno v nebi, V Slunci Tě hledám, Sillmarilion, Nesmíš se splést, Anděl, Loutky, Slzy dvou, Dál do srdcí, Ty víš, kde jsem CD2: Stín katedrál feat. Michaela Klímková, Šeptám, Přicházíš s láskou - demo, Jsi ztracená - demo, Okno v nebi - demo, V Slunci tě hledám - demo, Srdce a kámen (Anděl - demo), Krása (Dál do srdcí - demo), Loď ke hvězdám (singl verze), O lidech feat. Bára Basiková, Láska tíží, Kdyby tady byla taková panenka featuring Michaela Klímková

Vydavatel: Warner Music

Debutové album Petra Muka vzbudilo velká očekávání. Shalom i Oceán byly kapely nesmírně komerčně úspěšné a v podstatě definovaly přelom osmdesátých a devadesátých let v domácím popu. Prodeje druhého alba Shalomu "Brány vzkazů" ale už nebyly takové, jak si kapela (která vznikla jen jako projekt na určitý čas, než další členové Oceánu dají dohromady materiál na novou desku) představovala, a styl, kterým se podle Petra Kučery muzikanti měli ubírat dál, neodpovídal Mukovým představám.

Petr Muk byl pověstný svou velkou pečlivostí a tím, že měl pořád zásobu rozpracovaných songů. Proto v době, kdy dostal od Kučery návrh, aby natočil sólový debut, měl nachystáno už přibližně dvacet písní s jasnou vizí, jak by měly znít. Jeho představou bylo upozadit syntezátory a naopak postavit zvuk na mnoha vrstvách akustických a elektrických kytar. Nejmarkantněji je to slyšet v písních "Proměníš se v duhu", "Letím tmou" či "Jsi ztracená".

Dalším velmi podstatným a trochu neprávem opomíjeným faktorem je osoba Míši Klímkové. Dnešní gynekoložka byla Mukovou dlouholetou partnerkou a také doprovodnou zpěvačkou, kterou si fanoušci mohou vybavit i při poslechu duetu s Petrem Fialou z Mňágy a Žďorp "Měsíc" či ze spolupráce s kapelou Wanastowi Vjecy. Její nádherně kovový a znělý hlas zní v drtivé většině písní a v lidovce "Kdyby tady byla taková panenka", kterou Muk nazpíval jako hold svému oblíbenci Pavlu Žalmanu Lohonkovi, se dokonce jedná o klasický duet. Jméno Mukovy mnohaleté partnerky je důležité zmínit i proto, že byla pro něj múzou při psaní a skládání písní a textů a tehdejší životní oporou, kterou Muk při známém boji s psychickou poruchou tolik potřeboval.

Nemá cenu si nalhávat, že by eponymní debut byl svou prodejností kdovíjaký zázrak - nebyl. Hity po něm však určitě zůstaly a především "Přicházíš s láskou" či "Loď ke hvězdám" rotují v rádiích dodnes. Za poslech stoprocentně stojí i další písně z desky, vzácně kvalitativně vyrovnané. Rockeři většinou považují pop za sprosté slovo, tady se však nebáli spolupráce ani Petr Janda, ani kytarista zdánlivě tak stylově vzdáleného Arakainu Jiří Urban.

Debut Petra Muka v pohledu Dana Hájka

Ve zpětném pohledu na celou kariéru Petra Muka se zdá jeho první sólové album snadno přehlédnutelným, nedoceněným. Petr se na něm vydal jinou cestou, více se držel kytarového zvuku a pro mnohé nemusel být tento úkrok (naznačený již v závěru fungování Shalomu) příliš stravitelný. Postavení se na vlastní nohy a vystavění osobitého tvůrčího procesu bylo však důležitým momentem v jeho kariéře. Umělecký směr byl hned s následující deskou "Jizvy lásky" přestavěn Michalem Šetkou, s nímž se Muk otočil zpět více k syntezátorům a vydal se do jiných hudebních vod. Toto otočení sice přineslo větší úspěch, ale hledání správného směru přineslo spíše zmatky. Ve stejném módu se nesly i následné "Dotyky snu" a "Osud ve dlaních", konzistenci narušovaly také jeho vstupy na muzikálová prkna. Rozevřená spirála se uzavřela až s poslední "V bludišti dnů", na které s Luďkem Fialou vypilovali to, co možná mělo přijít na úplném počátku Petrova sóla.

Tedy jakási sounáležitost mezi akustikou, která k Mukově hlasu neodmyslitelně patřila, a elektronikou, tu od prvopočátku miloval a nadchl se pro ni nejen díky Depeche Mode, Erasure nebo The Human League. "V bludišti dnů" se tak může stát klíčem k zpětnému pochopení dvacet let starého debutu, na němž již tehdy fungovala obdobná aura. "Loď ke hvězdám" nebo "Přicházíš s láskou" byly dobře zvolené singly, to podstatné však bylo potřeba najít mezi dalšími skladbami této nahrávky. "Slzy dvou", "Okno v nebi", "V slunci tě hledám" nebo "Silmarillion" dotvářely výsledný obraz. Za producentské pomoci Ivana Jombíka (ten měl pod palcem i finální mix) a Jiřího Vatky sice ubylo elektronické chemie, ale přibyly kytarové vybrnkávačky a zasněnost The Mission a jim podobných kapel. Důležitým patronem byl i tenkrát Petr Kučera - jeho cit pro klávesy hrál nemalou úlohu během samotného natáčení. Petr Muk tehdy udělal velký krok, který byl na jednu stranu logický, ale velké ovace se ve výsledku nekonaly, což byla škoda. "Petr Muk" svým způsobem potřeboval čas, tak tu šanci nyní s výročím a vydanou reedicí nepropásněte.

Pro majitele původního alba je však mnohem zásadnější bonusový disk s všeříkajícím názvem "Předtím... a potom", který obsahuje nahrávky těsně předcházející nebo následující debut. Najdeme zde vkusný cover Neckářova "Stínu katedrál", písně, která fakticky končila éru Shalomu, nebo krásný duet s Bárou Basikovou "O lidech". Nechybí ani spousta demonahrávek, které ukazují progres jednotlivých skladeb i to, že hlas Klímkové byl důležitý už při stavění základů písní. "Láska tíží" je zase zajímavou adaptací slavné "Scarborough Fair", jež vyšla na jedné z vánočních kompilací.

Lze jen pochválit, jakým způsobem se Warner Music chopil reedic zásadních domácích popových alb. Začal už u "Missariel" Lucie Bílé, aktuální počin Petra Muka je ve sběratelském smyslu ještě o level výše. Parádní digipack s dvacetistránkovým bookletem plným obrovského množství informací, vydaných i nevydaných černobílých fotek, obsáhlým sleevenotem Karla Deniše, člověka, který byl Mukovým velmi blízkým přítelem i zdravým oponentem. Deniš si jako zkušený editor opravdu vyhrál s výběrem bonusů, do bookletu ještě napasoval výběr z dobových recenzí desky, a tím vytvořil komplexní náhled na album, které bylo v kariéře jednoho z nejzásadnějších zpěváků českého popu opravdu významné. Původní datum vydání 24. května 1997 je v souvislosti s datem jeho úmrtí 24. května 2010 zřejmě jen čistou náhodou. Datum vydání reedice 19. května 2017 je však zvoleno zcela záměrně (alba u nás vychází pouze každý pátek) a vhodně. Je totiž na co a na koho vzpomínat.

NÁZORY
  • Debutové album (niky, 03.07.2017 15:03) Reagovat

    Je to pěkná deska, líbí se mi. Podle mě mu kytarový styl také velmi sedl. Škoda, že to album je vůbec celé nedoceněné. Skvělá recenze, díky za ní. Jeho hlas a hudba tu hodně chybí, nikdo jako on mě tady již nenadchl a nikdy nenadchne, protože byl jedinečný.

  • (Drobné,)Doplněni...upřesnění (Anonym, 12.03.2021 21:01) Reagovat

    99%všech tĕch kytarovych vrstev(o kterých píšete) tu stěnu kytar , nahrál a aražoval jistý richard jan müller, kterého p.muk oslovil na základě jeho působení v brněndkých kytarovkách Bratrstvo a Berlín. Je to uvedeno na coveru. Urban hostoval s akustikou v jedne stope jediného songu a Petr Janda nehral v žádném, jen se u něj nahrávalo ve studiu , ale vice v Bratislave u M.Karvaše s Ivanem Jombikem za mixem.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
girl in red - I'm Doing It Again Baby! 9/10
Recenze: girl in red je zpátky! Na desce "I'm Doing It Again Baby!" překypuje sebevědomím girl in red, norská alternativní popařka s červenou čepičkou, se na druhé studiovce "I'm Doing It Again Baby!" znovu hlásí o slovo. A je to jenom dobře. Upřímné, otevřené a autentické umělkyni se totiž se svou nakažlivou a... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Iveta Bartošová - Málo mě znáš 7/10
Hudba v TV: Třídílný dokument "Málo mě znáš" citlivě provází kariérou Ivety Bartošové V návaznosti na úspěch seriálu "Iveta" uvedla streamovací platforma Voyo dokument "Málo mě znáš". Jeho tři díly režíroval Tomáš Klein, který dává na zpěvaččin příběh nahlédnout z mnoha různých úhlů pohledu. Také tento... čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 15:00 v sekci Recenze | Hudba v TV
The Libertines - All Quiet On The Eastern Esplanade 8/10
Recenze: The Libertines se na "All Quiet On The Eastern Esplanade" vracejí do minulosti a demonstrují svou sounáležitost Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern... čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 00:00 v sekci Recenze
Mirai - TOMODACHI 5/10
Recenze: Album "TOMODACHI" zachycuje Mirai v období tvůrčí krize Také na své čtvrté studiovce pokračují Mirai v tradici japonských názvů, na hitový standard předešlých počinů ale novinka "TOMODACHI" nenavazuje. Muzikanti říkají, že si na této desce hrají, spíše se ale zdá, že zkrátka... čtěte zde
Vydáno: 14.04.2024 16:30 v sekci Recenze
Marcell & fiedlerski - Táta mě inspiroval, nastavoval hranice (2/2)
Rozhovory: Marcell & fiedlerski - Táta mě inspiroval, nastavoval hranice (2/2) Když fiedlerskému zemřel otec, vydal se s Marcellem do Alp a tam společně pracovali na desce, která je jiná. Těžká. Bolavá. Obtížně šlo přistoupit i k rozhovoru - jak se chcete s cizím člověkem bavit o něčem tak osobním? Jak se... čtěte zde
Vydáno: 14.04.2024 10:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Erasure v květnu rozšíří sérii reedic o desku "Cowboy" (15.04.2024 13:19)
- Video: Depeche Mode se loučí s érou desky "Memento Mori". V "People Are Good" hledají to dobré v nás (06.04.2024 08:00)
- Frontman Olympicu Petr Janda se dočká svého celovečerního dokumentu "Django" (01.04.2024 11:07)
- Video: Pokáčovi ve filmovém songu "Život je pes" pomáhají Lucie Bílá, Richard Krajčo a spousta dalších (20.03.2024 09:26)
- Naživo: Depeche Mode v Praze skvěle zahráli, svou show ale neoslnili (23.02.2024 14:13)
- Fotogalerie: Depeche Mode odehráli ve čtvrtek v O2 areně koncert, na který se bude ještě dlouho vzpomínat (23.02.2024 08:35)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (10-1) (02.02.2024 19:00)
- Video: Depeche Mode se v "Before We Drown" symbolicky loučí (30.01.2024 08:52)
- Z Mňágy a Žďorp odešel základní pilíř - kytarista Martin Knor (10.01.2024 07:57)
- Fotogalerie: Václav Neckář zazpíval "Půlnoční" v Husově sboru. Podívejte se na fotky a koukněte na video (25.12.2023 16:06)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Lucerna Music Bar, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Čt 18.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Themroc Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Queen Adele AC/DC U2 Sia Rush Beyoncé Bono Taylor Swift Lady Gaga Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu