Justin Bieber a DJ Khaled získali v USA unikátní singlové zlato, Gorillaz zazářili v albech

10.05.2017 21:30 - Petr Doupal | foto: facebook interpreta

DJ Khaled a jeho all-star tým Justin Bieber, Quavo, Chance The Rapper a Lil Wayne získali americké singlové prvenství hned v úvodním týdnu díky naprosté dominanci digitálu. Na bronz se vyšvihlo ještě Bieberovo "Despacito". V albech za Kendrickem Lamarem odstartovali Gorillaz a Mary J. Blige.
DJ Khaled - I'm The One
© facebook interpreta
SINGLY - Víte, jaký mužský interpret odstartoval na prvním místě v Billboard Hot 100 vícekrát než jednou? Justin Bieber. Od tohoto týdne to je Justin, který mezi muži jako jediný v historii debutoval na čísle jedna dvakrát. Po "What Do You Mean?" se mu to nyní povedlo na "I'm the One" DJe Khaleda.

Stejný počet instantně zlatých startů má už jen Britney Spears, a pouze Mariah Carey dosáhla počtu tří. Zajímavostí je, že třikrát už Bieberovi zlato v prvním týdnu těsně ušlo: s "Boyfriend", "Sorry" a "Cold Water" odstartoval na stříbru.

Zpět ale k novému vítězi hitparády. Jde o čtvrtý různý hit na čele ve čtyřech týdnech a tedy velmi vítané osvěžení pořadí - to jsme nezažili od roku 2010. "I'm The One" si Američané přehráli 53,9 milionkrát a stáhli si jej 171 tisíckrát.

Pro Khaleda je to vůbec první zlato, pro Justina čtvrté a Lil Waynea třetí. Chance The Rapper i sólově Quavo z Migos oslavují poprvé. Když mluvíme o rapperech, v tomto žánru to byl naposledy Eminem, který s "Not Afraid" před 7 lety debutoval na zlatě.

Další zajímavostí je, že vůbec poprvé vyhrála píseň, která je kreditována pěti interpretům. V minulosti to byli maximálně čtyři: Pitbull, Ne-Yo, Afrojack a Nayer uspěli s "Give Me Everything", zatímco Christina Aguilera, Lil Kim, Mya a Pink vyhráli s "Lady Marmalade".

A zbývá dodat, že Asahd Khaled, půlroční syn DJe, má ve své diskografii první megahit z pozice výkonného producenta:

Pět odstavců jen o prvním místě tady dlouho nebylo. Takže, na dvojku nám spadl Bruno Mars. V rádiích si však ještě polepšil, o čtyři procenta na 172 milionů, čímž překonal "Shape Of You" Eda Sherana, které celkově spadlo na pětku. Mars tak v rádiích vede již posedmé v kariéře, a mezi muži má stejně už jen Usher.

Na bronz si polepšili Luis Fonsi & Daddy Yankee za asistence Biebera, když výrazně narostli ve všech měřítkách a dýchají na záda Marsovi. Bieber tak má na pódiu hned dva hity, a to se naposledy povedlo... mu, v únoru 2016 s "Love Yourself" a "Sorry".

Kendrick Lamar s "Humble" spadl na čtyřku a "DNA" z Top 10 vypadlo. Future si pohoršil za The Chainsmokers, kteří jsou v Top 10 v kuse 53 týdnů, a jinak byl relativně klid.

Několik dalších novinek ale najdeme níže. 67. místo obsadil Kygo s novinkou "First Time", na které mu vokál propůjčila Ellie Goulding. O tří pozice níže odstartovali Imagine Dragons s "Thunder", zatímco "Believer" se už dostal do druhé desítky.

76. místo patří neposlouchatelnému "Bon Appetit" Katy Perry a Migos a okolo devadesátky debutovali dva hoši z One Direction: Niall Horan s "Slow Hands" a Harry Styles s "Sweet Creature"

    Top 10 - singly:
  1.  N DJ Khaled feat. Justin Bieber, Quavo, Chance The Rapper & Lil Wayne - I'm The One
  2. Bruno Mars - That's What I Like
  3. Luis Fonsi & Daddy Yankee feat. Justin Bieber - Despacito
  4. Kendrick Lamar - HUMBLE.
  5. Ed Sheeran - Shape Of You
  6. The Chainsmokers feat. Coldplay - Something Just Like This
  7. Future - Mask Off
  8. ▬ KYLE feat. Lil Yachty - iSpy
  9. ▬ Lil Uzi Vert - XO TOUR Llif3
  10. Kygo & Selena Gomez - It Ain't Me

=> CELÝ ŽEBŘÍČEK BILLBOARD HOT 100


Kendrick Lamar - Damn.
© facebook interpreta
DESKY - Kendrick Lamar polevuje jen mírně, ve třetím týdnu ztratil jen 28 % a zakončil jej se 173 tisíci jednotek na kontě. Co naplat, že jen 57 tisíc z toho bylo v čistém prodeji.

Prodejům jednoznačně dominovali Gorillaz. Novinka "Humanz", tedy jejich pátá deska, odstartovala se 115 tisíc kusy, a o tři tisíce překonala "Plastic Beach", tehdy také stříbrnou. V řeči jednotek dosáhli 140 tisíc.

Bronzová byla Mary J. Blige. "Strength Of A Woman" si tak vedlo lépe než předchozí tři počiny. Drake a Ed Sheeran spadli za ní.

Na šestce máme zvláštní novinku, kompilaci "EPIC AF (Yellow/Pink)". Na ní se nachází i zlatý hit "I'm The One", a veskrze všechny jednotky pocházejí z jeho úspěchu.

Soundtrack ze "Strážců Vesmírů 2" se sice z devítky nepohnul, po vydání fyzické verze si ale polepšil v prodejích a hlavně: účinky premiéry filmu ucítíme až příště.

Top 10 uzavírá legendární Willie Nelson. Novinka, 61. řadovka "God's Problem Child", je šestou v jeho diskografii, která se dostala takto vysoko. 55 let od debutového alba tak získal čtvrté umístění v elitní desítce během čtyř let.

    Top 10 - alba:
  1. Kendrick Lamar - DAMN. (173 tisíc jednotek, -28 %)
  2.  N Gorillaz - Humanz (140)
  3.  N Mary J. Blige - Strength Of A Woman (78)
  4. Drake - More Life (68, -11 %)
  5. Ed Sheeran - ÷ (50, -10 %)
  6.  N Různí - EPIC AF (Yellow/Pink) (48)
  7. Bruno Mars - 24K Magic (41, -2 %)
  8. ▬ Různí - Guardians Of The Galaxy, Vol. 2: Awesome Mix Vol. 2 (40, +15 %)
  9. The Chainsmokers - Memories... Do Not Open (36, -12 %)
  10.  N Willie Nelson - God's Problem Child (36)

=> CELÝ ŽEBŘÍČEK BILLBOARD 200 + TOP ALBUM SALES


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY