shop.musicserver.cz
Michal Hrůza - Žiji přítomností, ne minulostí

Michal Hrůza - Žiji přítomností, ne minulostí

Vydáno: 18.05.2017 12:00 v sekci Rozhovory - Hana Bukáčková | foto: Jiří Hroník

Michal Hrůza patří mezi oblíbené zpěváky, jehož texty prakticky zlidověly. Právě vydává nové album "Sám se sebou", natáčí klipy, chystá jedinečná vystoupení se symfonickým orchestrem a speciální jednodenní akce Hrůza na zámku. O sobě prohlašuje, že je přirozený lenoch a když nemusí, nepíše.

Michale, jak vzpomínáte na loňské turné Hrůza v divadle?

Nejdřív bylo nenápadné, ale pak se rozjelo. Zjistili jsme, že samotný koncert se může zpestřit tím, že můžeme během něj komunikovat s lidmi. Navíc mě fascinuje divadlo, protože jsem ho kdysi za dob studia na gymnáziu amatérsky hrával. Propojit tyto dva světy bylo skvělé. Lidé se nás mohli na cokoliv ptát, jeden kluk se mě ve Švanďáku zeptal, jestli jsem dobrý člověk. To jsou okamžiky, které se na normálním koncertě nestanou.

Michal Hrůza
© Michal Budinský
Tam se někdo ptal mimo jiné na to, kolikáté narozeniny slaví Karel...

Jak se pořád snažíme naše vystoupení vylepšovat, stalo se již zvykem, že na každém koncertě říkáme, že má Karel narozeniny. Vzniklo to proto, aby se Karel nad klávesami nemračil. Udělala se z toho tradice, na kterou nesmíme zapomenout. Už v tom jedeme asi sedm let a měnit to rozhodně nebudeme. (smích) Už jsme tím pověstní.

A co když má opravdu narozeniny?

To je problém. Nikdo pořádně neví, kdy je skutečně má. (smích)

Nyní vás čeká turné Hrůza na zámku, na co se můžeme těšit?

Hosty jsem vybíral podle toho, kdo měl čas. (smích) Jednalo se o spontánní nápad. Chtěl jsem pozvat letité kamarády z Vypsaně fiXy, ale už bohužel hrají a nestihli by za námi přijet. Ale většinu z mých oblíbenců se podařilo přesvědčit (pozn. redakce: Tata Bojs, Anna K., Mňága a Žďorp, Thom Artway). Chtěl jsem i kamaráda, herce Jirku Dvořáka, o kterém se málo ví, že mi napsal většinu textu k písni "První poslední", ale bohužel se mu to nehodilo.

Hrůza na zámku plakát
© facebook interpreta
Celá akce bude jednodenní s bohatým kulturním programem, čím jste se nechal inspirovat?

Nemám ambice někoho kopírovat, rozhodně to není kopírka Hradů ani Kryštof kempů, spíš to kopíruje loňskou divadelní šňůru. Jedná se o mimořádnou akci na pěkných místech. Děti se budou moci podívat do zámku, bude pro ně divadelní představení, od 14 hodin začnou koncerty, poslední začnou hrát ve 20 hodin. Navíc se jedná o kombinaci oslav dvaceti let na hudební scéně s novou deskou.

Na novém albu "Sám se sebou" je i duet s Olgou Königovou z Ille. Jak spolupráce s ní vznikla?

Seznámil nás A. L. Almela, který se mnou hrával v kapele a nyní účinkuje v Ille. Vůbec jsem ji neznal a neměl ponětí, o koho jde. Pustil mi písničku "Holka ve tvý skříni" a její hlas mě očaroval natolik, že jsem jí nabídl spolupráci. (úsměv)

Michal Hrůza

Michal Hrůza je etablovaný zpěvák, který začínal svoji dvacetiletou kariéru v pardubické kapele Ready Kirken. Z té byl před více než deseti lety vyhozen a založil si svoji Kapelu Hrůzy. Je autorem více než stovky vydaných songů, včetně filmové hudby a písní pro seriály a filmy "Vyprávěj", "Lidice", "Pohádka pro Emu", "Padesátka", "Martin a Venuše", "Špunti na vodě" apod. Mezi jeho nejznámější hity patří "Zejtra mám", "1+1", "Černý brejle", "Napořád", "Bílá velryba" či "Zakázané uvolnění." Před třemi lety se mu stalo málem osudným napadení na ostravské Stodolní ulici, ze kterého se naštěstí dostal, a pilně pracuje na nových věcech. Momentálně vydává desku "Sám se sebou".

Duet se jmenuje "Na rozcestí". Byl jste někdy na rozcestí, že jste nevěděl, jak dál hudebně pokračovat?

Rozcestí je přirozená věc a všichni jsme mu občas vystaveni. Asi ano, pamatuji si, jak jsem do rockové písničky toužil dát kopák na první dobu. Všichni mi říkali, že se to nesmí, že to je moc disco, ale neodradilo mě to a použil jsem ho do písničky "Napořád". A dnes to dělá úplně každý, dokonce skvělá kapela Jelen z něho vychází.

Michal Hrůza
© Jiří Troskov
Měl jste někdy textařskou krizi?

Jasně, protože jsem od přírody lenoch. Když nemusím, tak nepíšu. Jsem typ, že když jsem víc v presu, je to pro mě lepší. Ale nic se nesmí přehánět. Pod velkým tlakem ze mě nic nevylítne. (smích) Nebojím se škrtat, protože mám odpovědnost za písničky, abych lidem necpal nějaké blbosti.

Textoval jste písně třeba pro Anetu Langerovou, píšete v současné době pro někoho?

Málo se ví, že jsem byl osloven Hankou Zagorovou. Na poslední desce požádala o spolupráci mladší autory, texty ji například napsal Márdi, klávesák z Tata Bojs Jirka Hradil i já. Napsal jsem jí text i hudbu k písni "Zasněná". To je zatím poslední písnička, kterou jsem někomu napsal.

Proč nese nová deska "Sám se sebou" zrovna tento název?

Není od věci se někdy zastavit a být takzvaně sám se sebou a mít klid, abychom přišli zároveň na to, co je správně, protože nám to občas v kolotoči života uniká. Nemůžeme dělat všichni všechno, ale musíme zjistit, co je pro nás dobré.

Deska má i zajímavý vizuál, kdo za ním stojí?

Grafik Jirka Troskov, který mi dělal už pár vizuálů v minulosti. Obal vychází z názvu alba. Když se na něj podíváte, vidíte jen židli, říkáte si, kde dotyčný je, a zjistíte, že je sám se sebou. Deska je kombinací polárního kraje, kde jsme strávili jistý čas na přelomu roku. Proto jsou první písnička "Polárka" a poslední "Polárník" zasvěceny tomuto místu, odkud pocházejí promo fotky k albu. Navíc se zde točily dva klipy, "Polárka" v Tromso a "Sám se sebou" na Špicberkách.

Bude turné na podporu nového alba?

Ano, bude na podzim, desku už ale pokřtíme na zámcích.

V létě vás čeká koncert s filharmonií na Colours of Ostrava, jak se na něj těšíte?

Ještě předtím budeme hrát na karlovarském filmovém festivalu, poté na Colours a třetí v Rudolfinu. Těším se, protože písničky dostanou úplně jinou dimenzi, když máte v zádech o padesát hudebníků více.

Michal Hrůza
© Jiří Hroník
Necítíte vůči Ostravě zášť po tom, co se vám tam stalo?

Vůbec ne, žiji přítomností a ne minulostí. Na desce je i píseň "Muzikoterapie" (v rámci stejnojmenného oboru se vážně nemocní lidé svěřují se svými problémy prostřednictvím hudby), kterou jsem po úrazu složil jako první. Paní doktorka mi přinesla španělku a musel jsem před ní složit písničku. Společnými silami vznikla tato věc a paní doktorka je tedy i spoluautorkou textu. Píseň mi vlila nový impuls do života.

Na desce také najdete píseň "Optimista", která je skrytě věnována jednomu člověku, který svým názorem rozsvítil společnost. Jméno bych si nechal pro sebe. Ať si na to lidé zkusí přijít sami. Něco podobného jsem už udělal v písni "J.P.". Nemám totiž rád prvoplánovost. To mi připomíná můj velký hudební vzor s úžasným darem, kterým byl David Bowie. Když poslouchám jeho desky, zjišťuji, že "China Girl" je strašně jednoduchá a přitom velmi hluboká. Mám ho rád proto, že i když ho slyším po dvacáté, stále objevuji něco nového, čeho jsem si před tím nevšiml. V tom je jeho genialita.

Hraní na zámcích vás teprve čeká, na jakém nejzajímavějším místě jste zatím hrál?

Hrál jsem předevčírem na chalupě v hospodě a bylo to hodně v pohodě. Byli tam místňáci, půlka sálu mě neposlouchala, pila a bavila se, druhá půlka mě poslouchala. Byl to strašně zvláštní koncert. Celkově bych to ale shrnul, že spíš než kde hrajete, záleží na tom, pro koho hrajete. (úsměv)

NÁZORY
  • Michal Hrůza (Vítězslav, 16.07.2017 18:12) Reagovat

    www.blesk.cz/clanek/celebrity-ceske-celebrity/452158/utajena-nehoda-zpevaka-michala-hruzy-zachvat-za-volantem-3-zivoty-v-ohrozeni.html

    Tak jak zpěvák M.Hrůza bere zodpovědně moto- žiji přítomností ne minulostí, tak to potom dopadá ,zapomíná,že je po těžkém úrazu a nezodpovědně přistupuje k životu.A svou činností ohrožuje životy okolních lidí.Slovem se to dá definovat,nezodpovědnej gauner za volantem,sebevrah, kašlající na vyjádření lékařů absolutně kašlající na jejich doporučení,Stroboskopy při vystoupeních mohou kdykoliv spustit epileptický záchvat,natož míhající světla protijedoucích aut,jak je možné ,že vůbec dostal znova i po nehodě řidičák ani ne za rok.To ani nedostal pan Gondík z TV,když si o to žádal,Na to by jste se ho měli spíše zeptat v pořadu,který posudkář mu schválil vrácení řidičáku,že potom dostal za volantem záchvat.Tou nehodou ,kdy ohrozil dva cizí životy i svůj, opravdu dělá čest svému jménu jedním slovem byla to "" H R ŮZ A ""

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 11/2024 - od Justina Timberlakea přes The Black Crowes po Kacey Musgraves (20.03.2024 21:00)
- Naživo: Thom Artway pokřtil album "Trhám mraky", kmotrou byla Beata Hlavenková (15.03.2024 17:45)
- Video: Aneta Langerová nás v novém klipu provádí "Zázračnou písně krajinou" (13.03.2024 10:51)
- Rozhovory: Thom Artway - Češtiny jsem se prostě jen bál (12.03.2024 08:00)
- Nabitý program Colours of Ostrava 2024 vyvrcholí hvězdnou sobotou (06.03.2024 12:03)
- Aneta Langerová rekapituluje prvních dvacet let své kariéry dvoudiskovým výběrem "Zázračná písně krajina" (27.02.2024 13:39)
- Nové desky 6/2024 - od Thoma Artwaye přes Zaru Larsson po Ushera (14.02.2024 21:31)
- Recenze: Thom Artway už se češtiny bát nemusí. Barevné album "Trhám mraky" mu otevírá nové dveře (12.02.2024 00:00)
- Thom Artway vydá první česky zpívanou desku "Trhám mraky". Bude plná naděje a optimismu (02.02.2024 16:51)
- Publicistika: Dvacet nejlepších domácích desek roku 2023 podle musicserveru (5-1) (01.02.2024 19:00)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík Justin Bieber The Prodigy Queen AC/DC Adele Rush Kabát Karel Gott U2 Bono Sia Taylor Swift Télépopmusik Paws Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu