Severské houževnaté proudy na "Figure" Vök

10.05.2017 13:30 - Dan Hájek | foto: magnusandersen.co.uk/

Islandská čtveřice Vök natočila emocemi nabité album "Figure", na němž spojuje svůj rozpoznatelný styl s přiznanými inspiracemi. Zasněná atmosféra nabízí vše od nadšení a štěstí po smutek - tyto nálady se tu vzájemně protínají v typicky severské zvukomalbě a je snadné se jimi nechat unášet.
7/10

Vök - Figure

Skladby: Breaking Bones, BTO, Figure, Polar, Floating, Don't Let Me Go, Show Me, Crime, Lightning Storm, Hiding
Vydáno: 28.04.2017
Celkový čas: 33:32
Vydavatel: Nettwerk

Na předchozích épéčkách "Tension" a "Circles" si Vök připravovali svá hudební teritoria na pomezí dream popu a trip hopu, přičemž do nich vpouštěli charakteristický severský přístup. Prvním singlem z "Figure" se stala hybná náladovka "Show Me", ve které se odhaluje klíč k jejich současné tvorbě - elektronika, kytarové vybrnkávačky, které buď dotvářejí jen jakési jiskření v pozadí nebo hrají prim v popředí (zde pokukují po tom, jak s tímto nakládají třeba The xx), jinde pro změnu nechybí Andriho saxofon. Přelud nálad čerpá z oněch radostných rovin po protipóly melancholie (třeba v "Crime"), v "Polar" si pohrávají i s vokodérem a podobně. "Figure" je dle Margrét (jejíž hlasový projev má v náznacích blízko k Fever Ray) jakýmsi kaleidoskopem mezi radostnými podobenstvími posedlostí a kontrastem smrti. Přesto si "Figure" drží ucelenou tvář a dokáže vtáhnout do vlastního světa propletených, zhudebněných obrazců. Oproti zmíněným épéčkám je "Figure" zasněnější i důkazem, kam se zjevně tato sympatická parta hodlá vyvíjet. Jasnými tahouny nahrávky pak jsou skladby "BTO", "Floating", zmíněná "Polar" nebo mrazivá uspávanka "Hiding".

Vök představí "Figure" živě i v Praze, ve čtvrtek 11. května v Paláci Akropolis (v rámci série EuroConnections). Coby support vystoupí olomoucký projekt François Svalis.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY