Eagles žalují provozovatele Hotelu California v Mexiku

08.05.2017 18:22 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Eagles byli donuceni podat trestní oznámení na provozovatele hotelu s příznačným názvem Hotel California. Ano, takto se nazývá největší hit formace i celá deska, která bořila rockové ledy v roce 1976. Problémem není ani tak název hotelu v mexickém městě Todos Santos, jak uvádí server bbc.com. Ten začal se stejným názvem fungovat už v roce 1950, dávno předtím, než kapela i slavný hit vznikli. Pak sice často měnil své názvy a k původnímu se vrátil až po dlouhé době v roce 2001, jenomže podle žaloby, kterou skupina podala v Los Angeles, se v zařízení s jedenácti pokoji pouští hudba formace a prodává se i další zboží připomínající píseň i album.

Požadavek kapely je jasný - přestat používat současný název, skončit s produkcí jejich hudby a zboží a také zatím blíže nespecifikované odškodné. Majitelé hotelu - Kanaďané John a Debbie Stewartovi, kteří fungování hotelu zaštiťují od vzpomínaného roku 2001 a jeho fungování postavili na propojení názvu a kariéry slavné kapely - tak mohou mít v budoucnosti značné problémy, protože hlavní lákadlo pro návštěvníky bude to tam.

Perličkou je, že obal desky legendárního alba ukazuje hotel v Beverly Hills, který takto muzikanti zveřejnili, aniž by dostali od majitelů nemovitosti povolení. Těm to však nevadilo z prostého důvodu - markantně se u nich zvýšil zájem o ubytování. Eagles začali fungovat v roce 1971. Během kariéry zažili i čtrnáctiletou pauzu. Poslední album "Long Road Out Of Eden" bude zřejmě i definitivně posledním, neboť loni v lednu zemřel jeden ze skladatelů a lídrů kapely Glenn Frey.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY