Nové desky 18/2017

09.05.2017 08:34 - Tomáš Parkan a Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Tento týden se můžete těšit na návrat Diany Krall k jazzovým standardům či očekávané novinky zástupců domácí scény Chinaski a Debbi. Blondie se spojili se zajímavými hosty a Nick Cave se rozhodl rekapitulovat. S druhou deskou se hlásí Lea Michele, cenami ověnčený Chris Stapleton a po osmadvaceti letech uslyšíme i o Walk On Fire.
Pokud se v pondělí 8. května vydáte do obchodů s hudebními nosiči, najdete tam následující novinky:

Diana Krall - Turn Up The Quiet (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: jazz

Diana Krall - Turn Up The Quiets
Velmi krátký čas, něco málo před dva roky, stačilo Dianě Krall na přípravu třinácté studiové desky "Turn Up The Quiet". Několikanásobná držitelka Grammy se na něm po dlouhých jedenácti letech vrací ke Great American Songbook, z jehož pokladnice vybrala písně jako "Isn't It Romantic", "Moonglow", "Night And Day", "Blue Skies", či "Sway". Celkem jich na albu najdete jedenáct, a aby to byl návrat v tom pravém smyslu, spojila se jazzová klavíristka opět s producentem Tommy LiPumou. Ten se, bohužel, vydání alba nedožil; 30. března ve svých osmdesáti letech zemřel. Diana Krall prvních několik skladeb sdílí již na svém VEVU a pokud se vám zalíbí, můžete sehnat album také na vinylu. Případně se některé části můžete užít i naživo 20. září v Brně, kde se Diana Krall zastaví v rámci festivalu JazzFest.


Blondie - Pollinator (Warner Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: alternativní metal

Blondie - Pollinator
Už s jedenáctou studiovou deskou přichází na scénu americká formace Blondie. Novinka nese titul "Pollinator" a obsahuje jedenáct kousků. S jejich produkcí kapele pomohl John Congleton a v jedné z novinkových skladeb "Doom Or Destiny" si navíc zahostovala Joan Jett. Oproti předchozímu počinu se má deska více podobat starším albům, než předchozí "Ghost Of Download", na které si muzikanti zalaškovali i s elektronikou. Na desce se podíleli ale třeba i David Sitek z TV On The Radio, Johnny Marr, Sia, Charli XCX, Dev Hynes nebo Nick Valensi z The Strokes. Nahrávku lze získat na CD, standardním LP, v limitované sérii na barevném LP a navíc také v boxu obsahujícím šest sedmipalcových vinylů.


Debbi - Break (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: r'n'b / pop

Debbi - Break
Debbi si s přípravou své třetí studiovky dávala poměrně načas. Příprava nástupce "Love, Logic & Will" ji trvala čtyři roky a polovinu této doby strávila v nahrávacícm studiu, kam se zavřela nejen se svoji kapelou ale především s producentem Dušanem Neuwerthem. Ten je známý především díky spolupráci s Tata Bojs, nebo třeba s No Distance Paradise. společně vybrali ze skoro čtyřiceti vzniklých písní finální desítku, která se objevila na novince "Break". Tým autorů, které oslovil právě Neuwerth, tvořili například Marcell ze zmíněných No Distance Paradise, písničkář Jakub Ondra a tradičně Jana Kirschner. Není divu, že výsledkem je poměrně rozmanitý žánrový mix, v němž uslyšíte vedle akustického popu, elektroniku, r'n'b, doteky retra a ozvěny londýnských klubů. První ochutnávky servíruje Debbi na svém VEVU.


Chinaski - Není nám do pláče (Brainzone)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: pop / rock

Chinaski - Není nám do pláče
Nejočekávanější tuzemské album vydávají tento týden oblíbení Chinaski. Lehce na něm vzpomínají na své dřívější hity a navazují na předchozí desku "Rockfield", ale v nostalgii se už víc neutápí. Nahrávalo se v zahraničních studiích a produkci opět obstaral Greg Haver, se kterým spolupracovali i na předchozím díle. Recenzenti se shodují, že vzniklo kohezní album se svižně našlápnutým drajvem, jako tomu bylo i u předchozí řadovky. Ukázky najdete v recenzi našeho kolegy Milana Menčíka. Dal jí vysokých 7/10 a jak ji ohodnotíte vy?


Nick Cave & The Bad Seeds - Lovely Creatures - The Best Of 1984-2014 (Warner Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: rock

Nick Cave & The Bad Seeds - Lovely Creatures: The Best Of 1984-2014
"Určitě byste našli i takové posluchače, kteří nás neznají a neví, co od nás mohou čekat," uvádí Nick Cave novinkovou kolekci "Lovely Creatures: The Best Of 1984 - 2014". "Je na ní spousta písní. Ty, které jsme vybraly s The Bad Seeds, jsou pro nás nějakým způsobem důležité: Některé hrajeme často naživo, jiné jsou naše srdcovky. Další mají příliš velké historické pozadí na to, abychom je mohli vynechat. A ty ostatní, které se tam nedostaly, ty si musíte objevit sami," dodal ještě hudebník. Součástí našlapaného setu jsou i dříve nezveřejněné fotografie. Pokud sáhnete po luxusní edici, pak se můžete těšit na DVD s doposud nevydaným materiálem.


Walk On Fire - Mind Over Matter (Bertus)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: hard rock

Walk On Fire - Mind Over Matter
Pokud fandíte rocku a AOR, pak si nenechte ujít novinku Walk On Fire. Jejich druhá studiovka "Mind Over Matter" a nástupce debutu z roku 1989 obsahuje včetně bonusu v první edici třináct skladeb, na kterých se podílel mimo jiné i producent Dave Cairns. Základem pro vybrané písně bylo čtyřiadvacet kousků, které vznikly v průběhu let a málem by zůstaly na dnu šuplíku. Ukázky k poslechu téměř všech písní najdete na stránkách Heavyharmonies.com.


Chris Stapleton - From A Room Vol. One (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: country / jižanský rock

Chris Stapleton - From A Room Vol. One
Poté, co si americký countryový zpěvák Chris Stapleton za svůj debut "Traveller" odnesl dvě ceny Grammy, pět ACM Awards a stejný počet CMA Awards, není divu, že jeho druhá deska vzbuzuje velká očekávaní a už nejen v Severní Americe. Dostala název "From A Room Vol. One" a kytarista a zpěvák z Nashvillu pro ni nachystal celkem devět písniček. Najdete mezi nimi i jednu coververzi - "Last Thing I Needed, First Thing This Morning", kterou původně nazpíval Willie Nelson. Hlavním spolupracovníkem mu byl opět Dave Cobb, který v minulosti spolupracoval s Rival Sons, Georgem Jonesem, nebo Chrisem Cornellem. Nad tím, zda Chris Stapleton bude příští rok opět bojovat u hudební ceny, můžete spekulovat na jeho VEVU, kde je celé album k poslechu.


Allison Pierce - Year Of The Rabbit (Sony Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: folk country

Allison Pierce - Year Of The Rabbit
Americkou písničkářku Allison Pierce asi bude znát jen minimum čtenářů. Někteří by ale mohli znát duo The Pierces, kde působí se svoji sestrou Catherine a které natočilo úvodní song pro seriál "Prolhané krásky". Nyní obě sestry vyrazily na sólovou dráhu, a zatímco Catherine alias CAT se pustila do electro-popu, Allison se rozhodla pro country folk. V tomto duchu natočila dvanáct písniček, s jejichž produkcí jí vypomohl Ethan Johns, známý ze spolupráce s Paulem McCartneym, Laurou Marling, nebo Ryanem Adamsem. Prvním singlem se stala píseň "Evidence".


Lea Michele - Places (Sony Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: vokální pop

Lea Michele - Places
Americká zpěvačka a jedna z hvězd seriálu "Glee" Lea Michele po třech letech navazuje na debut "Louder" svoji druhou deskou "Places". Navazuje ovšem není myšleno hudebně. S nahrávkou, kterou začala tvořit již před dvěma roky, se totiž vrací ke svým kořenům, a sice k muzikálu, kde začínala. Jde ale pouze o hudební styl, všech jedenáct písniček je zbrusu nových a od velmi známých autorů. Na album jí přispěli například Linda Perry, Ellie Goulding, Chantal Kreviazuk, Chloe Angelides či John Shanks. Poslední jmenovaný se pochopitelně podílel i na produkci a k němu se přidali Toby Gad, Jesse Shatkin, Xandy Barry, či Jon Levine. Zda se vám nový styl Ley Michele zalíbí, můžete zjišťovat na jejím VEVU.


Jiří Bělohlávek/Česká filharmonie - Dvořák: Stabat Mater (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: vážná hudba

Jiří Bělohlávek/Česká filharmonie - Dvořák: Stabat Mater
Jiří Bělohlávek, respektive Česká filharmonie pod jeho vedením pokračují v nahrávkách díla Antonína Dvořáka. Po "Slovanských tancích" a "Kompletních symfoniích a koncertech" se dostalo na oratorium "Stabat Mater", která byla prvním projevem skladatelovi zbožnosti a patří k vrcholům světové oratorní hudby. Česká filharmonie se k této skladbě pod Bělohlávkovým vedením vrací již po čtvrté a tentokrát se o vokální party postarali vedle Pražského filharmonického sboru sólisté Eri Nakamura, Elisabeth Kulman, Michael Spyres a Jongmin Park. Ukázky z nahrávky jsou ke slyšení na stránkách vydavatelství Decca Classics.


Logic - Everybody (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: hip hop

Logic - Everybody
Je to prakticky přesně rok, co se měl v pražském klubu Roxy odehrát koncert amerického rapera Logica. Důvodem tehdejšího zrušení byl potřebný zdravotní odpočinek, nicméně ten netrval zase tak dlouho. V říjnu minulého roku totiž začal připravovat své třetí album "Everybody", které aktuálně vychází. Jeho třináct skladeb primárně připravoval jako obvykle s 6ix, ke kterému se přidali například DJ Khalil, Juzicy Beatz, či No I.D. Někteří z jmenovaných ve studiu přidali i svůj vokál a k nim pak přibyli ještě Lucy Rose, Alesia Cara, Juicy J, Chuck D., nebo Killer Mike. Z alba Logic vydal již tři singly, z nichž dva představil prostřednictvím svého VEVA.


Tip týdne

Colin Stetson - All This I Do For Glory (Bertus)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: experimetnální jazz / avantgardní jazz

Colin Stetson - All This I Do For Glory
Amerického saxofonistu Colina Stetsona budou znát po jméně spíše fajnšmekři, ovšem zvuk jeho saxofonu jste už pravděpodobně slyšeli. Podílel se totiž na nahrávkách Bon Iver, Toma Waitse, Davida Gilmoura a především Arcade Fire. Uzdu své hudební vášni a především představivosti ovšem popouští především na sólových nahrávkách, kde experimentuje s jazzem a avantgardou. Nejinak je tomu i u letošní novinky "All This I Do For Glory", s níž navazuje na loňskou "Sorrow". Lepší představu o jeho díle získáte prostřednictvím Stetsonova profilu na YouTube.com.


Fešáci - 50 Let (Supraphon)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: country / trampská hudba

Fešáci - 50 let
Půlstoletí své existence se česká skupina Fešáci rozhodla oslavit ve velkém stylu. K celoročnímu výročnímu koncertování je připraveno také 3CD jednoduše nazvané "50 let" shrnující slavnou minulost a nabízející i budoucnost formace. Dva disky zabírají největší hity natočené v letech 1969 až 2012. Nechybí tu žádný z důležitých zpěváků proslulosti Jindřicha Šťáhlavského, Michala Tučného, Tomáše Linky, Pavla Brümera nebo Roberta Mouchy. V novější části jakou pak ke slyšení Jindřich Malík, Erika Horká, Hana Mladá, Miloš Slezák nebo Hana Horecká, z nichž se někteří podíleli i na třetím CD. Na něm najdete převážně nové studiové nahrávky songů z posledních pěti let, které kapela hrála na svých koncertech, a to včetně předělávky "Pohody" skupiny Kabát. Seznam a ukázky všech skladeb můžete zkoumat na stránkách vydavatelství Supraphon.


Peter Rowan - My Aloha! (Warner Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: alternativní country

Peter Rowan - My Aloha!
Přes padesát let působí na hudební scéně americký bluegrassový muzikant a skladatel Peter Rowan, jehož budou znát i příznivci Druhé Trávy, která s ním před osmnácti lety natočila album "New Freedom Bell". Jak napovídá název jeho posledního studiového alba "My Aloha!", tentokrát se rozhodl country a bluegrass spojit s havajskými rytmy. Výsledkem je jedenáct skladeb, jejichž ukázky uslyšíte na stránkách e-shopu Amazon.


Ho99O9 - United States Of Horror (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: hip hop

Ho99O9 - United States Of Horror
Americká punková formace Ho99O9 přichází na scénu s debutem "United States Of Horror". Desce předcházel pilotní singl - titulní skladba, ke které vznikl i videoklip. Můžete se na něj podívat na stránkách diymag.com. Další ukázku v podobě skladby YouTube.com "Bone Collector" najdete na YouTube.com. Deska získala v recenzích nadšené ohlasy a jak si vede u vás nám napište pod článek do komentářů.


Dále vychází:

Ave Sol - Arias For All (Sony Music)
Bob Wayne - Bad Hombre (Sony Music)
Cloven Hoof - Who Mourns for the Morning Star? (Mystic Production)
Condor - Unstoppable Power (Mystic Production)
Devil - To the Gallows (Mystic Production)
Disbelief - The Symbol Of Death (Mystic Production)
Divokej Bill - Tsunami (Supraphon)
John Browning - John Browning - The Complete RCA Album Collection (Sony Music)
Julio Iglesias - México & Amigos (Sony Music)
Kitty Wells - For Always (60 Greatest Hits & Country Classics) (Bertus)
Les Passions De L'Ame - Schabernack - Music By Schmelzer, Biber & Walther (Sony Music)
Lili Kraus - Lili Kraus Plays Mozart Piano Concertos (Sony Music)
Marshall Law - Marshall Law (Mystic Production)
Mythra - Still Burning (Mystic Production)
Original Broadway Cast Of Groundhog Day, Tim Minchin - Groundhog Day The Musical (Original Broadway Cast Recording) (Sony Music)
Protest The Hero - Pacific Myth (Universal)
Různí - Glitterbox (Live Is The Message) (Bertus)
Richard Stoltzman - Richard Stoltzman - The Complete RCA Album Collection (Sony Music)
Různí - Hip-Hop History (The Collection) (Warner Music)
Různí - Taneční liga 189 (Universal)
Sarah Shook & The Disarmers - Sidelong (Bertus)
Sero - One And Only (Sony Music)
Sero - One And Only (Deluxe) (Sony Music)
Sinheresy - Domino (Mystic Production)
Skyclad - Forward Into The Past (Mystic Production)
Spoil Engine - Stormsleeper (Mystic Production)
Tim Armacost - Time Being (Bertus)
Tommy Moustache - Ego (Bertus)
Toseland - Fingers Burned (EP) (Bertus)
Vandroya - Beyond The Human Mind (Bertus)
Verona - The Singles (Warner Music)

Vychází na vinylu:
Barry Manilow - This Is My Town: Songs Of New York (Universal)
Blondie - Pollinator (Warner Music)
Bob Wayne - Bad Hombre (Sony Music)
Bobby Solo - Greatest Hits (Bertus)
Boney M - Love For Sale (1977) (Sony Music)
Boney M - Nightflight To Venus (1978) (Sony Music)
Boney M - Take The Heat Off Me (Sony Music)
Colin Stetson - All This I Do For Glory (Bertus)
Diana Krall - Turn Up The Quiet (Universal)
Disbelief - The Symbol Of Death (Mystic Production)
Flying Saucer Attack - Mirror (Bertus)
John Mayer - Battle Studies (Sony Music)
John Mayer - Heavier Things (Sony Music)
John Mayer - Room For Squares (Sony Music)
Jon Bellion - The Human Condition (Universal)
Leftfield - Leftism 22 (Sony Music)
Midnight Oil - The Complete Vinyl Box Set (Sony Music)
New York Dolls - Too Much Too Soon (Universal)
Priessnitz - Beztíže (Supraphon)
Rick Ross - Rather You Than Me (Sony Music)
Různí - Cover Stories: Brandi Carlile Celebrates 10 Years Of The Story (An Album To Benefit War Child) (Sony Music)
Sarah Shook & The Disarmers - Sidelong (Bertus)
Sero - One And Only (Sony Music)
Skyclad - Forward Into The Past (Mystic Production)
Spoil Engine - Stormsleeper (Mystic Production)
The Sword - Greetings From... (Universal)
Xysma - Yeah (Bertus)

Reedice:
Craig David - Born To Do It (Sony Music)
Craig David - Rewind - The Collection (Sony Music)
Craig David - Slicker Than Your Average (Sony Music)
Craig David - The Story Goes .... (Sony Music)
Craig David - Trust Me (Sony Music)
Flying Saucer Attack - Mirror (Bertus)
Charley Pride - You're My Jamaica / Roll On Mississippi / Charley Sings Eveybody's Choice / Charley Pride Live (Bertus)
Leftfield - Leftism 22 (Sony Music)
Lighthouse - Lighthouse / Suite Feeling / Peacing It All Together (Bertus)
Midnight Oil - The Full Tank (Sony Music)
Midnight Oil - The Overflow Tank (Sony Music)
New York Dolls - New York Dolls (Universal)
Pearls Before Swine - City Of Gold/... Beautiful Lies You Could Live In (Bertus)
Peter, Paul And Mary - Peter, Paul And Mary (Bertus)
Různí - Cover Stories: Brandi Carlile Celebrates 10 Years Of The Story (An Album To Benefit War Child) (Sony Music)
Sly Stone - High On You (Bertus)
Xysma - Yeah (Bertus)
Youngbloods - Rock Festival / Ride The Wind / Good & Dusty (Bertus)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY