Vtipálci Cabbage jsou na "Young, Dumb And Full Of..." smrtelně vážně dobří

09.09.2017 11:40 - Simona Knotková | foto: facebook interpreta

Nesnáší kapitalismus, Donaldu Trumpovi přejí smrt a ke královské rodině mají minimální úctu. Z legrace začali před dvěma lety působit jako kapela a z legrace se pojmenovali Cabbage. Protože jsou ale z rodiště hudebních legend, věhlasného Manchesteru, čekají se od nich vážnější výkony. Dosahují jich na debutu?
8/10

Cabbage - Young, Dumb And Full Of...

Skladby: Uber Capitalist Death Trade, Fickle, Tell Me Lies About Manchester, Free Steven Avery (Wrong America), Necroflat In The Palace, Indispensable Pencil, Grim Up North Korea, Dissonance, Terrorist Synthesizer, The Road To Wigan Pier, These Boots Are Made For Walkin', Because You're Worth It
Vydáno: 06.01.2017
Celkový čas: 55:00
Vydavatel: Skeleton Key Records

Podle úvodu to vypadá, jako by Cabbage byli chodícím klišé na punk. V jejich repertoáru najdete všechna témata, která by v roce 2017 mohla být označená za kontroverzní. Dokonce i svými koncerty pětka výstředníků atakuje post nejdivočejší bandy ve Velké Británii, samozřejmě až po Fat White Family. Zatímco služebně starší kolegové na loňském "Songs For Our Mothers" dovádí své okrajové předměty zájmu do extrémů a přímou linii k posluchačově porozumění ztrácí metaforami a surrealistickými vyobrazeními, poselství Cabbage jsou na debutu (respektive kolekci prvních třech EP) "Young, Dumb And Full Of..." jasná. "Smrt Donaldu Trumpovi!" bez ostychu vybízí v humorné "Free Steven Avery (Wrong America)". Smích sice dochází, když se posluchač odpoutá od rozvolněné melodie a začne vnímat sdělení textu odkazujícímu k současnému stavu USA. Ale přesně taková je hudba Cabbage. Jsou to legrácky s hořkým podtónem. Muzikanti chtějí vyvolat u posluchače reakci, chtějí, aby nebyl netečný k aktuálním problémům. A už pankáči z roku 1977 věděli, že apatická společnost se nejlépe probouzí šokem. Pod texty, jejichž náplně o Severní Koreji, nacistech nebo ISIS nemusí každému sedět, se navíc skrývá infekční punková nákaza připomínající nejlepší léta rovněž levicově nakloněných Dead Kennedys či Gang Of Four. A co na tom, že si třeba zrovna zvesela prozpěvujete o nekrofilii v královském paláci? Průšvih spíš je, že v jiných zemích se na podobně vysokých místech dává zelená nacionalismu a rasismu. A i když má tři tečky v názvu asi doplňovat explicitnější slovíčko, zcela právem si tam tahle parta zaslouží výraz talent.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY