Goldfrapp na "Silver Eye" kouzlí s magií vodních živlů

29.04.2017 09:00 - Tomáš Navrátil | foto: facebook interpreta

Chameleoni. Takové pojmenování se nejčastěji pojí se skupinou Goldfrapp. Každá jejich deska přinesla jiné pocity, ale vše se vznášelo v éterických kosmických dálkách snového makrouniverza. Nyní se duo vrací z průzkumů jednotlivých světů, aby nám na "Silver Eye" prozradilo, jaké druhy magie jim vládnou.
7/10

Goldfrapp - Silver Eye

Skladby: Anymore, Systemagic, Tigerman, Become The One, Faux Suede Drifter, Zodiac Black, Beast That Never Was, Everything Is Never Enough, Moon In Your Mouth, Ocean
Vydáno: 31.03.2017
Celkový čas: 45:00
Vydavatel: Mystic Production
Stalo se skoro tradicí, že se jednotlivé nálady nových desek Goldfrapp vždy střídaly. Jedno album bylo elektronicko-taneční, to následující zvalo do říše snů. U novinky "Silver Eye" se dle pilotního singlu "Anymore" zdálo, že se budeme opět vznášet ve vlnách neonových odrazů disco koulí, ale snad poprvé skupina přichází s jakýmsi kompromisem. Bude se tančit, ale bude se i snít.

Představte si raketu. Raketu, která dokáže urazit miliony světelných let za pár minut. V té raketě sedí bytost s lidským jménem Alison Goldfrapp. Alison je průzkumnicí, čarodějkou a její sametový hlas je dědictvím mořských bohů. Alison přistává na planetě Silver Eye, jejíž značnou část tvoří nelítostný safírově modrý oceán. Uprostřed tohoto vodního živlu žije drobná komunita nám neznámé rasy, která se snaží v těžkých podmínkách udržovat svoji existenci. Alison jako hrdinná bojovnice zachrání nebohé obyvatele ve správný čas, dřív než chapadla bílých vln pozřou poslední známky života na této zapomenuté planetě.

Takových příběhů by šlo při poslechu alba vymýšlet nepřeberné množství. Alison vám totiž dává prostor přemýšlet. Texty písní tentokrát nezahltí. Jsou tu jen krásná slovní spojení, která jako by vypadla ze sbírek smutných básníků. Hudba plyne jako říčka, která se postupně mění v řeku, aby pak přivítala rozlehlé mořské hladiny. Celé putování je pak završeno naprosto grandiózní symfonií "Ocean". Před očima živě můžete vidět, jak nelítostně vlny drtí a ničí malé městečko na ubohé planetce. Pokud má někdy deska smysl jen při celém poslechu, je to právě "Silver Eye". Žádný hit tu není, žádná skladba nevyčnívá, ale přitom může přinést zážitek, když přistoupíte na předem určená pravidla.

Goldfrapp se ukázali s náročnou deskou. Kulminující tóny potřebují prostor a čas. Je potřeba se ponořit do světa své a Alisoniny fantazie a hledat na nahrávce příběhy, ať už o nebohých obyvatelích vzdáleného světa nebo o magii vodních živlů. Je to cesta a jako každá cesta není pro každého. Jen ti vytrvalí mohou být odměněni.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY