Nové desky 17/2017

02.05.2017 00:10 - Tomáš Parkan a Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Velmi těžko šlo tentokrát vybrat tip týdne. Vedle Gorillaz se totiž kvalitou prezentovali Mark Lanegan, čeští debutanti SharkaSs a David Stypka, bluesman Robert Cray, rockoví Kasabian, old-time folkaři Old Crow Medicine Show, francouzští Les Discrets nebo člen Hot Chip Joe Goddard. Nakonec si ho vysloužil americký jazzman Trombone Shorty.
Pokud se v pondělí 1. května vydáte do obchodů s hudebními nosiči, najdete tam následující novinky:

The Cranberries - Something Else (Warner Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: pop rock

The Cranberries - Something Else
Už je to pět let, co o sobě dali naposled vědět irští The Cranberries prostřednictvím šestého alba "Roses" a následným turné, které zasáhlo i naší republiku. Jejich nová deska "Something Else" ovšem není plnohodnotným návratem. Jde totiž o unplugged a orchestrální verze starších hitů kapely, které Dolores O'Riordan a spol. nahráli společně s Irish Chamber Orchestra na Universitě v Limericku. Celkem jich na desku umístili deset a k nim ale přidali ještě tři úplné novinky. Prvními reprezentanty ze "Something Else" formace zvolila jeden z prvních hitů "Linger" a novinku "Why". Obě už mají svá videa na jejich VEVU.


SharkaSs - Protiklady (Supraphon)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: hip hop / rap

SharkaSs - Protiklady
SharkaSs si mnozí pamatují ze soutěže Česko Slovensko má talent, kde to v roce 2012 dotáhla až do semifinále. Pak se trošku ztratila z očí, ale když před rokem vydala svou vůbec první oficiální nahrávku "E. P. 2016" s hitem "Plusy a mínusy", bylo jasné, že o ní uslyšíme více. Na podzim to potvrdil singl "Proč to tak cítím jenom já", zkraje roku následovala společná píseň s kapelou Lola a nyní zpěvačka a rapperka vydává své debutové album "Protiklady". Vzniklo v úzké spolupráci s producentkou Blankou Maderovou, která je také spoluautorkou většiny skladeb na albu. SharkaSs na něm pracovala intenzivně přes dva roky a výsledkem je celkem šestnáct skladeb, kde se objeví většina předchozích singlů, ale především novinky, včetně spolupráce se Sachi, Blanche, nebo anglickou zpěvačkou Lazy Hammock. Podrobné představení alba, včetně ukázek nabízejí stránky vydavatelství Supraphon.


Gorillaz - Humanz (Warner Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: elektronika / alternativní pop

Gorillaz - Humanz
Po šestiletém čekání je tu vymodlená novinka animovaných Gorillaz, která vedle profláklé čtveřice přináší celou řadu hostů. Na "Humanz" tak uslyšíte třeba i Jehnny Beth ze Savages, Benjamina Clementina, Grace Jones nebo Vince Staplese. Album provází navíc šestiminutový film "Saturnz Barz (Spirit House)", kde mohli fanoušci slyšet hned čtyři skladby včetně "We Got The Power" ozdobenou vokály Noela Gallaghera. Deska čítá ve standardní verzi celkem čtrnáct skladeb a na deluxe jich přibude dalších pět. Ukázky najdete v recenzi našeho kolegy Jakuba Malara.


Tip týdne

Trombone Shorty - Parking Lot Symphony (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: jazz / funk / soul

Trombone Shorty - Parking Lot Symphony
1. února slavný label Blue Note oznámil, že do své již takto velmi nabité stáje, získal dalšího ceněného muzikanta - amerického jazzového pozounistu Troye Andrewse, kterého budete ale znát spíš pod jménem Trombone Shorty. Jak je zřejmé, první deska pro Blue Note a čtvrtá celkově, na sebe nenechala dlouho čekat a pod názvem "Parking Lot Symphony" je zde. Shorty ji složil a nahrál během čtrnácti dnů již ve svém domácím studiu, kde si původně nahrál většinu nástrojů včetně tuby, trumpetu, klávesy, Fender Rhodes, Wurlitzer, B3 varhany, kytaru, basu a bicí. Vše nechal uzrát a nakonec se do studia vrátil tentokrát s kapelou a celé ho znovu nahrál. Výsledkem je dvanáct skladeb, kde se míchá jazz s funkem, soulem, r'n'b, bluesem a nechybí ani hip hopové a popové swaggy. Najdete mezi nimi i dvě coververze - "Here Come The Girls" Allena Toussainta a "It Ain’t No Use" The Meters. První ukázky nahrál muzikant na své VEVO.


Kasabian - For Crying Out Loud (Sony Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: alternativní rock

Kasabian - For Crying Out Loud
"Chtěl jsem udělat kytarovou nahrávku, která bude relevantní a důležitá," prozradil Serge Pizzorno. Asi nejpopulárnější britská kytarovka je tedy zpět se všemi ingrediencemi, kvůli kterým je mají fanoušci rádi: Umí sázet nekompromisní hitovky a taky zvládají natočit vtipná videa, jako je tomu v případě singlovky "You’re In Love With A Psycho." Že Kasabian vložili do nové desky opravdu všechno, nezastiňuje ani fakt, že si frontman Tom Meighan procházel během příprav velice těžkým obdobím. "Naše album je pozitivní a Tom z toho byl šťastný. Má srdce na dlani. Dokáže si stoupnout před sto tisíc lidí a propojit se s nimi. Ukázat jim, že prožívá stejnou bolest i stejnou euforii jako oni. Je tak skutečný," složil svému spoluhráči poklonu právě výše citovaný Pizzorno. Naživo si je můžete poslechnout 23. června, kdy Kasabian zavítají do Prahy jako headlineři festivalu Metronome.


David Stypka - Neboj. (SinglTon)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: pop rock

David Stypka - Neboj.
Sedmatřicetiletý zpěvák a muzikant David Stypka se po loňském vydání EP "Jericho" poměrně slušně etabloval na české hudební scéně. Absolvoval turné se skupinou Jelen a zmíněného EP si všimli také členové Akademie populární hudby, kteří jej nominovali na Objev roku. Nyní ale už dozrál čas na jeho druhé album, které rodák z Frýdku Místku pojmenoval "Neboj.". Dlouho očekávaná novinka vznikla pod producentským vedením Martina Ledviny a jedenáct písní více či méně zpracovává dnes tolik aktuální téma strachu. V různých jeho podobách. Do studia si přizval i několik hostů, včetně Ewy Farné. Titulní singl jsme vám představili před časem. Zbytek si můžete v ukázkách poslechnout na Radiotéce.


All That Remains - Madness (Warner Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: alternativní metal

All That Remains - Madness
Americká heavy metalová formace All That Remains funguje na hudební scéně od roku 1998 a nyní přichází s osmou studiovou deskou "Madness". Vůbec poprvé nechali svou desku produkovat Howardem Bensonem, který pomohl také Seether nebo Theory Of A Deadman a několikrát získal nominaci na Grammy. Poprvé se mohl předvést také nový člen formace - baskytarista Aaron Patrick. Kapela zkusila na desce nový přístup a kladla zásadní důraz na vokály a melodie, riffy následovaly až později. K titulní skladbě alba vzniklo i video, které najdete na YouTube.com.


The Black Angels - Death Song (Mystic Production)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: psychedelický rock

The Black Angels - Death Song
Fanoušci psychedelického rocku by si neměli nechat ujít novinku The Black Angels. Představují své "doposud nejtvrdší album" "Death Song". Novým materiálem reagují na zvolení Donalda Trumpa a už od úvodního kousku "Currency" je posluchačům jasné, o jakou notu jde. Ano, první nahrávka The Black Angels po čtyřech letech je temnou a cynickou reakcí na současnou americkou politickou scénu. Přesvědčte se sami a zmiňovaný kousek si poslechněte na YouTube.com.


Dimmu Borgir - Forces Of The Northern Night (Mystic Production)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: rock

Dimmu Borgir - Forces Of The Northern Night
Norští symfoničtí blackmetalisté Dimmu Borgir vydávají své dlouho očekávané DVD "Forces Of The Northern Night". Set přináší záznam vystoupení kapely ze dvou koncertů - z legendární show v Oslu, kde muzikanti vystoupili s norksým radio orchestrem a početným sborem a také z koncertu odehraného na festivalu Wacken Open Air v roce 2012, kde je na séně doprovodila další stovka hudebníků. Kromě toho přinese set "Forces Of The Northern Night" také bonusový dokument. Oficiální trailer najdete na odkaz ven.


Robert Cray & Hi Rhythm - Robert Cray & Hi Rhythm (Bertus)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: blues / soul

Robert Cray & Hi Rhythm - Robert Cray & Hi Rhythm
Každá nová deska amerického kytaristy a zpěváka Roberta Craye vzbudí minimálně na bluesové scéně menší zemětřesení, ostatně jak se sluší na pětinásobného držitele Grammy. Letos tomu nebude jinak, už proto, že se pro její nahrávání spojil se členy legendární Hi Rhythm Section, která v sedmdesátých letech doprovázela Ala Greena nebo Booker T. & the M.G.'s. Nikoho v této souvislosti nepřekvapí, že v jedenácti písničkách si tak podávají ruce blues a blues rock s jižanským a memphiským soulem. Informace a krátké ukázky vypouští Robert Cary už pár týdnů prostřednictvím svého YouTube.com profilu.


Joe Goddard - Electric Lines (Bertus)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: electronica / EDM

Joe Goddard - Electric Lines
Klávesista a zpěvák anglických Hot Chip Joe Goddard, se už nějaký čas vedle tvorby domácí kapely prezentuje také jako sólový umělec, případně v duu The 2 Bears. Jeho debutové album "Harvest Festival" je ovšem již osm let staré, a tak jeho příznivci už museli být na pokračování řádně natěšení. Jejich čekání skončilo nyní s příchodem CD "Electric Lines", pro nějž složil a nahrál celkem deset skladeb. Nahrávku lze označit za koncepční, přičemž jejím tématem je oslava Goddardovy nejoblíbenější elektronické hudby za posledních několik let a umělců, kteří ho inspirovali. Uslyšíte tak odkazy na Caribou, Brainstorm, nebo třeba i na jeho domovské formace. Více se o "Electric Lines" dozvíte muzikantově webu.


Old Crow Medicine Show - 50 Years Of Blonde On Blonde (Sony Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: old-time folk / alternativní country

Old Crow Medicine Show - 50 Years Of Blonde On Blonde (
Americké uskupení Old Crow Medicine Show si za svou bezmála dvacetiletou kariéru vybudovalo velmi pevné postavení na americké scéně, které si upevnili zejména před dvěma roky, kdy za album "Remedy" získali Grammy za Nejlepší folkové album. Jejich kombinace folku starých časů, americany, alternativních pojetí country a bluegrassu oslovila nejen kritiky, ale i řadu muzikantů včetně britských Mumford & Sons. Nyní živým albem "50 Years Of Blonde On Blonde" naopak oslavují toho, který ovlivnil je. Jak napovídá název, řeč je o Bobu Dylanovi a jeho slavném albu "Blonde On Blonde", které formace živě nahrála a přetvořila v Nashvillském Country Music Hall of Fame and Museum v květnu minulého roku u příležitosti padesátiletého výročí vydání. Jakou podobu dostaly hity jako "I Want You", nebo "Rainy Day Women #12 & 35", zjistíte na VEVU kapely.


Feist - Pleasure (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: folk / indie folk

Feist - Pleasure
Kanadskou písničkářku Feist si zřejmě většina bude pamatovat díky songu "1234", ale tento úspěch už je téměř deset let starý. Od té doby se prezentovala ještě nahrávkou "Metals", ovšem posledních pět let o ní nebylo příliš slyšet. Nyní se ale vrací zpět na scénu s pátým albem, pro které složila celkem jedenáct písniček. Jejich téma popisuje jako objevování emocionálních limitů... osamělost, soukromé rituály, tajemství, stud, nátlak, něha, odmítnutí, starost i nedostatek. V jedné z nich jí navíc vypomohl ještě Jarvis Cocker, někdejší frontman Pulp. První tři ukázky už můžete zkoumat na YouTube.com kanálu zpěvačky.


Les Discrets - Prédateurs (Mystic Production)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: indie rock / trip hop

Les Discrets - Prédateurs
Na poměrně dlouhou dobu se odmlčeli francouzští post rockeři Les Discrets. Svoji poslední desku "Ariettes oubliées" vydali před pěti lety a rok na to se prakticky rozpadli. Bubeník Winterhalter a členové koncertní sestavy - basista Neige a kytarista Zero - oznámili, že se budou věnovat pouze své hlavní kapele Alcest. Trojku s názvem "Prédateurs" tak už točila pouze dvojice Fursy Teyssier - Audrey Hadorn. Nikoho asi nepřekvapí, že vzhledem k odchodu tří členů zbylé duo změnilo styl a desítku písniček pojalo spíše v indie rockovém stylu s prvky elektroniky a trip hopu. Jak to zní a zda vás nový zvuk Les Discrets zaujme, zjistíte na jejich bandcamp profilu.


He Is Legend - Few (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: rock

He Is Legend - Few
Už někdy koncem roku 2015 se formace He Is Legend pustila do sbírky prostředků pro svou novou desku. Crowdfundingová kampaň šla tak dobře, že už na jaře loňského roku měli fanoušci přiležost poslechnout si nové písně i naživo. Nyní, po roce, tu máme celou novou desku s titulem "Few". Nutno podotknout, že očekávanou novinku vydávají pod hlavičko vydavatelství Spinefarm, od kterého před tím ale odešli.


John Mellencamp - Sad Clowns & Hillbillies (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: roots rock / americana / heartland rock

John Mellencamp - Sad Clowns & Hillbillies
Americký rockový písničkář John Mellencamp oslavil před rokem čtyřicet let na hudební scéně a dělo se tak i nahráváním nového alba "Sad Clowns & Hillbillies", které nyní posílá do světa jakožto svůj třiadvacátý studiový počin. Spojil se na něm s dcerou June Carter Cash Carlene Carter, s níž už spolupracoval na hudbě k filmu "Ithaca". Většinu z třinácti písniček si složil a také si je sám po čase i produkoval. V jedné z nich přivítal jako hosta countryovou zpěvačku Martinu McBride. Právě duet s ní s názvem "Grandview" uslyšíte na Mellencampově Youtube.com profilu. Zbylé skladby alespoň v ukázkách okusíte na stránkách Amazonu.


Dále vychází:

Alicia De Larrocha - Alicia De Larrocha Plays Granados (Sony Music)
Ancient Ascendant - Raise The Torch (Universal)
Armin Van Buuren - A State Of Trance 2017 (Sony Music)
Art Nation - Liberation (Sony Music)
Barry Adamson - Love Sick Dick (Bertus)
Bee Gees - Timeless: The All-Time (Universal)
Blackwood Spirit - Blackwood Spirit (Mystic Production)
BNQT - Volume 1 (Mystic Production)
Brian Asawa - Brian Asawa - The Complete Rca Recordings (Sony Music)
Claus Peter Flor - Claus Peter Flor Conducts Mendelssohn (Sony Music)
Elmore James - Blues After Hours (Bertus)
Enrico Caruso - Enrico Caruso - The Complete Victor Recordings (Sony Music)
Esa-Pekka Salonen - Esa-Pekka Salonen Conducts Stravinsky (Sony Music)
Eugene Ormandy - Eugene Ormandy Conducts Mozart Wind Concertos (Sony Music)
Firespawn - The Reprobate (Sony Music)
Günter Wand - GüNter Wand Conducts Schubert (Sony Music)
Howlin' Wolf - 1951-1962 (Bertus)
Charles Rosen - Charles Rosen Plays Modern Piano Music (Sony Music)
I Fagiolini - The Other Vespers (Universal)
Jimmy Urine - Secret Cinematic Sounds Of Jimmy Urine (Warner Music)
John Martyn - Head And Heart... (Universal)
Kammerorchester Basel - Sinfonia Concertante (Sony Music)
Kasabian - For Crying Out Loud (Deluxe Edition) (Sony Music)
Kenny Warren Quartet - Thank You For Coming To Life (Bertus)
Kylesa - Live At Maida Vale Studios (EP) (Mystic Production)
Life Of Agony - A Place Where There's No More Pain (Mystic Production)
Little Cub - Still Life (Bertus)
Lonely Robot - The Big Dream (Sony Music)
Lord Echo - Harmonies (Bertus)
Louis Jordan - Volume One (1939-1947) (Bertus)
Mark Lanegan - Gargoyle (Mystic Production)
Mew - Visuals (Mystic Production)
Midnight Oil - Live On Air / Classic F.M. Broadcast (bootleg) (Mystic Production)
Mister And Mississippi - Mirage (Bertus)
Murray Perahia - Murray Perahia Plays Schumann (Sony Music)
Night Demon - Darkness Remains (Mystic Production)
Pinegrove - Everything So Far (Warner Music)
Pinchas Zukerman - Pinchas Zukerman Plays Vivaldi (Sony Music)
Resurgency - No Worlds... Nor Gods Beyond (Mystic Production)
Různí - The Ultimate Disco Funk Collection Vol.23 (Bertus)
Simon Rattle - Rhythm & Colours (Warner Music)
Skating Polly - New Trick (EP) (Warner Music)
Thurston Moore - Rock N Roll Consciousness /Dlx (Universal)
Thurston Moore - Rock N Roll Consciousness (Universal)
Treat - The Road More Or Less Traveled (Live In Milan) (Mystic Production)
Treat - The Road More Or Less Traveled (Live In Milan) (BluRay) (Mystic Production)
Tugan Sokhiev - Prokofiev: Lieutenant Kijé Suite & Symphonies Nos. 1 & 7 (Sony Music)
Unruly Child - Reigning Frogs (The Box Set Collection) (Mystic Production)
White Reaper - The World's Best American Band (Bertus)

Vychází na vinylu:
Barry Adamson - Love Sick Dick (Bertus)
Black Angels - Death Song (Mystic Production)
BNQT - Volume 1 (Mystic Production)
Daniel Barenboim - Wagner-Transcr.For Piano (Universal)
Dean Martin - Dino (Universal)
Depeche Mode - Where's The Revolution (Remixes) (Sony Music)
Dimmu Borgir - Forces Of The Northern Night (Mystic Production)
Feist - Pleasure (Universal)
Firespawn - The Reprobate (Sony Music)
Frank Cunimondo - Sagittarius (Bertus)
Jam - All Mod Cons (Universal)
Jam - Setting Sons (Universal)
Jam - Sound Affects (Universal)
Joe Goddard - Electric Lines (Bertus)
Kasabian - For Crying Out Loud (Sony Music)
Krystian Zimerman - Ballades/Barcarolle/Fantas (Universal)
Kylesa - Live At Maida Vale Studios (EP) (Mystic Production)
Les Discrets - Predateurs (Mystic Production)
Little Cub - Still Life (Bertus)
Lonely Robot - The Big Dream (Sony Music)
Lord Echo - Harmonies (Bertus)
Mark Lanegan - Gargoyle (Mystic Production)
Mayday Parade - A Lesson In Romantics (Universal)
Mew - Visuals (Mystic Production)
Mister And Mississippi - Mirage (Bertus)
Narciso Yepes - Concierto De Aranjuez (Universal)
Nat King Cole - Unforgettable (Universal)
Natalie Cole - Unpredictable (Universal)
Old Crow Medicine Show - 50 Years Of Blonde On Blonde (Live) (Sony Music)
R.E.M. - Green (Universal)
Různí - Frida (soundtrack) (Universal)
The Chemical Brothers - We Are The Night/Ltd. (Universal)
Thurston Moore - Rock N Roll Consciousness (Universal)
White Reaper - The World's Best American Band (Bertus)
Willie Nelson - God'S Problem Child (Sony Music)

Reedice:
Al Kooper - Rare & Well Done (Bertus)
Edgar Winter - White Trash (Bertus)
Frank Cunimondo - Sagittarius (Bertus)
Frank Zappa - A Token Of His Extreme-Liv (Universal)
Frank Zappa - Buffalo (Universal)
Frank Zappa - Congress Shall (Universal)
Frank Zappa - Feeding The Monkies At Ma (Universal)
Frank Zappa - Greasy Love Songs (Universal)
Frank Zappa - Hammersmith Odeon (Universal)
Frank Zappa - Imaginary Diseases-Live (Universal)
Frank Zappa - Mofo (Universal)
Frank Zappa - One Shot Deal-Live (Universal)
Frank Zappa - Philly '76 (Universal)
Frank Zappa - The Dub Room Special! (Universal)
Frank Zappa - Wazoo (Universal)
Janis Joplin - Pearl (Sony Music)
Janne Shaffer - Katharsis / Earmeal / Presens (Bertus)
Johnny Cash - At San Quentin (Sony Music)
Jon & Vangelis - Private Collection (Universal)
Jon & Vangelis - Short Stories (Universal)
Jon & Vangelis - The Friends Of Mister (Universal)
L.A. Guns - Vicious Circle (Bertus)
Miles Davis - Sketches Of Spain (Sony Music)
Patti Smith - Horses (Sony Music)
Sly & The Family Stone - Heard Ya Missed Me, Well I'm Back (Bertus)
Vangelis - Antarctica (Universal)
Vangelis - Earth (Universal)
Vangelis - China (Universal)
Vangelis - Invisible Connections (Universal)
Vangelis - L'Apocalypse Des Animaux (Universal)
Vangelis - Mask (Universal)
Vangelis - Opera Sauvage (Universal)
Vangelis - See You Later (Universal)
Vangelis - Soil Festivities (Universal)
Willie Nelson - God's Problem Child (Sony Music)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY