shop.musicserver.cz
Kasabian - For Crying Out Loud

"For Crying Out Loud" Kasabian aneb anglická zábavovka po šesté

Vydáno: 23.05.2017 18:30 v sekci Recenze - Jakub Malar | foto: facebook interpreta

Kasabian jsou přesně ten typ kapely, u které už předem tušíte, co dostanete. Na nějakou invenci se u nich nehraje, na prvním místě je natáčet stadiónové popěvky pro nejbližší fanoušky (a že jich není málo). Šesté řadové album "For Crying Out Loud" většinu z nich určitě potěší.

6/10

Kasabian - For Crying Out Loud

Vydáno: 05.05.2017
Celkový čas: 50:55

Skladby: Ill Ray (The King), You're in Love with a Psycho, Twentyfourseven, Good Fight, Wasted, Comeback Kid, The Party Never Ends, Are You Looking for Action?, All Through the Night, Sixteen Blocks, Bless This Acid House, Put Your Life on It

Vydavatel: Sony Music

Kasabian za dvacet let existence vyrostli v těleso existující ve svém vlastním vesmíru, do kterého ne každý pronikne. V tomhle trochu ujetém světě se potkávají Spinal Tap, šedesátky, sedmdesátky a britský humor. V momentě, kdy je začnete brát vážně, nastává problém. S prvními třemi deskami si ještě pomalu vytvářeli určitý respekt, ale už "Velociraptor!" naznačoval, že tady jde opravdu spíše o zábavu, úsměvné retro, které je vytvářeno především tak, aby fungovalo naživo. O tom, že funguje, se koneckonců mohlo přesvědčit i české publikum.

Pátá nahrávka "48:13" ukázala, že ne vždy se zadaří, a z dnešního pohledu zní dost pitomě. Byla na ní sice vidět snaha o trochu větší experimentování s elektronikou, ale výsledný produkt se moc nepovedl. Když jejího nástupce "For Crying Out Loud" charakterizovali jako záchranu současné kytarové hudby, vzbudili Kasabian opět (nejen mou) pozornost.

Jenže pokud by někdo čekal, že by leicesterská čtyřka nějak závratně překopala svůj zvuk, byl by výsostně zklamán. Sergio Pizzorno, který je i nadále výhradní skladatel, aranžér a producent, si za ty roky vytvořil svůj rukopis, jenž má jasný charakter. Takže opět nás čeká mix klasického rocku s elektronikou a hlavně velké refrény přímo vybízející k tomu, aby se vyřvávaly na stadionech. Škoda, že právě ony stadiónové vyřvávačky jsou tím hlavním, po čem pánové prahnou, a nejdou více do hloubky. Ale jak už bylo naznačeno, Kasabian jsou vlastně anglická zábavová kapela a je potřeba tak na ně i nahlížet. I když je potřeba zdůraznit, že kapela s jedním z nejlepších rockových hlasů v Anglii v osobě Toma Meighana.

Největším problémem u kapely byly často texty a ani na "For Crying Out Loud" se situace výrazně nezlepšila. Dost často jde o snůšky nesmyslů, které sice neznějí nijak špatně, ale postrádají jakýkoliv význam ("Sasquatch in a bin bag It's no suprise/Nosebleed in a pound shop spitting flies"). Ony uhozené, často prázdné fráze pak občas trochu degradují písně samotné. Jenže celou nahrávku kvůli tomu odepsat tentokrát nelze, neboť obsahuje několik opravdu skvělých kompozic.

Středobodem celého alba je osmiminutová acidhousová jízda "Are You Looking for Action?", v níž jeden chytlavý refrén střídá druhý a hudebně sedí někde mezi deskami "Screamadelica" Primal Scream a "Who Killed Sgt. Pepper?" The Brian Jonestown Massacre. S "You're in Love with a Psycho" trochu opisují "Stripper Car" od Mansun, což je v tomto případě přednost, a Mohagonův zpěv je zde navíc velice působivý. A nejen v ní. Jeho projev je celkově dospělejší a je škoda, že jej pouze propůjčuje Pizzornovým nápadům. On sám je celkem komplikovaná osoba, která často upadá do depresí a bylo by zajímavé jej poslouchat ve skladbách, v nichž by byl větší prostor pro emoce (jedinou opravdovou baladou je zde snad jen "All Through the Night" a v ní Meighan zpívá pouze doprovodné vokály). Ale možná právě Pizzornova rozpustilá tvorba je to, co ho drží při životě (což nedávno i sám přiznal). Navíc skladby jako "Bless This Acid House" nebo "Good Fight" jsou až pozitivně nakažlivé.

A o ničem jiném Kasabian vlastně ani nebyli, nejsou a nejspíš ani nebudou. Je to kapela, která chce bavit sebe i své publikum a podle tohoto mustru připravuje materiál na své desky. Z tohoto pohledu na "For Crying Out Loud" není vlastně nic špatně. Na stadionech fungovat bude, stávající fanoušky potěší a náhodně kolemjdoucí na festivalech pobaví. Nic víc, nic míň.

NÁZORY
  • Moc by se mi líbilo, kdyby u nás byly takovéhle... (Willi33, 24.05.2017 12:27) Reagovat

    Moc by se mi líbilo, kdyby u nás byly takovéhle zábavové kapely, minulá deska 48:13 neskutečná promakaná bomba...

  • 4/10 (Peter, 08.06.2017 10:36) Reagovat

    Nemyslel som si, ze niekedy napisem, ze album 48:13 nie je ich najslabsi...., dokonca ho po vydani ,,For Crying Out Loud" povazujem za dobry. No co uz, aj to je vyvoj... :)
    Sergio a spol. to asi prehnali s pitim piva v puboch a po veceroch mali asi potrebu poriadne si zahulakat, inak si neviem vysvetlit tie hulakajuce (ooooohhhhh, uuuuaaaaa atd.) refreny v kazdej (!!!) piesni. Asi si nechali poradit od Chrisa Martina :)
    Album som si nevypocul cely ani raz, vzdy ma po par piesnach zacala bolet hlava, prvy raz po prvych styroch, druhy krat som do dotiahol na pat piesni, maximalne som sa dostal po "Are You Looking for Action?"
    Ked si pustim ich debut a tento album, musim zaplakat. Ten prerod zo zaujimavej kapely na tuctovu pubovu hulakajucu bandu futbalovych fans je smutny. Zvazoval som kupu Deluxe edicie CD s koncertom (dobrym) na druhom disku, ale predpokladam, ze jediny, kto si kupi toto CD, budu majitelia krciem aby si mohli s kamaratmi poriadne zarevat....

    Teda spetne ku hodnoteniu albumu, pokial ,,48:13" ma na musicserver.cz 5/10, tento omyl si zasluzi (s uctou ich predoslym albumom) s odretymi usami 4/10.

    Sorry boys


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Kasabian ohlašují vydání dalšího alba leteckým klipem "Call" (24.02.2024 15:34)
- Naživo: Finále Mad Cool Festivalu obstarali Red Hot Chili Peppers, mile překvapili The Rose, nemile naopak mizerná dvojice M.I.A. a Ava Max (27.08.2023 13:58)
- Nové desky 30/2023 - od Post Malona přes Echosmith po Carly Rae Jepsen (02.08.2023 20:30)
- Bývalý frontman Kasabian Tom Meighan připravuje sólový debut (24.03.2023 17:41)
- Nové desky 5/2023 - od Korn přes Johna Fruscianteho po Shaniu Twain (08.02.2023 19:00)
- Zemřel Martin Duffy z Primal Scream (20.12.2022 12:14)
- Recenze: Kasabian bez Toma Meighana. Album "The Alchemist's Euphoria" je snahou nájsť novú tvár skupiny (24.09.2022 09:00)
- Nové desky 32/2022 - od Hollywood Undead přes Kasabian po Goo Goo Dolls (17.08.2022 08:00)
- Nové desky 46/2021 - od Adele přes Roberta Planta s Alisson Krauss po Stinga (24.11.2021 19:30)
- Kasabian i jejich exfrontman Tom Meighan představili své novinky ve stejný týden (01.11.2021 10:29)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy Queen AC/DC Adele Rush Kabát Karel Gott U2 Bono Sia Taylor Swift Télépopmusik Paws Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu