Právní spor zablokoval vydání nových nahrávek zpěváka Prince

21.04.2017 08:11 - Jiří V. Matýsek | foto: NPG Records

V loňském roce zesnulý zpěvák Prince byl velmi plodným muzikantem. Už krátce po jeho smrti se objevila informace, že se v jeho trezorech ukrývají desítky, pokud ne stovky hodin dosud nevydaného neznámého materiálu.

Tento pátek, tedy 21. dubna 2017, se mělo na trhu objevit šestipísňové EP, které mělo být prvním ucelenějším (dosud vyšla jedna nová píseň na kompilačním albu "Prince 4Ever") vydáním dosud uším posluchačů skrytého materiálu. Nahrávky na EP "Deliverance" pocházejí z let 2006 až 2008. Spoluautorem a koproducentem skladeb je Ian Boxill, producent spolupracující s Princem na albech z uvedeného období. Boxill dokončil aranžmá a skladby namixoval.

Vydání bylo nakonec pozastaveno rozhodnutím soudu v Minnesotě. Proti vydání EP se totiž ohradili vykonatelé práv zesnulého zpěváka s tím, že kroky, které producent Boxill podnikl, nebyly autorizované. Soud dal dědicům za pravdu a vydání zastavil a zároveň zakázal Boxillovi podnikat jakékoliv další kroky týkající se majetku společnosti, která Princovo dědictví spravuje. Rovněž má s okamžitou platností všechny nahrávky dodat zpět na Princovo panství. Podle vyjádření dědiců Boxill porušil dohodu uzavřenou s Princem (mj. se v ní píše, že i přes podíl dalších producentů zůstává hudba v této spolupráci vzniklá výhradně majetkem zpěváka, resp. vykonavatelů jeho práv) a ponechal si kopie některých nahrávek a nyní se je snaží bez autorizace vydat.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY