Jedno CD je pro Bowieho málo

03.11.2002 20:27 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Největší z hudebních chameleonů bilancuje na CD "Best Of Bowie". Pro Davida Bowieho je ale výběr dvaceti skladeb na jednom CD málo, a tak se s tímto handicapem vypořádal po svém. A nejen o tom se dočtete v naší recenzi alba napěchovaného kvalitní muzikou.
8/10

David Bowie - Best Of Bowie

Skladby: Let's Dance, Ashes To Ashes, Helden, Fame '90 (Gass remix), Young Americans, Fashion, Ziggy Stardust, Space Oddity, When The Wind Blows, Cat People, Sound And Vision, Loving The Alien, Blue Jean, China Girl, Under Pressure (with Queen), Dancing In The Streets (with Mick Jagger), Absolute Beginners, This Is Not America (with The Pat Metheny Group), Thursday's Child, Slow Burn (Radio edit)
Celkový čas: 78:46
Vydavatel: EMI
Typickým znakem Davida Bowieho je jeho rozmanitost a neuchopitelnost. V hudebním světě těžko najít někoho dalšího, kdo se mu v tomhle vyrovná. Pověstná je Bowieho proměnlivost v image i muzice samotné. Do kolika postav se již převtělil a kolik provedl metamorfóz na svých albech! Vybrat z jeho desek za uplynulých třicet let to nejlepší není vůbec jednoduché. Bowie se s tím vypořádal tak, že jeho kompilace "Best Of Bowie" vyšla ve více než dvaceti modifikacích pro různé světové regiony dle úspěšnosti a oblíbenosti skladeb v daných zemích. Námi recenzované CD je označeno vlaječkami Německa, Rakouska a Švýcarska (že by žádná východoevropská mutace?). Díky tomu můžeme slyšet slavnou píseň "Heroes" v němčině ("Helden")...

Modifikace-nemodifikace, jedno CD je na Bowieho výběrovku málo, tohle mělo být dvojalbum (ostatně v Británii "Best Of Bowie" jako dvojCD vyšlo!), vždyť kolik podstatných věcí chybí: "Man Who Sold The World", "Diamond Dogs", "Never Let Me Down", "Jump They Say", "Heart Filthy Lesson", "Little Wonder" a další. Ovšem, je to riziko každého výběru tak plodného interpreta - v sedmdesátých letech byly i roky, kdy Bowie vydal dvě alba. Vybraná dvacítka je reprezentativní tedy spíše z hlediska šíře Bowieho tvůrčího záběru.

Na "Best Of Bowie" je ke slyšení glam rock, R&B, taneční hity i do nějakých zbytečných škatulek těžko zařaditelné skladby. Pro ty, kterým se zdá Bowie moc intelektuální či nemelodický, je zde pár jednoznačných a nekomplikovaných hitovek, například skvělá coververze "Dancing In The Street" s Mickem Jaggerem (bulvární odbočka - vzpomínám si, že když píseň v půli osmdesátých let letěla, šuškalo se o poměru mezi Bowiem a Jaggerem...) a docela popina je i "China Girl" (kterou Bowie napsal s Iggy Popem). Potěšitelné ovšem je, že na počátku třetího milénia je Bowie ve velké formě, což dokládá letošní album "Heathen" (zde zastoupeno písní "Slow Burn"), a tak "Best Of Bowie" určitě neznamená jen nějaké sentimentální vzpomínání. Jistě se od Bowieho dočkáme ještě hojného množství výborné hudby.

"Best Of Bowie" je z hlediska kvality obsahu bez debat, navíc jsou skladby remasterovány a velkým plusem je zařazení několika písní ze soundtracků ("When The Wind Blows", "Cat People", "Absolute Beginners", "This Is Not America"). Jak bylo řečeno, dvojalbum by bylo mnohem lepší, ale za pár týdnů vyjde stejnojmenné dvojité DVD, kde jistě bude vše, co na CD "Best Of Bowie" postrádáme a ještě mnohé navíc, a to i obrazem.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY