Elán letos navštíví amfiteátry a chystá se na oslavu padesáti let existence

21.04.2017 10:58 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Elán na tiskové konferenci oznámil postupný odchod ze scény populární hudby. Letošní čtyři koncerty u nás a tři na Slovensku mají být posledními pod otevřeným nebem, v roce 2018 kapelu čeká turné po halách na oslavu padesáti let existence formace a vydání nového alba, které je aktuálně ohlášeno na jaro 2018. Už dřív budou představeny jedna či dvě nové písničky a ty by eventuelně mohly být jedinou změnou v repertoáru oproti loňskému programu "Živých nás nedostanú". Na něm byly kromě písní ze stejnojmenného posledního řadového alba připomenuty hlavně skladby z třiatřicet let staré desky "Hodina slovenčiny".

Elán plakát
© facebook interpreta
I letošní koncerty nabídnou maximum možného komfortu pro diváky v podobě třístupňového pódia, které začnou technici stavět už tři dny před každým vystoupením. Nejmodernější zvuková technika a přes sto metrů projekčních ploch bude převáženo deseti kamióny. Navíc Elán svá vystoupení pojal i jako takové malé vlastní festivaly, na kterých vystoupí několik zatím neznámých předkapel. Amfiteátry se otevřou už v patnáct hodin odpoledne, v sedmnáct hodin začne hudební projekce a hlavní hvězda celý program uzavře vystoupením od devíti hodin večer. Tři vystoupení doplní ještě 6. července koncert na Zámku Loučeň, který však bude vycházet z akustického projektu "Elán v divadle".

V příštím roce oslaví jubileum chystanou novou deskou a halovým turné, které bude posledním pro frontmana formace Jožo Ráže. Sám je přesvědčen, že kapela bude hrát nadále, on však u toho už nehodlá být. Při vzpomínce na několik předešlých vyjádření o konci kapely se mnoho lidí možná pousměje, že to může být jen další reklamní trik, jak natáhnout lidi na další vystoupení, manažer agentury MC Production Vladimír Moško však jasně řekl, že po roce 2018 si celá kapela dá minimálně dvouletou pauzu. Co bude po roce 2020, zatím neumí nikdo odhadnout.

Elán za svou dosavadní kariéru vydal čtrnáct studiových alb, pět anglických a nespočet výběrů. Prodejem alb si kapela zajistila 25 platinových desek a zahrála si před osmdesáti tisíci lidmi v Praze na Letné a v roce 2007 v newyorské Carnegie Hall. Současnou sestavu kapely tvoří: Jožo Ráž (zpěv, baskytara), Jano Baláž (zpěv, kytara), Vašo Patejdl (klávesy, zpěv), Peter Farnbauer (kytara, zpěv), Ľubo Horňák (klávesy), Števo Bugala (bicí) a trojčlenná dechová sekce Rišo Šimurka, Martin Haas a Samo Šimek.

Vstupenky na letošní vystoupení v České republice jsou k mání v síti Ticketportal.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY