Anderson, Rabin a Wakeman se rozhodli používat název své původní kapely - tj. Yes

12.04.2017 10:31 - Tomáš Rozkovec | foto: facebook interpreta

11. dubna výše zmíněné trio hudebníků, sdružené v projektu ARW (fungující od roku 2016), přišlo s prohlášením, že s okamžitou platností si ke svým jménům přidají i ono magické slůvko YES. V reálu to znamená, že na nastávající severoamerické turné by kapela měla vyjet pod názvem "YES featuring Jon Anderson, Trevor Rabin, Rick Wakeman". Toto prohlášení bylo oznámeno jen tři dny poté, co byla skupina Yes uvedena do Rock'n'rollové síně slávy.

Anderson k doplnění uvedené značky dodává : "Je to velmi jednoduché - fanoušci si to žádají, my ho též chceme a zároveň je to naše právo na používání názvu. Hudba Yes je v naší DNA."

Samozřejmě z pohledu zmiňovaných hudebníků se nejedná o nějaký omyl či rozmar. Všichni tři byli dlouholetými členy zmíněné artrockové legendy, kterou postupně opustili a to ne vždy v přátelské atmosféře. Sám Jon Anderson, zpěvák s charakteristickým vysokým hlasem, zakladatel skupiny a jeden ze spolumajitelů práva na ochranou známku "YES", byl odejit poté, co se ze zdravotních důvodů nemohl zúčastnit naplánovaného turné v roce 2008. Podobně na tom byl i Rick Wakeman, invenční klávesista a varhaník, který natočil s uvedenou kapelou naprosto zásadní alba rockové historie, mj. "Close to the Edge". Trevor Rabin, nápaditý kytarista, zas pokropil skupinu živou vodou a výrazně se zasloužil o úspěch comebackového alba "90125" na počátku osmdesátých let. Setrval v kapele celou dekádu.

Kapela Yes se rozhodla vézt společnou káru dál i po těchto významných personálních rošádách, byť Rabinův odchod nebyl z pohledu skalních fanoušků až tak významnou ztrátou, ale nic už nebylo jako dříve. U mikrofonu se vystřídali další dva zpěváci. Jejich společná tvorba se více a více vzdalovala od kořenů, které byly léta budovány. A dá se říci, že kapela, byť o jejich koncerty byl vždy velký zájem, žila už jen ze své podstaty. Když v roce 2015 zemřel znamenitý hráč na baskytaru a druhý zakladatel Chris Squire, tak navíc z klasické sestavy zůstal už jen kytarista Steve Howe a bubeník Alan White.

8. dubna byla skupina uvedena do zmíněné Síně slávy a v sestavě Anderson, Rabin, Wakeman, Howe a White zahrála dvě klasické skladby - "Roundabout" a "Owner of a Lonely Heart".

Nyní je otázkou, jak budou promotéři a fanoušci reagovat na to, když se na trhu objeví dvě skupiny se stejným názvem a podobným repertoárem. Tato situace velmi připomíná roky 1988-1991, kdy byl obdobný projekt spojen s původní kapelou a po delších peripetiích a společné desce vyvrcholil v reunionové turné. Ale tenkrát bylo pánům přece jen o pár let méně. Nezbývá tedy než čekat, jak se vše vyvine.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY