Nové desky 15/2017

17.04.2017 11:50 - Tomáš Parkan a Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Velikonočnímu vydání Nových desek mírně dominují klasici - klavírista Arcadi Volodos, cembalista Jean Rondeau a zpěvák Fernando Varela. Vedle toho se ale živ je představí Tomáš Klus, countryová zpěvačka Lillie Mae nebo soundtrack k "Rychle a zběsile 8". Pak tu máme novinku Alphaville, Cast nebo Fathera Johna Mistyho. Metalisty zase překvapí Ulver.
Pokud se v pondělí 17. dubna vydáte do obchodů s hudebními nosiči, najdete tam následující novinky:

Tomáš Klus - Živ je (Supraphon)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: folk

Tomáš Klus - ŽIV JE
Tomáš Klus se po roční pauze vrátil na podzim 2016 na koncertní pódia a během Recyklus Tour po českých a slovenských městech natočil desku toho nejlepšího, co na koncertech zaznělo. "V rámci Recyklus Tour jsme nahráli několik koncertů, abychom měli z čeho vybírat. Kouzlo živého záznamu totiž spočívá i v tom, že na desce může uvíznout i něco zcela nečekaného," dodává ke svému novému albu Tomáš Klus. Album "Živ je" přináší pětadvacet zpěvákových starších písniček v novém aranžmá, které mu zčásti pomohli vybrat jeho fanoušci ještě před začátkem koncertní šňůry. Nechybí mezi nimi nový singl s názvem "Dobré ráno" a bonusová mantra. "Recyklus beru jako takové bilanční pole čerstvého třicátníka, kdy mám možnost sám sebe dát do pořádku. Zjistit, co ze starého já už není potřeba, co šetrně zlikvidovat a z čeho naopak znovu vzejít," říká Tomáš Klus. Kompletní představení nahrávky je k dispozici na stránkách vydavatelství Supraphon.


Alphaville - Strange Attractor (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: synthpop

Alphaville - Strange Attractor
Že by kolem nové desky Alphaville bylo před vydáním nějak moc rozruchu, se rozhodně říct nedá. Německá synthpopová formace vydává novou desku po dlouhých sedmi letech, přičemž fanoušci vedou vášnivé diskuse už více než pět let. Od té doby měla nahrávka spatřit světlo světa několikrát, jenže stalo se tomu tak až teď. V různých diskusích se ale objevují informace, že "Strange Attractor" přinese zcela odlišný materiál, než jak tomu bylo na minulých nahrávkách. Přesvědčte se ale sami a podívejte se na trailer YouTube.com.


Kelly Family - We Got Love (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: folk / pop / rock

The Kelly Family - We Got Love
S třítýdenním zpožděním oproti zbytku světa se k nám oficiálně dostává fyzická podoba comebackového alba Kelly Family. Irská kapela byla populární v celé Evropě, ale třeba také v Asii především v devadesátých letech. Poté jejich popularita ale začala upadat a v roce 2008 rodinná formace ukončila po více jak třiceti letech svoji činnost. Loni zničehonic ohlásili návrat na pódia a letos vše podpořili nahrávkou "We Got Love". Zaplnili ji celkem čtrnácti písněmi, které deluxe edice rozšíří o dalších pět kousků. Jsou směsí nových a starších skladeb, které ovšem formace aktuálně působící v šestici, přetočila do aktuální podoby. Najdete mezi nimi i hity jako "An Angel", "I Can't Help Myself", nebo třeba předělávku klasického songu "Stand By Me". Ukázky všech devatenácti písniček naleznete na Supraphonline.cz a pokud se vám zalíbí, můžete si je vychutnat i příští rok v březnu naživo v pražské O2 areně.


Cast - Kicking Up The Dust (Warner Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: indie rock

Cast - Kicking Up The Dust
I během rozsáhlého turné si Cast našli čas na psaní nového materiálu. Jako pilotní ochutnávku šesté studiové desky vybrali kousek "Baby Blue Eyes". Kromě ní najdete na albu ještě dalších deset skladeb, které zcela splňují filozofii kapely: "Spousta lidí nás miluje pro to, jací stále jsme. Když si vezmete naši historii a podíváte se na ni, těžko najdete kapelu, která by byla tak dobrá, jako my. Co děláme je pro nás nejlepší a naši fanoušci to tak milují," prozradili muzikanti. Jednu z nových písní "Paper Chains" si můžete poslechnout na YouTube.com.


Fernando Varela - Vivere (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: operní pop / operní crossover

Fernando Varela - Vivere
Máte-li rádi operní pop, jaký například dělá Josh Groban, měli byste zpozornět. Máme pro vás novou tvář tohoto žánru. Jmenuje se Fernando Varela, pochází z Portorika a jeho kariéra začala v reality show America's Got Talent společně se skupinou Forte Tenors. Poté se ale osamostatnil a podepsal smlouvu s prestižním vydavatelstvím Deutsche Gramophone. Debutem u tohoto labelu je album "Vivere", kam zařadil celkem třináct skladeb. Ty jsou mixem původních písní, na kterých se autorsky podílel, a vlastní interpretace převzatých kusů, jako je árie "Nessum Dorma", klasiky "All By Myself", či "A Thousand Years" Christiny Perri. Seznam všech skladeb, které nahrál společně s The London Studio String Orchestra, a ukázky najdete na Supraphonline.cz.


Father John Misty - Pure Comedy (Mystic Production)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: indie folk / indie rock

Father John Misty - Pure Comedy
S novinkovou studiovkou "Pure Comedy" přichází americký folkový hudebník Josh Tillman, který vystupuje pod pseudonymem Father John Misty. Jde o jeho třetí počin po odchodu od Fleet Foxes a produkci si víceméně obstaral sám jen s drobným přispěním Jonathana Wilsona. Nahrávka čítá třináct kousků, které v dosavadních recenzích dostaly zatím velice kladné ohodnocení. Vy ale uděláte nejlépe, když si názor vytvoříte po poslechu titulního songu sami YouTube.com.


Future Islands - The Far Field (Bertus)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: synth pop

Future Islands - The Far Field
Pokud vám není cizí synth-pop, pak byste určitě neměli tento týden vynechat desku Future Islands "The Far Field". Nahrávka sice není žádným zásadním krokem kupředu, ale zato přináší intenzivní emoce, na které jste u formace zvyklí. Co vás ale jistě překvapí, je společný duet Samuela T Herringa s Debbie Harry s názvem "Shadows". Na Blondie si totiž ani nevzpomenete. Teď si ale poslechněte kousek "Ran", jenž najdete na YouTube.com.


Protest The Hero - Pacific Myth (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: progresivní metal

Protest The Hero - Pacific Myth
Po předchozí zkušenosti s vydáním alba "Volition" se kanadská metalová formace Protest The Hero rozhodla přijít s další inovativní cestou k vydání nahrávky "Pacific Myth". Těm, kteří měli o album zájem, nabídli za úplatu možnosti dostávat průběžně aždý měsíc jednu novou skladbu.Postupně se tak k posluchačům dostalo všech šest skladeb. Dodejme ještě, že vůbec poprvé se na nich podíleli baskytarista Cam McLellan a buibeník Mike Ieradi. Ukázky najdete na webu.


Lillie Mae - Forever And Then Some (Warner Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: country

Lillie Mae - Forever And Then Some
Ačkoli vám možná jméno Lillie Mae nic neřekne, nemusí být až tak úplně neznámým. Americká zpěvačka a houslistka celým jménem Lillie Mae Rische, totiž spolupracovala před časem s Jackem Whitem na jeho albu "Lazaretto" a ještě před tím působila v sourozenecké bluegrassové kapele Jypsi. Nyní se ovšem osamostatnila a pod svým jménem vydává countryovou sólovku "Forever And Then Some". Na ní se v jedenácti písničkách představuje společně s již zmíněným Jackem Whitem, který nahrávku produkoval, zatímco o inženýring se staral na Grammy nominovaný Joshua V. Smith. Seznámit se s touto zpěvačkou, která svým projevem připomíná Connie Smith, Dolly Parton, nebo Emmylou Harris, můžete prostřednictvím jejího YouTube.com kanálu.


Arcadi Volodos - Volodos Plays Brahms (Sony Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: vážná hudba

Arcadi Volodos - Volodos Plays Brahms
Ruský klavírista Arcadi Volodos, držitel Echo Klassik a trojnásobný laureát Gramophone Award, poměrně systematicky mapuje klasickou klavírní tvorbu různých skladatelů. Od Liszta, Rachmaninova, Čajkovského, Schuberta a dalších nyní doputoval k Johannesi Brahmsovi. Na albu "Volodos Plays Brahms" zpracoval první čtyři skladby z "Osmi skladeb pro klavír op. 76", "Tři intermezza op. 117" a komplet "Šesti skladeb pro klavír op. 118". Jejich ukázky jsou k slyšení na stránkách německého Amazonu.


Různí - Fast & Furious 8: The Album (soundtrack) (Warner Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: hip hop / EDM / latin pop

Různí - Fast & Furious 8: The Album (soundtrack)
Od čtvrtka se v českých kinech prohání rychlá auta vedená Vinem Dieselem v osmém pokračování filmové série "Rychle a zběsile". Tentokrát je výčet hvězd posilněný o jména jako Dwayne Johnson, Jason Statham, Charlize Theron, Kurt Russell, Michelle Rodriguez, Ludacris, nebo Helen Mirren. Jen o něco málo hvězdný je i soundtrack k filmu nabízející hned čtrnáct písniček. Ty mají na svědomí například G-Eazy, Kehlani, Migos, Young Thug, 2 Chainz, Wiz Khalifa, 21 Savage, Travis Scott, A Boogie Wit Da Hoodie, Post Malone, Kevin Gates, Jeremih, Ty Dolla $ign, Sage The Gemini, Pitbull, J Balvin, Camila Cabello, nebo PnB Rock. Již z tohoto seznamu je zřejmé, že album bude především hip hopové s příměsí elektronické taneční hudby a latino popu. To si můžete ověřit z ukázek na stránkách německého Amazonu.


Yorkston/Thorne/Khan - Neuk Wight Delhi All-Stars (Bertus)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: world music / jazz

Yorkston/Thorne/Khan - Neuk Wight Delhi All-Stars
Rok po vydání alba "Everything Sacred" se vrací trio Yorkston/Thorne/Khan s dalším albem "Neuk Wight Delhi All-Stars". Jak je z názvu patrné, kapelu tvoří skotský kytarista a písničkář James Yorkston, anglický kontrabasista Jon Thorne a indický hráč na sarangi Suhail Yusuf Khan. V deseti skladbách opět společnými silami fúzují staroanglické, skotské folkové a tradiční indické písně. Jak zní výsledek, můžete zjišťovat například z prvního singlu "False True Piya". K dispozici bude i vinyl bohatší o jednu bonusovou skladbu.


Jean Rondeau - Dynastie (Warner Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: klasická hudba

Jean Rondeau - Dynastie
Francouzský muzikant Jean Rondeau je považovaný za takového hipstera klasické hudby. Vzhledem k jeho stylu byste navíc jen stěží hádali, že mistrně ovládá poměrně středověké cembalo. Má za sebou již několik nahrávek, včetně těch autorských, ovšem na té letošní s názvem "Dynastie" se rozhodl věnovat "Koncertům pro cembalo" Johanna Sebastiana Bacha. Na desce je najdete rozložené do čtrnácti skladeb a jejich ukázky jsou k slyšení na webu německého Amazonu.


Saturn - Beyond Spectra (Mystic Production)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: heavy metal

Saturn - Beyond Spectra
Po vydání úspěšného debutu "Ascending" v roce 2014 se švédští rockeři Saturn vrací na scénu s druhým albem "Beyond Spectra". Kapela se podle všho vrací svým stylem do sedmdesátých let a posluchačům přináší koncepční dílo. "Texty písní reflektují současné události z historického pohledu. Název alba je slovní hříčka, která naznačuje pohled na svět ze všech možných úhlů," dodávají muzikanti.


Tip týdne

Tom Hickox - Monsters In The Deep (Bertus)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: folk / americana

Tom Hickox - Monsters In The Deep
Tom Hickox, syn dirigenta Richarda, který proslul na mezinárodní klasické hudební scéně a zemřel v roce 2008, přináší posluchačům populární scény nový vymazlený počin. Jmenuje se "Monsters In The Deep" a podle dosavadních ohlasů je o něco experimentálnější, než předchozí "The Dubbing Artist". Přesvědčte se sami a poslechněte si jednu z nových písní "Family Tree" na juno.co.uk.


Ulver - The Assassination Of Julius Caesar (Mystic Production)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: alternativní hudba

Ulver - The Assassination Of Julius Caesar
Ulver a pop? Pro ty z vás, kteří znáty tyto "norské vlky" to není žádné překvapení. Ulver umí překvapit a "The Assassination Of Julius Caesar" je toho důkazem. Jde o jejich třetí studiovky vydanou po dvou letech. Ambientní a abstraktní zvuk nedávných desek mají nyní nádech perkusů a do popředí se dostal vokál. Přesvědčte se ostatně sami a poslechněte si ukázky na webu.


Dále vychází:

A Flock Of Seagulls - Remixes & Rarities (Bertus)
Abomination - Official Bootleg Live (Mystic Production)
Alfahanne - Det Nya Svarta (Mystic Production)
Blaenavon - That's Your Lot (Mystic Production)
Bob Dylan - Acoustic Recordings (bootleg) (Mystic Production)
Deserted Fear - Dead Shores Rising (Sony Music)
Dio - Strange Highways (Legendary F.M. Broadcast) (bootleg) (Mystic Production)
Ed Sheeran - The Story So Far (bootleg) (Mystic Production)
Flatliners - Inviting Light (Warner Music)
Ibiza Chillout Tunes 2017 (Mystic Production)
Jerry Garcia - How Sweet It Is (Classic Radio Broadcast) (bootleg) (Mystic Production)
Julia Lezhneva - Operni Arie-C.H.Graun (Universal)
Karen Elson - Double Roses (Mystic Production)
KXM - Scattebrain (US Import)
Larry Sparks - Lonesome And Blue (Bertus)
Last Leaf Down - Bright Wide Colder (Mystic Production)
Loathe - The Cold Sun (Mystic Production)
London Cast Recording - Dreamgirls (London Cast Recording) (Sony Music)
Madonna - The Story So Far (bootleg) (Mystic Production)
Metall - Metal Heads (Mystic Production)
Necrowretch - Satanic Slavery (Mystic Production)
Novembers Doom - Hamartia (Warner Music)
Různí - Top20.Cz 2017/1 (Universal)
Různí - Twist And Shout (Bertus)
Sean Rowe - New Lore (Warner Music)
Serge Gainsbourg - The Essential Early Recordings (Bertus)
Troubled Horse - Revolution On Repeat (Mystic Production)
Valborg - Endstrand (Mystic Production)
Vescera - Beyond The Fight (Mystic Production)
Windswept - The Great Cold Steppe (Mystic Production)

Vychází na vinylu:
Alfahanne - Det Nya Svarta (Mystic Production)
Alphaville - Strange Attractor (Universal)
Blaenavon - That's Your Lot (Mystic Production)
Cast - Kicking Up The Dust (Warner Music)
Daryl Hall & John Oates - Rock N Soul Part 1 (Sony Music)
Elton John - 17.11.1970 (Universal)
Elton John - Captain Fantastic And The (Universal)
Elton John - Elton John (Universal)
Elton John - Madman Across The Water (Universal)
Elton John - Songs From The West Coast (Universal)
Elton John - Too Low For Zero (Universal)
Father John Misty - Pure Comedy (Mystic Production)
Flatliners - Inviting Light (Warner Music)
Future Islands - The Far Field (Bertus)
Gary Moore - After The War (Universal)
Gary Moore - Still Got The Blues (Universal)
Christy Moore - Live At The Point (Sony Music)
Ignite - Our Darkest Days (Re-Issue 2017) (Sony Music)
J. Cole - 4 Your Eyez Only (Universal)
James Luther Dickinson - I'm Just Dead I'm Not Gone (Bertus)
John Martyn - Bless The Weather (Universal)
John Martyn - The Tumbler (Universal)
Karen Elson - Double Roses (Mystic Production)
Khalid - American Teen (Sony Music)
Loathe - The Cold Sun (Mystic Production)
Michael Giacchino - Rogue One: A Star Wars Story (Universal)
Necrowretch - Satanic Slavery (Mystic Production)
Novembers Doom - Hamartia (Warner Music)
Otis Redding - Live At The Whisky A Go Go (Universal)
Paul Kalkbrenner - Guten Tag (Sony Music)
Paul Kalkbrenner - Icke Wieder (Sony Music)
Scorpions - Acoustica (Full Vinyl Edition) (Sony Music)
Sean Rowe - New Lore (Warner Music)
Smokie - The Concert (Live In Essen / Germany1978) (Sony Music)
Sweet - Are You Ready? (The RCA Years) (Sony Music)
Today Is The Day - Temple Of The Morning Star (20th Anniversary Edition) (Bertus)
Tom Hickox - Monsters In The Deep (Bertus)
Tool - Opiate (Sony Music)
Tool - Undertow (Sony Music)
Truckfighters - V (Sony Music)
Ulver - The Assassination Of Julius Caesar (Mystic Production)
Valborg - Endstrand (Mystic Production)
Windswept - The Great Cold Steppe (Mystic Production)
Yorkston/Thorne/Khan - Neuk Wight Delhi All-Stars (Bertus)

Reedice:
ABBA (Symphonic Rock Project) - (Bertus)
Altar - And God Created Satan To Blame For His Mistakes (Bertus)
Blind Willie McTell ? - The Definitive Blind Willie McTell (Bertus)
Frances Faye - Eight Classic Albums (Bertus)
Gates Of Ishtar - A Bloodred Path (Re-Issue 2017) (Sony Music)
Gates Of Ishtar - At Dusk And Forever (Re-Issue 2017) (Sony Music)
Gates Of Ishtar - The Dawn Of Flames (Re-Issue 2017) (Sony Music)
James Luther Dickinson - I'm Just Dead I'm Not Gone (Bertus)
Joan Baez - The Complete Gold Castle Masters (Bertus)
Pete Rugolo - Six Classic Albums (Bertus)
Today Is The Day - Temple Of The Morning Star (20th Anniversary Edition) (Bertus)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY