Film "8 hlav šílenství" s Anetou Langerovou je konečně hotov

05.04.2017 14:33 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Aneta Langerová je vnímána hlavně jako zpěvačka. Letos na podzim se ale představí i jako herečka v osm let chystaném hraném snímku "8 hlav šílenství". Režisérka Marta Nováková ji obsadila do role nespoutané ruské básnířky Anny Barkovové, která před a po druhé světové válce strávila přes dvacet dva let v sovětských lágrech a vyhnanství. Snímek si vyžádal spoustu postprodukční práce, což byl jeden z důvodů, proč se jeho premiéra odsunula až na podzim letošního roku.

"Rozhodně jsem nechtěla dělat klasický životopisný film. To by mě asi nebavilo. A paradoxně spíše než básně Anny Barkovové mě inspirovaly její ironické, sarkastické dopisy a deníkové zápisky, ve kterých je naprosto přesně obsažena hrůza doby," vysvětlila Marta Nováková. Do názvu filmu použila stejnojmennou novelu Barkovové a film rozdělila na osm kapitol, které představují krátké filmy s odlišným vizuálním stylem.

Zpěvačku Anetu Langerovou život i dílo výjimečně nadané básnířky velmi zaujalo. "Anetu jsem oslovila, zda by do snímku nenazpívala duet. Sešly jsme se, povídaly jsme si a... Seděla přede mnou charismatická osoba, velmi vtipná, velmi inteligentní. Pečlivě jsem se podívala na její klipy a rozhodlo jedno skvěle zahrané gesto v jednom z nich. Díky němu jsem pak nabídla Anetě hlavní roli," vypráví Marta Nováková.

"Hlavou mi proběhlo, že Marta blouzní," líčí Aneta svoji bezprostřední reakci na nabídku. "Postupně ve mně ale rostla zvědavost, jestli bych takovou úlohu vůbec zvládla a jaké to je, hrát ve filmu. Byla to výzva a ty mám ráda," dodává Aneta. "Když jsme s Martou procházely scénář, tak jsem si Annu dokázala představit v popsaných situacích, které odráží její postoj k životu i lidem kolem. Anna mě oslovila zejména tím, jakým způsobem a za jakou cenu dokázala hájit své názory a svou tvorbu, která reflektovala tehdejší nelehkou dobu."

Vedle Langerové se ve filmu představí i další známí čeští a slovenští herci Zuzana Fialová, Marie Štípková, Viktorie Čermáková, Anna Sedlačková, Pavel Zedníček, Tomáš Jeřábek, Martin Sitta, Miroslav Táborský, Sabina Remundová, Luboš Veselý a další. Hudbu k filmu dostala na starosti Vladivojna La Chia. Film přijde do českých kin na podzim 2017, přesné datum bude určeno dle uvedení na festivalech.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY