Návrat po osmnácti letech se The Jesus And Mary Chain s albem "Damage and Joy" vydařil

11.04.2017 18:30 - Jiří V. Matýsek | foto: facebook interpreta

The Jesus And Mary Chain dnes patří ke klasikům alternativního rocku osmdesátých a devadesátých let. Rozešli se v roce 1998, činnost obnovili po deseti letech a od té doby jsou aktivní. Jen na to nové album se stále čekalo. "Damage and Joy" je venku až nyní, po osmnácti letech. A to už je pěkný lán času.
8/10

The Jesus And Mary Chain - Damage and Joy

Skladby: Amputation, War on Peace, All Things Pass, Always Sad, Song For A Secreat, The Two of Us, Los Feliz, Mood Rider, Presidici, Get On Home, Facing Up To The Facts, Simian Split, Black and Blues, Can't Stop The Rock
Vydáno: 24.3.2017
Celkový čas: 53:15
Vydavatel: Warner Music
Skotská formace viditelně nespěchala. A proč taky? Jejich pozice byla pevně daná, zanechali za sebou šestici alb dobře přijatých fanoušky i kritikou. Po svém reunionu vydali čtyřcédečkovou kolekci b-stran singů a rarit, jeden výběr a kompletní diskografii na vinylech. Sedmé studiové album "Damage and Joy" vyšlo 24. března 2017 a The Jesus And Mary Chain na něm nacházíme v solidní muzikantské formě. Desetiletá pauza byla, zdá se, napravena hojným koncertním vystupováním. Stále to má drive, potřebnou dynamiku i tah na branku - a to za nahrávkou stojí parta gentlemanů, kterým už je více šedesát než padesát a studiové nahrávání pod hlavičkou své kapely opouštěli v poněkud jiné době.

Ze čtrnáctky skladeb dýchá devadesátková atmosféra. Někdejší průkopníci špinavého noisepopu se na "Damage and Joy" přiklonili k pohodovým, rockově vystavěným písničkám, které jen čas od času opepří nějakou tou kytarovou vazbou, výraznějším zkreslením či psychedelickým zvukovým výletem ("Get On Home"). Období experimentování, hraničícího až s očistným hlukovým terorismem, je již dávno za bratry Reidovými. "Damage and Joy" je dost výstižný titul - The Jesus And Mary Chain mají v sobě stále dostatek zničující energie, z hudby však stále čiší radost a nadšení, je úderná, čistá, nekompromisně rocková.

Pánové se ve studiu obklopili čtveřicí vokalistek. Sky Ferreira, Isobel Cambell, Linda Cox a Bernadette Denning vnáší do jejich hudby prvek zasněnosti a do skladeb, které jsou z větší části duety, přináší tak kýžené vnitřní napětí. Vokální linky jako by se roztékaly, příjemné melodie plynou jakýmsi oparem. Naopak kytary zní ostře, vykresleně, zvonivě.

The Jesus And Mary Chain jsou v novém tisíciletí klidnější, vyrovnanější, ale stále sebejistí. Dravost mládí, vtělená do nahrávek "Psychocandy" nebo "Darklands", logicky za ty roky vyprchala. "Damage and Joy" je nesporně deska, po které fanoušci roky volali. Možná nedostanou úplně přesně to, co očekávali, přesto nebudou zklamáni. "Damage and Joy" si byla kapela schopná takříkajíc vyčekat, nechat přijít ten správný čas a pustit do světa to nejlepší, co jde a čeho jsou v danou chvíli schopni.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY