Skromný Ježíš Kendrick Lamar má v "HUMBLE." dost retušovaných strií

03.04.2017 17:38 - Karolína Stránská | foto: facebook interpreta

V klipu k novince "HUMBLE.", který americký rapper vydal bez ohlášení, na sebe Lamar opět bere novou podobu, konkrétně mesiáše, koupajícího se ve slunečních paprscích kostela. Vizuál, za jehož režií stojí Dave Meyers, si v konceptu nezadá se zbytkem Lamarova videografického portfolia. Od mladého papeže ve světském oděvu po Ježíše, usedajícího k poslední večeři s partičkou, která až nápadně připomíná apoštoly rapové, konkrétně Desiignera či J. Cole, o skromnosti naznačené v názvu skladby by se zprvu dalo pochybovat.

V průběhu nedávno vydaného "The Heart Part 4" se Lamar ostatně označil za jednoho z nejlepších rapperů všech dob veršem "jsem tak skvělý, až jsem z toho umřel, a co teď slyšíte, je hlas ze záhrobí." Ač tento stanc na "HUMBLE." částečně stvrzuje, sestupuje zároveň z pozlaceného piedestalu a vrací se na zem, kde se stává součástí anonymního davu. Na fanouškovi pak zůstává si domyslet, zda je kritika velkého ega mířena na jeho kolegy či na sebe samého.

Poselstvím vysoce konceptuálního klipu není však sebechvála. Útržek, v němž si stěžuje na stále retušování ženské přirozenosti v life-stylových magazínech, si již během pár dní stihl vysloužit rozhořčenou reakci od feministického Twitteru, neboť dle nich rapper lichotí určitým ženám na úkor těch ostatních, ač se rapová scéna za mekku feminismu nikdy nevydávala. Obskurnější referenci pak nabízí výjev hořících hlav, jenž více než cokoliv jiného evokuje protagonistu filmu "Ghost Rider". Odsud už jen krůček ke ghost writer čili muži ve stínu a kritice autorství textů.

"HUMBLE." je vizuálně stimulující palbou tázající se, jak samozvaný nejlepší rapper všech dob nahlíží na téma víry a osobního růstu. Kendrick Lamar již v předchozích komentářích naznačil, že motiv náboženství bude provázet i zbytek chystaného alba, jehož vydání je naplánováno na 7. dubna.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY